Завършват ремонта на улица „Отец Паисий”, откриват я до дни (ГАЛЕРИЯ)

Изпод тепето

Върнаха всички знакови елементи от емблематичната артерия в сърцето на града

Отсечката от „Патриарх Евтимий” до хотел „Одеон” става пешеходна зона, но с контролиран автомобилен достъп

Максимално ограничават възможностите за неправилно паркиране

Пространството около археологическия подлез става площадно

Ремонтът на улица „Отец Паисий” върви към финал. Екипите на „Драгиев и Ко” довършват последните детайли от реконструкцията на емблематичната павирана артерия в сърцето на града. В момента се монтират подземните контейнери за смет, слагат се последните атнипаркинг колчета и осветителни тела. Очаква се до седмица обновената „Отец Паисий” да бъде открита и отворена за движение на автомобили, близо шест месеца след първата копка.

След първоначалното напрежение със старта на ремонта, към днешна дата можем да кажем, че фирмата изпълнител си е свършила качествено работата и е действала с отношение към градската среда и специалния статут на „Отец Паисий”. Факт е, че се работеше и в неделя. Факт е още, че улицата стана по-хубава, коментират търговци по „Отец Паисий”.

Всички знакови елементи са върнати на мястото им. Чугунената пластика във формата на бордюр, изработена и монтирана от Атанас Хранов за 60-годишнината на поета Веселин Сариев, си е на мястото. Върнато е и бронзовото паве „Седмото тепе”, изработено отново от художника, в творческо партньорство с писателя Александър Секулов. Към уличния „ландшафт” са прибавени на няколко места чугунени плочи с логото на Община Пловдив и Plovdiv Together 2019. Тротоарите са значително разширени, а възможностите за неправилно паркиране, особено на невралгичните досега точки, са сведени до минимум. Ремонтира се и ръкавът на ул. „Патриарх Евтимий” до бул. „Цар Борис III Обединител”. Там улицата е сериозно стеснена и няма да има възможност за непозволено паркиране, както беше досега, особено през уикендите. Пространството около археологическия подлез, което също се ползваше за паркинг, е превърнато в площадно. Премахнат е и паркинга в близост, който се използваше от голямо казино на Главната.

Особена ще бъде зоната по „Отец Паисий” от „Патриарх Евтимий” до тупика на хотел „Одеон”. Тя ще е пешеходна, като ще има контролиран автомобилен достъп- за живущите в района и за обслужването на хотелите и ресторантите там. Влизането ще става през бариера с четец за чип карти.

Единствено не бяха възстановени красивите гранитни барбакани- каменните улеи в тротоарите, по които събираха водата от улуците. Те нямаше как да бъдат върнати на мястото им, тъй като тротоарът в тази зона бе разширен с около половин метър.

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Паветата са наредени погрешно. Къде са петоъгълните павета покрай бордюрите, които крепят диагоналния дизайн на паважа??? Защо в тази община не работи нито един пловдивчанин??? Селски пънове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.