ГласовеГрадътКултураМненияНовини

Вал Стоева: Интелигентният читател се създава в ранна възраст и може да допринася за обществото

Важно да съзнаваме, че любовта към книгите и желанието да се научиш да четеш самостоятелно не започват от училище

Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ

В рамките на фестивала Младият Пловдив чете се състоя среща с учители, психолози, библиотекари, посветена на работещите инструменти за развитие на читателската интелигентност у децата. Лекторът Валентина Стоева е с дългогодишен опит в насърчаване на детското четене и докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя посочи, че голяма роля за приучаване на децата към самостоятелно четене имат родителите, учителите още от детската градина и не на последно място доброто функциониране на училищните библиотеки.

Вал Стоева: „В този половин ден опитахме да очертаем какви са предизвикателствата пред четенето в наши дни, какви са митовете и каква е матрицата, в която живеем и как всъщност можем лесно да помогнем на децата да усвоят изключително сложни умения да четат самостоятелно. От една страна е много важно да съзнаваме, че любовта към книгите и желанието да се научиш да четеш самостоятелно не започват от училище. Тук топката е в полето на родителите, още преди раждането, след тях идва ролята на учителите в детската градина, които, ако намерят съмишленици, от една страна родителите, от друга страна самите те да са активни читатели и да четат на глас пред децата – това е предпоставка да се подготвят добри бъдещи читатели. Важна е ролята на училищните библиотеки. Притеснително е, че у нас се закриват училищни библиотеки, както и липсата на добър фонд или на библиотекар. Децата прекарват цял ден в училище и за тях е много по-удобно да ходят там, отколкото в градските. Ако училищните библиотеки работят добре и учителите са в синхрон с тях, нещата се случват по различен начин.

Дадохме идеи и добри практики как може да променим тази леко тревожна и донякъде черна картина по отношение на грамотността и четенето на българските деца. Вярвам, че всички, които присъстваха ще отнесат по нещо в класната си стая или в групата си в детската градина. Например, могат да участват в наградата „Бисерче вълшебно“, да си направят игра по 6-те мислещи шапки на Едуард Де Боно, което беше предложено от учителката Мария Петрова.

Важна част от срещата беше представянето на книгата „Хуманитарният дух“, изготвена от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Вярвам, че на тази книга трябва да обърнем всички внимание, и както колегите казаха, литературата не може да бъде противопоставена на науката и хуманитарните специалности. Когато всичко е в синхрон и има симбиоза, по-лесно се върви напред с грамотни и щастливи възрастни. Не се ли стремим всички към това?

А интелигентният читател е този, който има добра грамотност за четене, който може да разбира и оценява прочетеното, да го използва за собствените си цели да развива личността си и да допринася за обществото“.

Събитието се организира от Пловдив чете и Фондация „Детски книги“ заедно с Народна библиотека „Иван Вазов“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина