Сеч през средата на вековни чинари по Руски

Изпод тепето

Стволовете на отрязаните дървета видимо са здрави

Няколко от над стогодишните чинари по бул. "Руски" бяха изсечени тази сутрин през средата. В участъка срещу Бунарджика близо до кръстовището с "Гладстон" са отрязани до средата няколко от символите на град Пловдив. Дърветата са част и от защитена паркова територия по закона за културното наследство. Най-видими са пораженията по две дървета с големи стволове, чиито отрязани трупи изглеждат напълно здрави.

В началото на деня трупите бяха разхвърляни по самото пътно платно. Отсечката по бул. "Руски" бе без движение в последните няколко дни, но от днес там вече се движат автомобили, включително по необезопасената част с изоставения огромен дървен материал от извършителите на сечта. Към ранния следобед те вече бяха прибрани в зелените площи по "Руски".

Самото кръстовище на "Гладстон" и "Руски", заради което движението бе затруднено, вече почти е отворено. "Гладстон" е проходим, като повторният ремонт по чисто ново ремонтирания булевард се извършва вече само от "Гладстон" в посока "Любен Каравелов" (х-л Лайпциг), в частта срещу Марково тепе.

В същото време в някои участъци по алеята между пътните платна са засадени нови фиданки. Отсечката на тясната алея между "Ген. Данаил Николаев" в посока бул. "Шести септември" е с засадени много млади чинари, каквито се забелязват на места и в зоната в посока "Гладстон".

Въпреки дейността на места по засаждане на нови дръвчета, на други все още това липсва. Покрай станалата полемична работа на организацията по брега на река Марица, където бяха унищожени десетки метри здрав 60-годишен парапет от падащите тополи, се припомни и едно обещание от миналата година – там, където се секат тополи да се засаждат нови чинари. В частта между моста на Герджика и моста на ВХВП (или Университета по хранителни технологии) до преди два дни липсваха нови дръвчета. Там тополите бяха отсечени още миналата есен, припомнят пловдивчани.

Споделете ни във:

9 thoughts on “Сеч през средата на вековни чинари по Руски

  1. Няма начин от Гадини и паркове да не дадат смислено обяснение! Всичко се прави в интерес на редовния данъкоплатец!

  2. Интересно е прокуратурата защо спи! Някакви обвинения няма ли да се повдигнат, екологията е леш…Миналага година някой беше дал шефа на РИОСВ на прокуратурата!? Днес няма ли “компетентните органи” да се самосезират….!? Стоян Алексиев…клиент на прокуратурата да става, безобразията му са безчет!

  3. Да засядат нови, как така?! Може би фирмата строител е наранила корените – да засадят нови за нейна сметка 🙂

  4. Да засядат нови, как така?! Може би фирмата строител е наранила корените – да засадят нови за нейна сметка 🙂

  5. новите дървета, които евентуално ще сменят старите трябва да са ЕДРО РАЗМЕРНИ, а в действителност всеки сам може да се убеди с очите си дали е така – разликата е в цената 😉

  6. Kolkoto po-malko darveta v Plovdiv, tolkova po-malko rabota za „Parkove i gradini“ – njama darveta – njama problem!!!! Unikalnostta na grada ni se pogubva, Plovdiv shte zaprilicha na betonova pustinja…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.