Подтепето

ИзПодТепето

27 Юни, 2018

С три десетилетия закъснение Пловдив има първите компютризирани тоалетни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Hi-tech WC-тата в Капана поставят нова ера в културата на облекчаването под тепетата

Ако пловдивчани съумеят да свикнат с новите технологии, то в бъдеще ще могат да им се радват при нужда и на Гребната база, както и в големите паркове на града

За сведение: "памперсите" (еднократните бебешки пелени) са изобретени в средата на петдестте години на миналия век в Америка. В България обаче навлизат в началото на 90-те на XX век... Близо 45 години по-късно. На подобно дежавю сме свидетели и днес с "дизайнерските" тоалетни в Капана. И ако тогава оправданието е било режимът, то сега какво е?!

В Европа, още по-на запад и в Страната на изгряващото слънце високотехнологичните обществени тоалетни отдавна са нещо естествено за местните, от горе-долу 35 години. В XXI век, във втория по големина град на България hi-tech WC-тата настъпват едва сега. И то благодарение на иновативната политика на общинското предприятие „Чистота“. Въпреки напредничавата идея от комуналната фирма все още не са успели да убедят широката пловдивска общественост в правотата на начинанието си.

През последните два дни в Пловдив е истинско забавление да наблюдаващ реакциите на минувачите по улица „Железарска“ в квартала, който всички с различни чувства наричат на „творческите индустрии“. Двете дългоочаквани мобилни тоалетни, които заемат мястото на историческите сред поколения пловдивчани писоари в Капана, пристигнаха във вторник и от тогава са основната атракция за работещи, живеещи и преминаващи.

Кабините са облицовани с бетон, имитиращ камък. Външният им вид е съгласуван с НИНКН, за да се вписва в архитектурно-историческия ансамбъл. А Под тепето научи под сурдинка, че цветът е взет от сградата отсреща.

Компютризираните тоалетни за Капана са пилотен проект за града и като цяло от отношението на ползвателите ще зависи бъдещето им в Пловдив. Те пристигнаха директно от завода в Италия, изцяло моноблок, чието предимство е, че веднага може да започнат работа.

В кабината е автоматизирано, разказаха от фирмата-доставчик Екотой. Има сензори за водата, за сапуна, за изсушаването и за почистването, което ги прави изключително икономични. Кабините са отопление и бойлер за топла вода. Пригодени са за ползване и от инвалиди и трудно подвижни хора, имат и кът за преповиване на пеленачета, разказаха доставчиците от Бургас.

Високотехнологичното санитарно чудо, което ще замени известните като „писоарите“ градски обществени тоалетни в квартал Капана, притежава патентована комбинирана система, която осигурява спазване на изключително високи стандарти за чистота и хигиенизиране. Подробности може да видите във видеото:

Същите тоалетни, но с различна визия, са инсталирани от Екотой  в София преди повече от година и половина. Приемат се много добре и почти няма вандалски изстъпления срещу тях. Производителите са вложили устойчиви материали срещу хулиганите и силно се надяват пловдивчани да оценят удобството и да ги пазят. Стените на тоалетните са вандалоустойчиви, незапалими, както и лесно почистващи се от графити.

На вратите ще има поставени пълни указания за използването на високотехнологичните нужници. За безопасност на ползвателите кабините са оборудвани със сензори, които  засичат движение и няма опасност някой да бъде затиснат от вратата или да остане заключен вътре. Тоалетните имат и SOS бутон, ако внезапно на човек му прилошее в помещението, а вратата е затворена. Заради стандартите за безопасност вратите са  настроени да се отварят на 15-тата минута, след като вътре е влязъл човек. Специалистите са изчислили, че това времето е достатъчно за физиологичните нужди и същевременно по този начин се предотвратява помещенията да се превърнат в свърталища на клошари, наркомани или места за любовни страсти.В сряда тоалетните бяха свързани с електрозахранването, предстои тези дни монетниците да се свържат с НАП. Същевременно от "Чистота" ще облагородят пространството край новите тоалетни.

Очаква се от идната седмица новите технологии да могат да се ползват от нуждаещите се пловдивчани и туристи срещу 1 лев.

Ако пловдивчани съумеят да свикнат с новите технологии, то в бъдеще ще могат да им се радват при нужда и на Гребната база, както и в големите паркове на града.

Очаквайте подробности по темата как ще бъде решен казусът с майките с деца до 6 години и пенсионерите, които имат право на безплатно изхождане.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

26 Юни, 2018

Дизайнерските тоалетни блокираха Капана (ВИДЕО)

Кварталът осъмна непристъпен за автомобили и с блокирани улици

Монтират високотехнологичните заместители на писоарите

Историческият в технологично отношение момент за Квартала на творческите индустрии настъпи именно в днешната дъждовна утрин на юни. След като култовите писоари отидоха в небитието преди двадесетина дни, тази сутрин Капана осъмна непристъпен за автомобили и с блокирани улици заради доставката на високотехнологичните тоалетни.   

Единствената улица, по която се влиза в квартала с автомобили - „Железарска“, е непристъпна. Патрулна кола е блокирала движението откъм „Цар Борис III Обединител“, ТИР-ът с двете кабинки за 180 000 лева е паркиран на завоя с „Йоаким Груев“, а перпендикулярно на него е тежкотоварния кран, който трябва да ги разтовари.

Логистичната операция върви под зоркото наблюдение на представители на фирмата доставчик „Екотой ...

» повече
05 Юни, 2018

Писоарите в Капана вече са история (ВИДЕО и СНИМКИ)

Община Пловдив все още не е отговорила на въпроса как правоимащите безплатно облекчение пенсионери, инвалиди и родители с деца до 6 години ще ползват вискотехнологичните тоалетни, след като те се отварят само с монети

Градската обществена тоалетна, стопанисвана от Чистота, в квартала на творческите индустрии, по-известна като Писоарите в Капана, вече е история.

На улица „Железарска“  тази сутрин пристигна бойна бригада „разрушители“, които само за 2-3 часа изравниха със земята писоарите.

 

Те разчистват терена за издигането на първите в историята на най-стария жив град в Европа hi-tech нужници, които Пловдив придобива по най-атрактивна поръчка по ЗОП, добила известност под името „златните кенефи на Чистота за 180 000 лева“. Те ще бъдат доставени от единствената фирма играла в поръчката - бургаската „Екотой ...

» повече
27 Апр, 2018

Архивите разказват: История на мобилните тоалетни (СНИМКИ)

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас

А кога идват у нас?!

Те навлизат все повече в света на пловдивчани. Вече са превзели дори двора митрополитския ни храм.  В Капана с нетърпение се очаква високотехнологичното чудо, което ще замени писоарите. Често ги виждаме на ремонтиращите се булеварди, на големи концерти на открито, на фестивали и на все по-неподходящи места. Те са градските нужници, който еволюират в съвременните мобилните химически тоалетни.

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Представете си дървено столче с дупка по средата и глинено гърне под него. Това е изобретението на древните египтяни преди 3 500 години, което ...

» повече