Съвременна промяна с имитация на оригинала на къщата от Шнитер на ул. „Бетовен“

Изпод тепето

Фасадата на новата сграда е само имитация на старата

На финала е строителството на сградата на ъгъла на улиците „Бетовен“ и „Опълченска“, която се изгради на мястото на къщата, построена по проект на арх. Йосиф Шнитер. Сградата е готова за експлоатация, като отвън се виждат вече и поставени различни рекламни и информационни табели за офиси вътре. Освен донякъде запазения вид на първите два етажа на сградата е изграден и трети мансарден етаж към улицата, а навътре в имота има и по-голяма, изцяло остъклена постройка.

След като през април 2016 година част от сградата падна върху бебешка количка, тя бе оградена, а малко бяха оповестени и действия на соственика за обезопасяване на сградата и въвеждането ѝ в експлоатация в съвременен вид. Той е преминал през всички процедури по одобрение от института за културни ценности и общината. Сградата безспорно изглежда по-безопасна за преминаващите, а поне повърхностно са запазени основните форми на Шнитеровия проект. Голямата стъклена постройка не се набива на очи, вдадена навътре от основната фасада. За щастие са запазени и красивите три големи чинара към малкия паркинг в посока Четвъртък пазара. Изграден е и подземен паркинг, което в зона на града с проблеми с паркирането, е положителен пример.

Прочетете цялата статия и вижте още снимки в Kapana.bg

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.