АктуалноБългарияГероите на деняГрадътКултураНовини

Преди Джон Ленън и XXVIII-ият президент на САЩ се сдоби с барелеф в Пловдив

Барелеф на американския президент Удроу Уилсън откриха днес кметът на Пловдив Иван Тотев, посланика на САЩ Ерик Рубин и ген. Нонка Матова, председател на Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“.

„Град Пловдив дава голямо значение на този американски президент с наименование на улица на негово име. Днес с откриването на негов барелеф още веднъж отдаваме почит на човека, който оставя голяма следа в историята на България, който защитава териториалната цялост на България при подписването на Ньойския мирен договор“, заяви кметът Иван Тотев.

С днешното събитие се поставя и началото от поредица от мероприятия на сдружението, с които ще се отбележи 100 години от края на Първата световна война.

Негово превъзходителство Ерик Рубин благодари за възможността да участва в откриването на барелефа, с което се отбелязва подкрепата на Америка към българския суверенитет и независимост.

„100 годни след като американския президент Удроу Уилсън брани териториалната цялост на България, българо-американските двустранни отношения все повече се задълбочават. Нашите икономически, политически и социални взаимоотношения все повече ни обвързват като приятели. България се превърна в пример за страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към евроатлантическото семейство“, сподели Н. Пр. Ерик Рубин.

Във фоайето на читалището, бе показана изложбата на Дружеството „100 години от Първата световна война“, с куратор Иво Хаджимишев.

Специално за случая бе организирана и дискусионна кръгла маса за „Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, общински съветници, членове на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Бихте ли уточнили кое читалище се намира в сградата, построена с безвъзмездния труд на нашите родители – тракийски бежанци? Господин кметът Тотев не знае ли, че читалището на тракийци бе изгонено от госпожа Матова преди години и е свряно в бараките на ул.“Кукуш“? Би следвало същият да прояви интерес към това, каква е културната дейност на г-жа Матова и с какви средства е финансирана тази дейност. Какво е работното време на библиотеката и колко читатели обслужва? Или целта е да се вземат наеми от дюнери, пици, кебапчета и алкохол?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина