Подтепето

героите на деня

14 Сеп, 2017

Те са винаги там, откъдето другите бягат

Огнените мъже и жени на България „празнуват“

33-ма огнеборци от Пловдив и областта получиха… писмени похвали за работата си

Таня Грозданова

Те носят кръста да са винаги там, откъдето другите бягат. Бихте си помислили, че точно за това професионалния им празник е на Кръстовден. Имено на 14 септември огнените мъже и жени на България „празнуват“. Глаголът е в кавички, защото едва изправили снаги след едноминутното мълчание в памет на загиналите при изпълнение на служебния им дълг техни колеги, дежурните пожарникари от Първа служба в Пловдив скочиха в специализирания автомобил и отпрашиха със сирени към Околовръстното шосе да гасят сухи треви.

Празникът в Регионалната дирекция по противопожарна безопасност и защита на населението в Пловдив на ул.”Преслав” № 33, започна с паметно слово и поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

12 служители бяха отличени с писмена похвала от директора на ГДПБЗН-МВР София главен комисар Николай Николов, а още 21 получиха такава награда от директора на пловдивската дирекция комисар Димитър Стоенчев. Сред тях бе и ст. инсп. Калоян Нанев, началник на група в III-та Районна служба, за който най-голямата награда е благодарността в очите на хората.

„Те трябва да знаят, че ние изпълняваме тази професия за да им помагаме при всякакви бедствия.“

Церемонията приключи бързо, дежурните излетяха на пожар, а свободните се включиха във  Втория турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив. Състезанието носи името на дългогодишния покоен зам.-шеф на Първа служба майор инж. Пеньо Танев, който при избирането му за Пожарникар на годината през 2002-а каза: "В нашата дейност най-важното не е да накажеш някого, че не е спазил противопожарните изисквания, а да го научиш, да му обясниш какво да направи, че да се предпази от нещастието."

Няма направени коментари
Още от рубриката "героите на деня"

Подобни новини

14 Сеп, 2018

Пловдивските огнеборци отбелязват професионалния си празник с колега по-малко (СНИМКИ)

 

Пожарната под тепетата е една от най-старите в страната – на години 137

Пловдивчанин води Първия пожарникарски събор преди 133 години, на който се създава пожарно дружество в България

Таня Грозданова

Тази година Пожарната в Пловдив става на 137 години. Тя е създадена официално с  исторически протокол №18/05.02.1881 г. на Община Пловдив. Поглед назад в историята я прави една от най-старите в страната.

На 14.09.2018 г. – Кръстовден се навършват 113 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се ...

» повече
13 Сеп, 2017

До Луната с пожарникарска стълба (ГАЛЕРИЯ)

 

Двама братовчеди на около 3-4 години са най-малките пожарникари на Пловдив

Таня Грозданова

 

Това са Тошко и Миро, видима възраст 3-4 години, те са най-малките пожарникари на Пловдив днес. Момчетата дори си имат униформи и каски. Намираме ги на площад „Централен“, където се включват в игрите по време на мащабно изложение на пожарна и аварийно-спасителна техника. Доверяват, че униформата им е от голям детски хипермаркет. „А, дядо е пожарникар,“ разказва Тошко с пламък в очите и гледа дядо си с възхищение.

Цялото пространство пред Военния клуб и входа на Цар-Симеоновата градина днес до 17 часа е превърнато в база на открито  на пловдивските огнеборци. Във връзка със „Седмицата на пожарната безопасност“ и професионалния празник на служителите на ГДПБЗН-МВР - „14-ти септември ...

» повече
12 Сеп, 2017

Небрежност при боравене с открит огън е най-честата причина за възникнали пожари в Пловдивско

Осем души са загинали в пламъци от началото на годината в областта. Изгоряла е два пъти повече гора в сравнение с 2016-а

Зам.-директорът на РДПБЗН: В Пловдив имаме един от най-големите доброволни отряди, момчетата дават дежурства наравно с пожарникарите

Между пожарникарите и журналистите има една професионална шега, която си е чиста истина. Тя гласи: дори и цялата държава да почива това не важи за огнеборците и драскачите. В навечерието на професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември, отново си я припомнихме, докато огнените момчета се отчитаха пред точно трима представителите на медиите под тепетата какво са свършили от началото на годината и как в работа ще отбележат Седмицата на противопожарната безопасност в Пловдив.   

От началото на годината служителите на ...

» повече
12 Сеп, 2017

Седмица на пожарната безопасност под тепетата

От днес до 15 септември 2017 г. предстои провеждане на традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември.

През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14.09.2017 г. – Кръстовден се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив ...

» повече