Подтепето

ИзПодТепето

26 Сеп, 2017

Санират каменната облицовка на „Енергото“ със стиропор

Унищожават проекта на легендарния архитект Стойко Стойков

Теодор Караколев

Поредно саниране на красива стара сграда със стиропор върху автентичен красив материал стартира в Пловдив. От няколко дни офисът на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов“ – позната като Юг-Енерго – е опакована в строително скеле. Строители подменят дограмите на огромната постройка, като са подготвили и стиропорени плоскости (EPS) за облицоване на фасадата.

Сградата е един от малкото автентично запазени големи строителни обекти, реализирани в Пловдив през 30-те и 40-те години на миналия век, преди забраната на частната архитектурна практика през 1948 година. Автор на проекта е легендарният за града ни архитект Стойко Стойков, проектирал мнозинството сгради по Главната улица, както и днешния Военен клуб. Стойков печели архитектурен конкурс за постройка на Енергото, заедно със сина си Желязко Стойков и бившия градски архитект Никола Овчаров. Сградата се строи в периода 1947-48 година.

Мнозинството красиви архитектурни образци в Пловдив през периода между двете световни войни са на по-малки сгради или частни къщи, както и на училища. Големите обществени сгради са изключение, като са известни примерите с дългогодишните неуспешни опити за постройка на Общински дом, театър и други големи постройки. Сред малкото успешни такива проекти са сградата на Пловдивската трудова борса (днес болница „Свети Мина“ на колелото на Централна гара), построена между 1936 и 38 година от национално известния архитект Георги Овчаров. Днешната болница претърпя същата тъжна съдба преди години, когато каменната ѝ облицовка бе измазана с изолация, въпреки че сградата е обявена за културна ценност.

Пълния текст четете в КАПАНА.БГ

 • 27 Сеп, 2017 | Една филия с мас и Винету
  От гербави селяндури с претенции толкова, дето се вика...
 • 27 Сеп, 2017 | Б
  После ще се върне облицовката няма да остане на изолация.
 • 27 Сеп, 2017 | А. Тодорова
  Колкото и да е сериозна темата, по която пишете, само като прочета "мнозинството сгради" и "мнозинството архитектурни образци" - и се изпълвам с недоверие към компетентността на автора.
 • 27 Сеп, 2017 | pininfarina
  Много жалко и тъпо решение, при все че може да се постави вътрешна изолация, а на сградата едно измиване на камъка и ще светне. Отделно, че самият камък е изолация. Посредственост отвсякъде и липса на норми. Не че каот имаше закон и Първа градска пак я опаковаха...тъпа работа! Какво може да се направи вече?
 • 26 Сеп, 2017 | --
  ЕВН Електроснабдяване не може да си позволи услугите на ЕВН Топлофикация и ще се стиропоризира, за да пести!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

28 Дек, 2017

Сградата на Юг-Енерго е трябвало да бъде дом на Община Пловдив

Казусът с намирането на дом на пловдивската община е жив и днес

Сградата, в която днес се помещава енергоразпределителното дружество EVN, е планирана за дом на Община Пловдив. Несигурните години след 9 септември 1944 обаче променят плановете и тя се превръща в сграда на Юг-Енерго, а днес на EVN. Припомняме историята, тъй като материалното културно наследство на красивата постройка вече е напълно загубено след неуместното външно саниране и заличаване на най-интересните детайли на сградата - облицовката и каменните детайли-рамки на прозорците, в момента заменени от стиропорена имитация.

Казусът с намирането на централна сграда за общинската администрация е проблемен дълги години и, в известен смисъл, съществува и до днес. Местната администрация е разпръсната из целия град, проблем, който е съществувал още преди ...

» повече
16 Ноев, 2017

Санирането на Енергото – всички са си свършили съвестно работата, но резултатът е плачевен за културното наследство

Теодор Караколев

Парадоксът - всеки си е свършил работата, но резултатът е унищожаване на културата

Строгото законодателство е вкарало разнообразното ни културно наследство в еднообразни рамки

Повече от месец вече продължава обезличаването на една от малкото големи сгради в Пловдив, спомен за архитектурата от 40-те години на миналия век. Сградата на Юг-Енерго, днес ползвана от енергоразпределителното дружество EVN беше от малкото образци с елегантна каменна облицовка и красиви каменни рамки на прозорците – неща, които днес се обезличават със стиропорена изолация. Множество експерти пък подчертават, че каменната облицовка има достатъчно добри изолационни качества и поставянето на външна топлоизолация е напълно излишно.

Въпреки очевидно плачевния резултат, парадоксът е следният – всички хора, отговорни за конкретното решение са си свършили съвестно работата и всъщност не ...

» повече