Подтепето

евала

12 Сеп, 2018

Първи клас по Монтесори през новата учебна година в Западен

19 деца ще се обучават в паралелката от 17 септември

Таня Грозданова

За пръв път в общинско училище ще има първи клас, който ще се обучава по системата Монтесори. Паралелката се открива през новата учебна 2018/2019-а година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, съобщи в интервю* пред Под тепето зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов.

На 17 септември – първия учебен ден , 19 първолаци ще прекрачат прага на школото в Западен. Това са основно деца, които са били в детски градини, въвели системата на Мария Монтесори.  

Учителите Мирела Черняева, Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са квалифицирани Монтесори преподаватели за предучилищна и начална училищна възраст. Така СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се превръща в първото от българските обществени училища, което предлага такава възможност. В момента в България има само две учебни заведения, които прилагат този подход в Бургас и София, но частни.

Това е огромно предизвикателство, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. И припомни, че първата група преподаватели по Монтесори в Пловдив започна да се обучава преди по-малко от 3 години.

 

*Цялото интервю със Стефан Стоянов, по повод първия учебен ден, очаквайте по-късно.

Няма направени коментари
Още от рубриката "евала"

Подобни новини

16 Сеп, 2018

Стефан Стоянов: Няма нужда едно дете да пренася всеки ден по 6 учебника. Не му се налага!

Следващата стъпка е до една година Пловдив да има училища, които работят без хартия

Всички учебници от I до VII клас са в PDF-формат, за средношколците – догодина

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. Стартира образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публичния сектор на предучилищното възпитание, програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса, както и въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, за което спечели годишните награди на Институт за иновации в политиката във Виена преди година.   

В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация New ...

» повече
14 Сеп, 2018

Близо 3200 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив в понеделник

Всички 52 общински училища в Пловдив ще отворят врати за 33 000 ученици от I до XII клас и за 700 деца в подготвителните групи на 5- и 6-годишна възраст.

По последни данни в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни училища) са записани 3171 първокласници. През предстоящата учебна година около 12 000 ученици ще са на целодневна организация на обучение.

Броят на учителите в общинските училища е 2800.

Както Под тепето събощи преди няколко дни, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ стартира първата паралелка от първокласници, в която обучението ще се осъществява по метода на Мария Монтесори. За целта четирима учители и директорът са преминали едногодишно обучение. Кабинетът, който ще посрещне първокласниците ...

» повече
07 Фев, 2018

Пловдив въвежда обучение по Монтесори и в училищата

За пръв път в системата на публичното образование в България ще има паралелка по метода в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Западен

От новата учебна 2018/2019 година в Пловдив ще започне обучение на първокласници  в първата в страната паралелка в общинско училище по системата на Мария Монтесори. По пилотния проект ще се обучава един клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“.  

Това съобщи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов. Той връчи днес дипломите на  нови 25 учители, успешно завършили курс по въвеждане на Монтесори педагогика в училищата и детските градини в Пловдив. С тях обучените учители по метода пловдивски учители стават над 70. Обученията се водят  по ...

» повече
07 Дек, 2017

Пловдивски училища в облака на финала за иновативни проекти във Виена

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов стана част от първите по рода си награди за иновации в политиката във Виена с проект за дигитализация на училищата в Пловдив

Първата церемония по връчване на международните награди за иновативна европейска политика се проведе във Виена снощи. На събитието бяха отличени общо 9 политически проекта от 4 държави за постижения и иновативен подход при водените от тях политики в различни области на обществения живот. Над 600 проекта от цяла Европа участваха в церемонията, като само 80 бяха класирани на финала. Церемонията се проведе в балната зала на община Виена в присъствието на кмета на града и над 600 гости от цяла Европа.

„Дигитализация на учебния процес“ стартира през 2016 г. и цели да въведе ...

» повече
30 Окт, 2017

Стефан Стоянов: Приключваме с хартията в училищата

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г Стартира образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публични детски градини, програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса, както и въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, за което е номиниран за годишните награди на Институт за иновации в политиката във Виена.   

В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация New Europe организирана от Google, Visegrad Fund and Financial Times заради работата си в сферата на публичното образование и въвеждането на Монтесори педагогика в детските градини в Пловдив.

 

 

Г-н Стоянов ...

» повече