Стартира реконструкцията на „Марица- Юг”

Изпод тепето

Участъкът от моста на панаира до Адата е затворен за движение

Сменят паважа с асфалт, облагородяват зелените площи около реката

Пробивът под Водната палата няма да се реализира, засега

Стартира реконструкцията на източната част на булевард „Марица- Юг”. Участъкът от Водната палата до моста на Адата бе затворен за ремонта тази сутрин, като се очаква дейностите там да бъдат приключени до средата на септември. Първа копка на терен направиха кметът Иван Тотев, заместникът му Георги Титюков, кметът на Централен Георги Стаменов и представител на фирмата изпълнител „Драгиев и ко”.

Паважът ще бъде подменен с асфалтова настилка, ще се работи по тротоарите и зелените площи, ще има ново улично осветление. Около реката ще се появят детски, спортни и кучешки площадки, но не и паркоместа. Велоалеята ще бъде запазена в сегашния си вид. Реконструкцията е част от големия проект от Региони в растеж, който включва три лота- преобразяването на градската част от булевардите „Източен” и „Цар Борис III Обединител”, и от „Мария Луиза” и „Марица- Юг”. Паралелно с дейностите около реката стартира и ремонтът на зоната около Понеделник пазара, където предстои голяма промяна по организация на движението. Срокът на целия Лот 1 от проекта е 210 дни, а стойността му е 5,2 милиона. Целият проект по Региони в растеж е на стойност 16 милиона лева.

Къде ще отидат паветата от булеварда? В целия район около площад Шахбазян, където в момента има калдаръм. Той ще бъде използван за Стария град, а паветата от „Марица- Юг” ще отидат на негово място. Много от тях ще останат и по новите тротоари тук, обясни кметът Иван Тотев при първата копка днес. Като допълни, че със стартът на дейностите в Аджисан махала ще има и разчистване на уличната регулация от нерегламентирано строителство. Ще бъдат премахнати много незаконни сгради.

Той подчерта, че пробивът под Водната палата засега няма да бъде реализиран. Проектът го имаме, но ще струва между 5 и 6 милиона лева. В момента имаме други приоритети, уточни градоначалникът.

Той очаква реконструкцията на „Марица- Юг” да бъде завършена до 15 септември. Ще се създава неудобство на хората тук, но ги призовавам да общуват постоянно с техническия ръководител на обекта, който ще е постоянно тук. Ще решаваме всеки казус на момента, на терен, допълни Тотев. На финал по темата той допълни, че се надява до края на годината да е излязло строителното разрешение за облагородяване на коритото на река Марица, след като минат всички процедури.

Кметът на Централен Георги Стаменов пък информира, че малкото останали гаражни клетки по булеварда ще бъдат премахнати принудително от администрацията.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Асфалтаджийската МАФИЯ бърза да задигне и тези павета „Сменят паважа с асфалт“ докато гражданството само мрънка но преди да се надигне с БРАДВИ И гьостерици срещу пладешкия ГРАБЕЖ. На запад за ЦИВИЛИЗОВАНИ ГРАДСКИ УЛИЦИ ценят в твърда валута загладени гранитни павета. Сиенитни още повече. Вместо междуселската чернилка за три сезона (четири без сол)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.