БългарияГероите на деняГласовеГрадътМненияНовини

Рашко Радомиров е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Първата неправителствена организация в България избра ръководител след Лука Станчев

Рашко Радомиров бе избран за председател на Пловдивския граждански клуб след кончината на Лука Станчев. Новият лидер на първата неправителствена организация в България бе посочен на общо събрание, което се проведе вчера. На него бе определен новият Управителен съвет със състав Рашко Радомиров, Жорж Трак (Георги Иванов), Таня Русева, Георги Мумджиев, Мимо Димов, Димитър Толев и д-р Иван Чомаков. Огняна Арабаджиева, Георги Данаилов и Юлия Лазарова бяха избрани за Контролен съвет.

Рашко Радомиров е дългогодишен член на клуба и част от  настоящия Управителен съвет. Той поема поста след кончината на Лука Станчев, който бе не само  учредител, но и дългогодишен председател на клуба. Общото събрание избра за свой почетен председател Лука Станчев, в знак на признателност и последователност.

„Пловдивският граждански клуб и занапред ще продължи да върши дейността си в полза на град Пловдив и Отечеството. Хората си отиват, но традициите и имената остават“, с думите на Лука Станчев, новият председател Рашко Радомиров приветства Общото събрание: „Чака ни много работа, но се надявам всички да се включат в амбициозните ни инициативи и програмата ни не само за благотворителност, култура и опазване на историческото ни наследство, а и в гражданските позиции за развитието на града ни. Трябва да приобщим младите и инициативните към целите и дейността на клуба”, подчерта Радомиров.

Клубът е първата неправителствена организация в у нас след. Той е създаден в далечното време на Възраждането като “Разисквателно дружество” в пансиона на училището на Найден Геров в Пловдив. Официално е регистриран през 1893 г., но функционира повече от година преди това. Създаден е по подобие на английските мъжки клубове и успява да обедини елита на гр. Пловдив. Никога не е развивал политическа или религиозна дейност, макар да е обединявал членове от различни националности, религии и обществени групи. Винаги е имал собствена база и това е една от главните причини да функционира извънредно успешно до 1944 г., когато е закрит като „буржуазна отживелица”. След възстановяването на Пловдивския граждански клуб през 1993/94г. и регистрацията му през 1997г., той активно участва в обществения и културния живот на Пловдив и България. Aктивно работи с фондацияя „Пловдивско възраждане“, ръководена от членове на Клуба.  Успешно комуникира с Община Пловдив, клубовете „Ротари” и „Лаянс”, с „Тринадесет века България”, културен център „Тракарт”, с различни философски и литературни дружества.

Рашко Радомиров е роден в Пловдив на 11.08.1950 г. Потомък е на копривщенските  родове Радомирови и Райчинови, дали книжовници,  поборници за независимостта на България и радетели на стопанския просперитет на страната. Средно образование завършва през 1968 г. в гимназия „Лиляна Димитрова“ в Пловдив, а висше – през 1973 г. във ВМЕИ – София, специалност „Автоматика и телемеханика“.

Цялата му трудова дейност е в Пловдив. От 1973 до 1988 г. е конструктор  и водещ конструктор в Завода за запаметяващи устройства.  От 1988 до 1997 г. е директор в „Периферна техника – холдинг“ ЕАД, след което три години е изпълнителен директор на дружеството. От 2000 до 2013 г. е изпълнителен директор на „ПТ Холдинг“ АД.

През 1990 г. преминава  допълнителни квалификации:  курс по управление и маркетинг, проведен от университета в Оклахома, САЩ и курс по управление, проведен  от  университета в Делауер и Мичиганския университет, САЩ.

Участва в благотворителни инициативи. Член е на  философски сдружения, насочени към утвърждаване на ценностите на гражданското общество, съобщават от Гражданския клуб.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина