Подтепето

героите на деня

26 Мар, 2018

Сахат тепе е по-чисто след доброволческа акция

"Гражданско Общество" събра петнайсетима ентусиасти през уикенда, които изнесоха близо 20 чувала боклук от хълма

Гражданското общество в действие демонстрираха доброволци, организирани от  младата неправителствена организация „Гражданско общество“, която има за цел развитието на сътрудничеството между хората. Само с един апел в социалната мрежа в събота,на 24-ти март, се отзовават близо 15 човека готови да почистят Сахат тепе (Данов хълм) в Пловдив.

Студеното време и нацупеното небе не са пречка, когато даваш своята гражданска лепта, категорични са участниците. Ето какво споделят те:

„С контингент не по-голям от 15 души и 3 часа труд, успяхме да предизвикаме значителна промяна и да направим паркът по-чист и приятен за пребиваване.

Призоваваме и насърчаваме всички граждани да се грижат за заобикалящата ги среда, и когато институциите не работят - да търсят своите права и да изискват отченост.

Но, умоляваме ви, не оставяйте мундарщината да вземе връх и да затънем до гуша в мръсотия и антиестетика, просто защото „системата“ не работи.

Ние, гражданите, с ежедневните си действия и бездействия, създаваме и сме системата."

Няма направени коментари
Още от рубриката "героите на деня"

Подобни новини

12 Сеп, 2018

Време е да покажем колко милеем за хълмовете – доброволци ще чистят Сахат тепе

Район „Централен“ и JCI Plovdiv заедно ще почистят Дановия хълм

Георги Стаменов се обръща към всички пловдивчани и организации в района на Сахат тепе да се включат като доброволци в инициативата

JCI готвят занимания за най-малките

За втора поредна година район „Централен“ - Община Пловдив и JCI Plovdiv съвместно ще вземат участие в Световния ден на почистването. Денят е 15.09.2018г., събота, а за сборен пункт е определен площадът пред Радио-телевизионния център, Пловдив.  „След миналогодишната ни акция, която се проведе на хълма Бунарджика, тази година се насочваме към друг любим хълм на пловдивчани - Дановия хълм. Кампанията по почистването ще се състои между 10:00 и 12:00 часа,“- коментират от НПО организацията.

Георги Стаменов се обръща към всички жители на ...

» повече
22 Мар, 2018

Природолюбители чистят Сахат тепе

Събират се въпреки лошото време

Искаш ли да е чисто, а не мръсно?! Вземи нещата в свои ръце и ела! Това е призивът на инициатива за почистването на Сахат тепе. Природолюбители организират акцията тази събота. Подчертават, че ще се съберат въпреки климатичните първопролетни капризи. Няма време за чакане, имаме много работа за вършене, подчертават инициаторите. Те апелират всеки, който има отношение към пловдивските хълмове, да отдели малко от личното си време през уикенда, за да направим едно от любимите си места в Пловдив малко по-приветливо. Мероприятието ще се проведе на 24 март, от 10:00 ч., като сборният пункт е над стълбите на Каменица.

На участниците ще бъдат осигурени санитарни ръкавици и чували за смет. По желание всеки може да ...

» повече
07 Фев, 2018

Вандали зазидаха вратата на часовниковата кула на Сахат тепе с павета (СНИМКИ)

Открадната е табелата на кулата, а неизвестен „художник“ е украсил историческия паметник

През 1611 година чуждестранен пътешественик, преминавайки през града ни, описва Часовниковата кула на Сахат тепе* с възклицанието „в този град видяхме първия часовник в тази огромна и варварска страна“. Пет века по-късно страната вече не е огромна, часовникът не е единствен, хълмът не е същият, но варварщината продължава да вирее…

При сутрешната разходка на кмета на район „Централен“ по хълма Георги Стаменов се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на часовникова кула. Паметникът е нашарен от няколко страни и е къртена табелата с историческата справка за съоръжението.

Ремонтните дейности по Дановия хълм ще започнат със затопляне на времето, увери кметът Стаменов.  

 

*Сахат тепе в превод ...

» повече
14 Дек, 2017

Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Светослав Грозев и родопските майстори обзавеждали къщата 6 месеца, докато семейството обикаля Европа

Един от пловдивските архитектурни шедьоври е къщата на семейство Каишеви на Сахат тепе. Неудобният ъглов парцел на кръстовището на улиците „Антим I” и „Кирил и Методий“ е дал шанс на архитект Светослав Грозев да сътвори истинско бижу, което и до днес впечатлява специалисти и любители на архитектурата. Освен един от най-представителните обекти от българския архитектурен модернизъм, сградата съчетава в себе си и различни специфики, пазещи традицията от Възрожденската архитектура.

Историята на къщата на „Антим I”17 може да се проследи още от годините около българското Освобождение. До днес на къщата стои табела, която информира, че Захари Стоянов е спал в тази къща. Разбира се, става дума за ...

» повече
25 Авг, 2017

Реконструират тютюневата фабрика на Мардас и Ставридис на Сахат тепе

Реставрират 130-годишната индустриална сграда, превръщат я в хотел

Стартира реставрацията на една от пустеещите от десетилетия знакови пловдивски сгради- 130-годишната тютюнева фабрика на Димитър Ставридис и Димитър Мардас. Масивната индустриална постройка, кацнала на източния склон на Сахат тепе, ще бъде върната към живот скоро, след одобрен от НИНКН проект за ремонт и реконструкция.

От едната част на „висящата” над Главната фабрика вече са поставени строителни заграждения, а дейностите по същество са стартирали по фасадата на сградата от страната на улица „Ангел Букурещлиев”. По информация на Под тепето, бившето тютюнево предприятие „Орел” на Ставридис и Мардас ще се превърне в хотел. Научихме още, че проектът като цяло е направен с голямо уважение и отношение към автентичността на сградата, както и към ...

» повече