След 190 дни влизаме в реставрираното Жълто училище

Изпод тепето

Запазват автентичната зидария на знаковия паметник на културата

От АМТИИ чакат Менда Стоянова сама да каже кога да й връчат почетната титла Доктор Хонорис Кауза

190 дни. Точно толкова време ще отнеме реставрацията и ремонтът на знаковото Жълто училище в Стария град. Днес бе даден старт на дейностите по възстановяване на паметника на културата от национално значение. Построената през 1868г. сграда ще се работи по всички правила на НИНКН, като автентичната зидария ще бъде запазена. Да работят с отношение към културно-историческата забележителност обещаха изпълнителите от бургаска строителна фирма. Управителят й Стефан Димитров подчерта, че трудности с работата по самата сграда екипът му няма да има, но предизвикателство се оказва територията, на която се намира обектът, тъй като има трудности при логистиката.

Стигнахме дотук след 6 години ходене по мъките и чукане от врата на врата. Чухме много лъжи, като тази на една министърка на образованието, която ни обеща милион лева, но това така и не се случи. В крайна сметка обаче започваме ремонта с 1,2 милиона лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта, каза ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев.

На старта на строителните дейности присъстваха областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев. Пожелавам качествена работа на строителите и след точно 190 дни отново да сме тук, каза губернаторът. Проблемът тук е още от 2007-2008г. Спомням си как министър Клисарова обеща един милион, който се загуби някъде по магистралата към Пловдив. В крайна сметка обаче средства бяха осигурени. Община Пловдив ще работи и по реализиране на проект за пространството около Жълтото училище и най-вече за реконструкция на входа към Античния театър между основната сграда на Академията и Жълтото училище, който трябва да разширим, тъй като е проблемен, обясни кметът.

На въпрос на Под тепето защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла Доктор Хонорис Кауза заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране, проф. Милчо Василев отговори, че чакат председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията. Припомняме, че решението на ректора, затвърдено и от Академичния съвет, предизвика сериозни трусове в академията.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.