Шефката на бюджета все пак получава научно звание за изкуства

Изпод тепето

По традиция Менда Стоянова отваря канелката на първата бъчва с младо вино на Дефилето в Пловдив

Държавният бюджетник става „доктор по заслуги“ половин година след несъстоялото се титуловане

Менда Стоянова е свободна на 11-и от 11 ч. да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ

Чакаме председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив (AМТИИ). Така отговори на въпрос на Под тепето „защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране“ по време на старта на ремонта на Жълтото училище, проф. Милчо Василев – ректор на ВУЗ-а.

От разпространено до медиите прессъобщение днес става ясно, че Менда Стоянова е свободна на 11 декември от 11 часа да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ.

Припомняме, че първоначално церемонията бе насрочена за 12 юни тази година, но решението за връчване на титлата предизвика скандал не само в обществеността, но и в самата Академия. Така преди шест месеца организаторите се видяха принудени да отложат събитието с обяснението „ангажименти на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси“. 

Доктор хонорис кауза (на латински: doctor honoris causa – „доктор по заслуги“, понякога съкращавано като д-р хон. кауза) или почетен доктор е почетно научно звание. Присъжда се от висше училище за заслуги към развитието на науката, образованието, културата и обществения живот или като жест на добра воля при посещения на високопоставени политици, навършвания на кръгли юбилеи на изтъкнати общественици, академични личности и политици. Почетната докторска степен се дава без за целта да се минава по обичайния академичен път (обучение, преподаване, полагане на изпити за научен „минимум“ и други изпити, дисертация). Тя има символична стойност. Носителите на званието имат право ежегодно да изнасят публична лекция във висшето училище, което им е присъдило званието.

Менда Стоянова има икономическо образование от Висшия икономически институт „Карл Маркс“, който е завършила през 1981 г.

Всеки, който иска да се наслади на церемонията е свободен да го направи: „На 11 декември 2017 г., понеделник, от 11 часа в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще се състои тържествената церемония по удостояването на г-жа Менда Стоянова с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ.

Академичният съвет на Академията присъди званието на председателя на Комисията по бюджет и финанси при 44-то Народно събрание Менда Стоянова с мотиви „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

На церемонията са поканени кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, общественици, представители на академичните среди и граждани“, пише в съобщението.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.