АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“

„Трябва да има реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост,“ пишат в открито писмо от НПО-то

Няма да има парад, подкрепете ни. Това е обобщеното звучене на отворено писмо, което разпространи до медиите Симеон Василев – председател на фондация „Глас-България“. Поводът е скандалът, който гръмна, подпален от конкретни политически партии и последвалата вандалска атака срещу сградата на ОФ „Пловдив 2019“.

В писмото фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на ЕСК. Декларацията е адресирана конкретно до: кмета Иван Тотев,  Общински съвет и фондация „Плодив 2019“.

Симеон Василев определя случилото се В последните дни като: „организирано  разпространение на неверни твърдения относно проекта на фондация GLAS Балканска гордост # Balkan Pride“, „лъжи“, „охулването“, които са добили „ истерични размери и заплашват доброто име на града, нормалното провеждане на инициативата ЕСК и въпросният проект.“

От НПО-то изразяват категоричното си несъгласие със ситуацията и призовават за институционална реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост, на което вече станахме свидетели.

Председателят Василев дава подробности за проекта: „Балканска гордост # Balkan Pride беше одобрен за финансиране по конкурса „Малки проекти: събития и общностно участие”, насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Проектът е на стойност 11 000 лв, от които 4000 са собствено финансиране, а 7000 финансиране от ОФ „Пловдив 2019”. Той не включва организиране на Прайд шествие в Пловдив, а представяне чрез фотографии на историята на шествията на Балканите под формата на изложба, която е планирана за осъществяване на закрито през месец юли в града. В проекта влизат още музикално събитие на група барабанисти от Солун и публична дискусия по темата за приемането, ценностите, какво ни сближава.

Проектът за първи път поставя въпроса за съжителството на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието. Очакваме той да започне диалог по темата за преплитането на националната култура и традиции и сексуалната ориентация и полова идентичност и да направи крачка напред към разбиването на стереотипите, свързани с ЛГБТИ хората в контекста на балканските традиции. С включването му в програмата на Европейска столица на културата, Пловдив 2019 демонстрира отвореност към всички теми и затвърждава мотото на цялата инициатива, а именно #ЗАЕДНО.“

Накрая писмото завършва с констатацията , че Пловдив и неговите жители винаги и с право са се гордеели със своя дух на приемане и мирно съжителство между различни етноси и малцинства.

И следния апел: „Затова Ви призоваваме да осъдите политизирането на инициативата Европейска столица на културата и опитите за партиен диктат върху програмата на Пловдив 2019, както и да вземете мерки за опазването на обществения ред и общинска собственост с цел  нормалното провеждане на различните прояви от културния календар на града.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

  1. Когато българите ги дискриминират в чужбина, и всички сте на оръжие . Когато циганите дискриминират българи, всички излизате по улиците. Когато българи дискриминират българи, стоите и гледате сеир.

  2. Хомосексуализма е лечим и е доказано още през 18 век от водещи психиатри в Англия. Постигнати са забележителни резултати. Под влиянието на силен стрес, електро-стимулация в определени точки на мозъка, силни психотропни лекарства, хормонална терапия, след 1 до 2 години терапия болните се излекуват. Ако не се постигнат задоволителни резултати се пристъпва към лоботомия, което окончателно решава проблема. Смятам, че е редно отново да се пусне в действие подобна програма.

  3. Ако синът/дъщеря ви се окаже гей, ще му кажете ли „Подобни прояви нямат място в Пловдив и България“, „Тези изверги нямат място в Пловдив“ и „Изроди , да не сте посмяди да идвате с противните си паради“? Не, нали?
    Някои биха казали „няма да имам против, стига да не го парадира“. Сигурно и турците това са казвали за българското самосъзнание през 14ти-19ти век – нямам против да са българи, стига да не го парадират, да не настояват да са равни, да не знаем за езика им и да не изразяват за какви се възприемат без страх.
    СРАМ!
    Левски е искал свята и чиста република, където всички граждани са равни. Ако той беше жив, щеше да се бори срещу вас и да организира комитети срещу вас!

    1. Педал гнусен,никой не ти иска мнението бе!!!Урод болен,ходи се лекувай!Вие сте болни!Нещастник извратен!!!
      Ходи си проповядвай аналноподатливото слово някъде другаде,дейба и мършата надупена минетчийска!
      НЯМАТЕ МЯСТО В ПЛОВДИВ И В БЪЛГАРИЯ!ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ,ГНУСНИ ПЕДАЛИ!!!

  4. Подобни прояви нямат място в Пловдив и България. Това е болна анти-българска проява и криминалната общинска власт я подкрепя!

  5. Не знам какво общо има столицата на културата и секса. Тия ЛГБТИ всичко на секс го избиват. Да си перчат задниците където си искат, но не и пред очите на хората.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина