Свалиха покрива на тютюневия склад на „Одрин” 8

Изпод тепето

Ще събарят ли една от най-красивите сгради от тютюневия град  

Това ли е началото на края на Тютюневия град? Този въпрос си задават от няколко дни мнозина пловдивчани, свидетели на странна активност в един от най-красивите тютюневи складове – този зад автогара Юг на ул. „Одрин 8”. Респектиращата като обеми и архитектура сграда вече няма покрив, а бригада дюлгери кърти нещо във вътрешността на сградата, точно под помещението, в което все още оцелели светят стенописите на художника Вълчан Петров.  Проверка на Под тепето на място завари работници, а около отворените заграждания на сградата, с ръце в джобовете седеше млад мъж. Не знам, нямам никаква информация, аз само дойдох да отворя, каза той. Има само два варианта – или собствениците подменят покрива или подготвят красивото здание за бутане.

От много време се говори, че складът ще бъде съборен. Медията ни детайлно ви е информирала за цялата сага около проекта за 17-етажен Хилтън там. През лятото на миналата година публикувахме и разследване по казуса със собствеността на склада (прочетете по-долу). Днес се свързахме с НИНКН, откъдето ни информираха, че в момента върви процедура по вписването на сградата за паметник на културата, тъй като заради грешка тя не е с такъв статут. Продължаваме да следим какво се случва на „Одрин” 8.

Споделете ни във:

6 коментара за “Свалиха покрива на тютюневия склад на „Одрин” 8

  1. „бачкьори“ ?? Туй ще да е резултат от поредния напън на некадърните ви списвачи на насрания сайт.

  2. А процедурата ще приключи ли преди да приключи да съществува сградата? В колко държави има добри примери за запзване на такива красоти, тук се държим като туземци!

  3. Не мога да разбера защо постоянно се тръби за запазване на нещо, което от години пустее и грозно и страшно стои в центъра на Пловдив. Недопустимо е да има толкова запустели постройки. Стига вече носталгия .

  4. НЕ пипайте тютюневият град алчни капиталисти!!! Нищо истинско не остана в този град, с лека ръка затривате историята ни, а град без история е като дърво без корени. Реставрирайте я и я направете университет или нещо значимо, което ще е полезно и ще си избие инвестицията

  5. Ако и тази уникална сграда бъде срината пред очите ни, цялата глутница начело с Тотев, Гешева, Стоянов, Русев, които не престанаха да се тупат колко много „опазвали“ културното наследство, трябва да бъде изметена от властта като негодни да защитят обществения интерес и историческата памет на Пловдив. Какво стана с Тютюневия град – перлата на Пловдив Европейска столица на културата 2019? Какво стана с „Градските мечти“ на Пловдив 2019?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.