Подтепето

ИзПодТепето

11 Юни, 2018

Рекордни обороти от вход за музеите в Стария град

Йордан Илиев: Много е пълно, особено в събота и неделя

Близо 2000 лева на ден от входни билети за посещение на Античния театър е достигнал оборота на Общински институт „Старинен Пловдив“ в някои дни на месец май, похвали се директорът на института Йордан Илиев.

По думите му в момента има интерес откъм посещаемост за всички обекти в Стария град. „Много е пълно, особено в събота и неделя. Има посетители и това са обороти само от вход за музеите, тук изключваме събития, отдаване под наем и мероприятия, които допълнително водят хора,“ коментира Илиев.

Той уточни, че цитирания рекорден приход е от делничен ден. Тук говорим за понеделник –спокоен работен ден. Например на 28 май е поставен абсолютен рекорд от 1800 лева за билети за вход в Античния театър.  

Продажбите на входни билети  за отделните възрожденски къщи също растат - от 300 до 500 лева на ден само за един от музеите.  „Наскоро имаше запитване дали не е скъпо  много скъп входа за къща Клианти, не е. При този билет от 10 лева къщата много се посещава,“ разказа шефът на архитектурно-историческия резерват.   

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

09 Юни, 2018

Бум на туристите от Испания отчита Пловдив

Аудио пътеводителят ще се допълва с турски и гръцки заради най-многобройните групи 

Умуваме как да омаем италианците 

Най-новата туристическа услуга в Пловдив, която стартира в края на месец май – Аудио гид, с английски, руски и български език, ще трябва да се допълни на турски и гръцки, съобщи кметът Иван Тотев.  „Много достъпен стана Пловдив от гледна точка на тези две близки страни. С преминаването на магистралата за Истанбул, от петък до неделя много хора по Главната говорят на турски. Традиционно много са и туристите от Гърция, това се дължи и на новите КПП-та,“ коментира той. 

Пловдив отчита бум на Испанските и френските туристи тази година. „Много активни станах и испанските туристи. Тази година очакваме 100 испански групи в Пловдив. Такова ...

» повече
01 Юни, 2018

Аудио гид разхожда туристите в Пловдив

Услугата е новаторска за цялата страна

Най – новата туристическа услуга в града под тепета – аудио гид, бе представена днес в Туристическия информационен център на площад Римски стадион. С нея Пловдив пак изпреварва всички останали градове, като пръв въвежда опцията. В столицата тя ще стартира идната седмица. Инвестицията е частна и е на стойност около 80 хиляди лева за двата града.

Всеки турист може да наеме устройството от ТИЦ-а на Джумаята срещу 17 евро дневна такса. С него получава компактна печатна карта, слушалки и три бонуса. Сред тях са безплатен вход за: Музеен център Тракарт в Археологическия подлез, за Музея на арменската история, който се намира в двора на Арменската църква и отстъпка за ресторант „Пълдин“ в Стария град. Това е ...

» повече
19 Май, 2018

Бобан от Ниш запълни нишата за сувенири от Пловдив

Сръбски занаятчия от 4 години снима града под тепетата

За пръв път е измайсторил магнити с емблематични места

Майстор от западната ни съседка запълни нишата за сувенири с марката Пловдив. От години туристи се жалват, че не могат да открият обикновени магнити със съвременни изгледи на бъдещата Европейска столица на културата и най- после проблемът им е решен. Репортерът ни откри табло със сувенирни магнити на една от шатрите по Узун чаршия.

Офертата е  1 за 2 лева и 3 броя за петарка. На сувенирите се виждат съвременни кадри от града ни, подбрани са емблематични места за Пловдив и любими локации за селфи. Художествените фотографии са дело на Бобан от Ниш, той е участник в Панаира на занаятите, който се ...

» повече
13 Ноев, 2017

Възкръсналата 200-годишна Къща Клианти впечатлява вече 3 месеца туристите

Клианти е една от най-старите жилищни постройки във Възрожденския Пловдив

Уникалните ѝ стенописи са на точно 200 години

Над 10 години продължи реставрацията на къща „Клианти“ в Стария град до откриването ѝ като музей преди малко повече от 3 месеца. От тогава тя вече е събрала стотици възхитителни реакции от посетилите я туристи и множество положителни послания в книгата за отзиви. Никой не си тръгва безразличен - а идват туристи от всички континенти, но и от самия Пловдив, които са чакали дълги години откриването на музея.

Обиколката за туристите започва от долния етаж, в който посетителите могат да видят детайл от предполагаем много по-голям пейзаж, който може би е обикалял като фриз всички стени. В стаята има запазено и красиво пано ...

» повече
05 Юни, 2017

Пловдив през очите на туристите (ВИДЕО)

Free Plovdiv tour стартира видео разходки

Едва ли има пловдивчанин, който да не е виждал оранжевите гидове на Free Plovdiv tour, заобиколени от десетки туристи, които ги слушат с интерес. Те разказват любопитна информация за града под тепетата, а популярността им става все по-голяма. Усмихнатите гидове развиха програма си и освен традиционния маршрут из центъра на Пловдив, от няколко месеца провеждат и Free Kapana tour. Интересът към артистичния квартал става все по-голям и ако се разхождате по павираните улици сутрин, няма как да не видите поне една от групите, които се спират на избрани точки, за да чуят историите, които се разказват.

Как, обаче, гостите на Пловдив виждат града? Всеки има различна гледна точка, интереси и иска да посети различни ...

» повече