Подтепето

ИзПодТепето

27 Юни, 2018

С три десетилетия закъснение Пловдив има първите компютризирани тоалетни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Hi-tech WC-тата в Капана поставят нова ера в културата на облекчаването под тепетата

Ако пловдивчани съумеят да свикнат с новите технологии, то в бъдеще ще могат да им се радват при нужда и на Гребната база, както и в големите паркове на града

За сведение: "памперсите" (еднократните бебешки пелени) са изобретени в средата на петдестте години на миналия век в Америка. В България обаче навлизат в началото на 90-те на XX век... Близо 45 години по-късно. На подобно дежавю сме свидетели и днес с "дизайнерските" тоалетни в Капана. И ако тогава оправданието е било режимът, то сега какво е?!

В Европа, още по-на запад и в Страната на изгряващото слънце високотехнологичните обществени тоалетни отдавна са нещо естествено за местните, от горе-долу 35 години. В XXI век, във втория по големина град на България hi-tech WC-тата настъпват едва сега. И то благодарение на иновативната политика на общинското предприятие „Чистота“. Въпреки напредничавата идея от комуналната фирма все още не са успели да убедят широката пловдивска общественост в правотата на начинанието си.

През последните два дни в Пловдив е истинско забавление да наблюдаващ реакциите на минувачите по улица „Железарска“ в квартала, който всички с различни чувства наричат на „творческите индустрии“. Двете дългоочаквани мобилни тоалетни, които заемат мястото на историческите сред поколения пловдивчани писоари в Капана, пристигнаха във вторник и от тогава са основната атракция за работещи, живеещи и преминаващи.

Кабините са облицовани с бетон, имитиращ камък. Външният им вид е съгласуван с НИНКН, за да се вписва в архитектурно-историческия ансамбъл. А Под тепето научи под сурдинка, че цветът е взет от сградата отсреща.

Компютризираните тоалетни за Капана са пилотен проект за града и като цяло от отношението на ползвателите ще зависи бъдещето им в Пловдив. Те пристигнаха директно от завода в Италия, изцяло моноблок, чието предимство е, че веднага може да започнат работа.

В кабината е автоматизирано, разказаха от фирмата-доставчик Екотой. Има сензори за водата, за сапуна, за изсушаването и за почистването, което ги прави изключително икономични. Кабините са отопление и бойлер за топла вода. Пригодени са за ползване и от инвалиди и трудно подвижни хора, имат и кът за преповиване на пеленачета, разказаха доставчиците от Бургас.

Високотехнологичното санитарно чудо, което ще замени известните като „писоарите“ градски обществени тоалетни в квартал Капана, притежава патентована комбинирана система, която осигурява спазване на изключително високи стандарти за чистота и хигиенизиране. Подробности може да видите във видеото:

Същите тоалетни, но с различна визия, са инсталирани от Екотой  в София преди повече от година и половина. Приемат се много добре и почти няма вандалски изстъпления срещу тях. Производителите са вложили устойчиви материали срещу хулиганите и силно се надяват пловдивчани да оценят удобството и да ги пазят. Стените на тоалетните са вандалоустойчиви, незапалими, както и лесно почистващи се от графити.

На вратите ще има поставени пълни указания за използването на високотехнологичните нужници. За безопасност на ползвателите кабините са оборудвани със сензори, които  засичат движение и няма опасност някой да бъде затиснат от вратата или да остане заключен вътре. Тоалетните имат и SOS бутон, ако внезапно на човек му прилошее в помещението, а вратата е затворена. Заради стандартите за безопасност вратите са  настроени да се отварят на 15-тата минута, след като вътре е влязъл човек. Специалистите са изчислили, че това времето е достатъчно за физиологичните нужди и същевременно по този начин се предотвратява помещенията да се превърнат в свърталища на клошари, наркомани или места за любовни страсти.В сряда тоалетните бяха свързани с електрозахранването, предстои тези дни монетниците да се свържат с НАП. Същевременно от "Чистота" ще облагородят пространството край новите тоалетни.

Очаква се от идната седмица новите технологии да могат да се ползват от нуждаещите се пловдивчани и туристи срещу 1 лев.

Ако пловдивчани съумеят да свикнат с новите технологии, то в бъдеще ще могат да им се радват при нужда и на Гребната база, както и в големите паркове на града.

Очаквайте подробности по темата как ще бъде решен казусът с майките с деца до 6 години и пенсионерите, които имат право на безплатно изхождане.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

23 Авг, 2018

Hi-tech WC-тата няма да имат социални функции

Пенсионери, инвалиди и родители с деца до 6 години могат да ползват безплатно само обществените тоалетни, които се обслужват от служители на „Чистота“

Администрацията не може да измислен начин за достъп на правоимащите до компютризирани тоалетни

Соня Попова

Уязвимите социални групи в Пловдив няма да могат да се ползват от екстрите на високотехнологичните тоалетни, които заместиха култовите писоари в квартал Капана.

И това ще е така докато администрацията не успее да реши проблема с безплатния достъп на пенсионери, инвалиди и родители с деца до 6 години в Hi-tech кабинките на WC-тата.

Припомняме, че преди около месец на улица “Железарска“ заработиха двете кабинки за 180 000 лева, които се очаква да въведат нова ера в културата на облекчаването под тепетата, която ...

» повече
21 Авг, 2018

2000 лева оборот от високотехнологичните тоалетни в Капана за месец

Експериментът е успешен

Соня Попова

Средно по 1000 души на две седмици са намерили облекчение в новите свръхмодерни компютризирани тоалетни в квартал Капана, откакто заработиха в средата на миналия месец.  

При вчерашното, второ по ред, събиране на оборота отчетът сочи, че за пробния период от 1 месец оборотът е приблизително 2000 лева, съобщи директорът на ОП “Чистота“ Иван Стоянов пред репортер на Под тепето.

По думите му, експериментът е успешен. „Няма нищо общо с предишните обществени кабини. С тях бяхме на тотална загуба – две жени, на две смени, заплати и консумативи… Даже и при оборот от 1200-1300 лева на месец тези високотехнологичните тоалетни ще се избият за 7 години. При другите няма възвръщаемост,“ коментира Стоянов.  

» повече
20 Авг, 2018

Вандали откраднаха звънците на модерните тоалетни в Капана

Така инвалидите, пенсионерите и майки с деца не могат да ползват безплатно Hi-tech WC-тата

Соня Попова

Високотехнологичните тоалетни в квартала Капана не бяха подминати от вандалски изцепки. За жалост гамените са направили така, че най-уязвимите ползватели да не могат да влизат в Hi-tech WC-тата. Изкъртени са звънците за безплатно ползване.  

Двете дългоочаквани мобилни тоалетни, които заемат мястото на историческите сред поколения пловдивчани писоари в Капана, пристигнаха в края на юни и заработиха две седмици по-късно. От тогава са основната атракция за работещи, живеещи и преминаващи.

Още по време на монтажа от фирмата, спечелила конкурса за доставка, отвърнаха на въпрос на репортер от Под тепето, че са предоставили на Общината 20 чипа за групите, които имат право на безплатно ползване. Как ...

» повече
26 Юни, 2018

Дизайнерските тоалетни блокираха Капана (ВИДЕО)

Кварталът осъмна непристъпен за автомобили и с блокирани улици

Монтират високотехнологичните заместители на писоарите

Историческият в технологично отношение момент за Квартала на творческите индустрии настъпи именно в днешната дъждовна утрин на юни. След като култовите писоари отидоха в небитието преди двадесетина дни, тази сутрин Капана осъмна непристъпен за автомобили и с блокирани улици заради доставката на високотехнологичните тоалетни.   

Единствената улица, по която се влиза в квартала с автомобили - „Железарска“, е непристъпна. Патрулна кола е блокирала движението откъм „Цар Борис III Обединител“, ТИР-ът с двете кабинки за 180 000 лева е паркиран на завоя с „Йоаким Груев“, а перпендикулярно на него е тежкотоварния кран, който трябва да ги разтовари.

Логистичната операция върви под зоркото наблюдение на представители на фирмата доставчик „Екотой ...

» повече
05 Юни, 2018

Писоарите в Капана вече са история (ВИДЕО и СНИМКИ)

Община Пловдив все още не е отговорила на въпроса как правоимащите безплатно облекчение пенсионери, инвалиди и родители с деца до 6 години ще ползват вискотехнологичните тоалетни, след като те се отварят само с монети

Градската обществена тоалетна, стопанисвана от Чистота, в квартала на творческите индустрии, по-известна като Писоарите в Капана, вече е история.

На улица „Железарска“  тази сутрин пристигна бойна бригада „разрушители“, които само за 2-3 часа изравниха със земята писоарите.

 

Те разчистват терена за издигането на първите в историята на най-стария жив град в Европа hi-tech нужници, които Пловдив придобива по най-атрактивна поръчка по ЗОП, добила известност под името „златните кенефи на Чистота за 180 000 лева“. Те ще бъдат доставени от единствената фирма играла в поръчката - бургаската „Екотой ...

» повече