Подтепето

ИзПодТепето

07 Дек, 2017

Шефката на бюджета все пак получава научно звание за изкуства

По традиция Менда Стоянова отваря канелката на първата бъчва с младо вино на Дефилето в Пловдив

Държавният бюджетник става „доктор по заслуги“ половин година след несъстоялото се титуловане

Менда Стоянова е свободна на 11-и от 11 ч. да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ

Чакаме председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив (AМТИИ). Така отговори на въпрос на Под тепето „защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране“ по време на старта на ремонта на Жълтото училище, проф. Милчо Василев – ректор на ВУЗ-а.

От разпространено до медиите прессъобщение днес става ясно, че Менда Стоянова е свободна на 11 декември от 11 часа да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ.

Припомняме, че първоначално церемонията бе насрочена за 12 юни тази година, но решението за връчване на титлата предизвика скандал не само в обществеността, но и в самата Академия. Така преди шест месеца организаторите се видяха принудени да отложат събитието с обяснението „ангажименти на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси“. 

Доктор хонорис кауза (на латински: doctor honoris causa - „доктор по заслуги“, понякога съкращавано като д-р хон. кауза) или почетен доктор е почетно научно звание. Присъжда се от висше училище за заслуги към развитието на науката, образованието, културата и обществения живот или като жест на добра воля при посещения на високопоставени политици, навършвания на кръгли юбилеи на изтъкнати общественици, академични личности и политици. Почетната докторска степен се дава без за целта да се минава по обичайния академичен път (обучение, преподаване, полагане на изпити за научен „минимум“ и други изпити, дисертация). Тя има символична стойност. Носителите на званието имат право ежегодно да изнасят публична лекция във висшето училище, което им е присъдило званието.

Менда Стоянова има икономическо образование от Висшия икономически институт „Карл Маркс“, който е завършила през 1981 г.

Всеки, който иска да се наслади на церемонията е свободен да го направи: „На 11 декември 2017 г., понеделник, от 11 часа в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще се състои тържествената церемония по удостояването на г-жа Менда Стоянова с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ.

Академичният съвет на Академията присъди званието на председателя на Комисията по бюджет и финанси при 44-то Народно събрание Менда Стоянова с мотиви „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

На церемонията са поканени кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, общественици, представители на академичните среди и граждани“, пише в съобщението.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

27 Окт, 2017

Започва ремонтът на Жълтото училище

Бургаска фирма ще изпълнява дейностите по възстановяването на паметника на културата в рамките на 190 дни

Стартира дългоочакваният ремонт на Жълтото училище, съобщиха от пресслужбата на АМТИИ. Церемонията по началото на дейностите в културно-историческата забележителност започват на втори ноември. Според подписания с бургаска фирма-изпълнител договор, дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни.

Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хил. лв, отпуснати по решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и др.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив ...

» повече
12 Юни, 2017

Пропадна церемонията по удостояването на Менда Стоянова с титлата „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ

Отложиха събитието заради ангажименти на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Менда Стоянова няма да бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ днес. Това съобщиха от пресслужбата на академията тази сутрин. Церемонията трябваше да се състои предиобед, но се отлага за неопределен период от време. От образователната институция обясняват, че събитието няма да се състои поради ангажименти на Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Припомняме, че предложението на ректора за удостояване на политическо лице с почетното звание на АМТИИ разтресе висшето учебно заведение, тъй като е прецедент в историята му. Досега с титлата са били отличавани само хора на изкуството.

Според мнозина, така взетото решение от Академичния съвет след бурно заседание ...

» повече
08 Юни, 2017

„Доктор хонорис кауза” за Менда Стоянова разклати АМТИИ

За първи път политическо лице става носител на почетното звание на академията

Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта на Жълтото училище, обясни ректорът проф. Милчо Василев

Мнозина смятат, че решението на Академичния съвет не отговаря на правилника за присъждане на почетното звание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще бъде отличена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, похвалиха се днес от висшето учебно заведение с прессъобщение до медиите. От там информират, че решението за това е било взето от Академичния съвет на заседание на 31 май. На официална церемония в понеделник, Стоянова ще бъде удостоена с титлата, присъдена й „за ...

» повече
16 Мар, 2017

Международно признат математик получи почетно звание от Пловдивския университет

Проф. Рави Агарвал е бил лектор в университети по целия свят, има 16 съвместни научни статии с четирима преподаватели от ФМИ на ПУ 

Световноизвестният математик проф. д-р Рави Агарвал, стана почетен доктор на математическите науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Званието „Доктор хонорис кауза“ му бе присъдено след решение на Академичния съвет на висшето училище.

На тържествена церемония днес, 15 март, ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов връчи грамотата и плакета, съпътстващи почетното звание. Високата чест бе оказана на проф. Агарвал по повод неговата 70-годишнина и заради изключителния му принос в развитието на математиката и нейните приложения, обясни деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) проф. д-р Антон Илиев.

Изтъкнатият учен има 16 публикувани статии в съавторство с четирима  преподаватели ...

» повече