Подтепето

евала

16 Дек, 2017

Доброволци от 8 общини извадиха кола от Гребния канал в Пловдив (ВИДЕО)

Сценарият се разви като в касов холивудски екшън с щастлив край (ГАЛЕРИЯ)

Най-мащабната демонстрация на доброволни формирования в страната завърши с призив към законотворците: „ВЪРНЕТЕ ДЕЖУРСТВАТА”

Таня Грозданова

Доброволци от формированията на Общините: Пловдив, София, Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Кричим, Казанлък и Смолян показаха умения в овладяването на различни кризисни ситуации в най-мащабната съвместна демонстрация организирана до момента в страната. Зрелищното събитие се проведе на Гребната база в Града на тепетата в събота и събра погледите на публиката.

Сценарият се разви като в касов холивудски екшън с happy end. Лошият герой изскочи с грамаден джип от гората, профуча по велоалеята от северната страна на канала и бутна лек автомобил във водата. После продължи с мръсна газ към Хангарите, мачкайки пешеходци, вряза се странично в друга кола, която се подпали при сблъсъка, а извършителят избяга.

Така добрите герои се оказаха пред решаване на редица кризисни ситуации. Един екип се зае с гасенето на автомобила, в който имаше тежко ранен. За да стигнат до заклещения пострадал спасителите трябваше да нарежат колата. След потушаване на пламъците, те подсигуриха пострадалия, за да не го наранят режещите метал инструменти. После раненият бе обездвижен и на носилка транспортиран за оказване на първа помощ. Междувременно друг екип оказваше помощ на прегазените пешеходци, а водолази се заеха с изваждането на потопената кола от канала. Те бяха изненадани допълнително, след като от изтегления автомобил започна да излиза отровен дим, заради наличието на химическо вещество, което реагира бурно с кислород. Наложи се химическата атака да бъде отработена от доброволци със специални костюми и оборудване, които обезвредиха опасното вещество. Докато траеха всички тези спасителни операции, доброволците използваха дрон за  издирването на избягалия шофьор на джипа, откриха го в гората и го заловиха.  

Близо 60-те доброволци, мъже и жени от осем български общини показаха добра теоретична и практическа подготовка, бърза и адекватна реакция по време на демонстрацията за действия при бедствия, аварии или извънредни ситуация. Събитието бе организирано от Доброволно формирование „Пловдив 112“, с подкрепата на Община Пловдив и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Атрактивната акцията завърши също атрактивно - със своеобразен протест. Подредени за обща снимка доброволците издигнаха високо големи букви, с които изписаха „ВЪРНЕТЕ ДЕЖУРСТВАТА”. Те настояват за връщане на старото положение от Наредбата, по която работят и отново да имат  право да дават съвместни дежурства с екипите на Пожарната.

„Ние сме доброволци, помагаме безкористно и имаме мотивация да го правим. Връщането на дежурствата е от полза не само за пожарните команди и доброволните формирования, а за всички граждани,“ коментира заместник - председателят на Националната асоциация на доброволците Боян Аврамов – ръководител на ДФ СОДИС -  община Вълчедръм. Това ее динственото в страната с противопожарен автомобил.

Обявената пресконференция на тема „Развитие и проблеми на доброволчеството у нас“ с участието на представители на Националната асоциация и ръководители на доброволчески формирования от страната се превърна в своеобразна кръгла маса на доброволците, заради присъствието само на един репортер от пловдивските медии – този на Под тепето.

Очаквайте подробности по темата

Под тепето благодари на ДФ "Пловдив 112" за представените видео и снимки.

Няма направени коментари
Още от рубриката "евала"

Подобни новини

14 Сеп, 2018

Доброволци от формирование „Пловдив 112“ участват в международно учение в Турция

Единственото, което знаят е, че има „съборена от земетресение“ сграда и че ще оказват помощ на „пострадалите“ заедно с колеги от 8 държави

В деня на професионалния празник на Пожарната 6 човека от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминаха на международно обучение в Турция тази сутрин. Те бяха изпратени от кмета на Пловдив Иван Тотев, който им пожела на добър час и да се представят на ниво.

Аварино-спасителният екип за реакция при земетресение от ДФ „Пловдив 112“ и спасители от Съюза на българските спасители ще вземат участие в международна учебна тренировка на доброволци спасители при разрушения от природно бедствие -  земетресение, което се провежда в град Гьонен от 14 до 16 септември.  Тренировъчното занятие е организирано от Турската спасителна федерация - AKDF (Arama ...

» повече