Уникални хлябове и сладкиши от 5 държави идват на фестивал в Пловдив

Изпод тепето

Фестивалът събира майстори от Мароко, Холандия, Бесарабия, Турция и България

Уникални хлябове от 5 държави ще могат да опитат пловдивчани на стартиращия тази вечер "Фестивал на хляба", част от проекта "Наследство – сливане на традиции и бъдеще Заедно". Той се организира от Регионална занаятчийска камара – Пловдив и ще събере майстори от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и България. Фестивалът ще започне с дефиле от Община Пловдив в 17:15 часа днес (17 май) и ще продължи до 20 май на широко пространство пред БНБ.

Майсторите ще представят пред публика своите умения и традиционни техники,  при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.  

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от   Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров,  Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба  Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна  „Ла Мартиз”. Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. 

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май /петък/  ще  демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"  ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.

От 17 май до 20май  се организира  конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук,  на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място – ръчен хляб. 

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/  от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най – добрите ще получат парични и материални награди.

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.  Събитието  се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.                     

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.