Подтепето

ИзПодТепето

17 Май, 2018

Разширяват значително общото пространство на кино Космос за сметка на киносалона

Проектът за задание на архитектите Абаджиев и Бакърджиев е изцяло съгласуван с автора на киното арх. Шинков

Екипът е имал по-мащабни идеи както за самата сграда, така и за пространството пред киното, което засега няма да се променя значително

Значително ще се увеличат  фоайетата на кино Космос – общото пространство, което ще бъде гъвкаво и многофункционално, след преустройството на сградата. Частта около стълбището ще се разшири в посока киносалона, който от своя страна ще намали значително своя капацитет. Това разказа за „Под тепето“ арх. Георги Бакърджиев, част от екипа, който работи върху преустройството на киното. Той работи заедно с арх. Тодор Абаджиев, а всичките им идеи се съгласуват и с възрастният вече арх. Любомир Шинков – автор на проекта на знаменитата за пловдивчани сграда. 

Към края на 2017 година изработихме проекто задание, което дадохме на общината, коментира арх. Бакърджиев. По думите му, екипът е имал идеи както за вътрешното пространство, така и за зоната пред киното – създаване на един по-атрактивен вход, подземен паркинг и пространство за събития пред сградата. От идеите остана единствено тази за разширяване на пространството, в което да се правят изложби, лекции, презентации – да бъде многофункционална зона, която да бъде лесно адаптирана за всички функции, разказа той. 

В годините от постряването на сградата до днес киното е променило функциите си, технологиите си, мястото си в обществото – днес една толкова голяма зала няма как да функционира, аргументира арх. Бакърджиев намаляването на огромния киносалон. Тенденциите в момента са за създаване именно на многофункционални обществени сгради, и пространства, които днес могат да се използват за арт инсталации, от танцов състав, утре да бъдат място за презентации и т.н., добави още архитектът.

Той подчерта, че сградата само ще се реновира. Ще се сложи нова дограма, но тя ще е същата, като старата, например. Така сградата ще запази своя автентичен вид, коментира арх. Бакърджиев. 

Получаваме пълно доверие от страна на автора арх. Шинков, добави още той във връзка с полемиките в общественото пространство как е избран проектанта за киното. Като автор на проекта, Любомир Шинков е този, който може да прецени кой да работи върху неговото творение. Нито арх. Шинков нито ние с арх. Тодор Абаджиев не сме търгували този проект, категоричен бе арх. Бакърджиев. Той цитира Закона за авторското право, според който правата над проекта са преодставени за ползване. По думите му, причината арх. Шинков да се довери на екипа Бакърджиев-Абаджиев е в дългогодишния им, в това число и съвместен, опит и множество реализирани проекти, както и познанството между арх. Шинков и бащата на Георги Бакърджиев – Христо. С последния арх. Шинков е работил през 70-те в Тунис и по различни проекти в България. Покойният вече Христо Бакърджиев е автор на някои от интересните пловдивски пространства и сгради, като например Административно- делови център на гр.Пловдив, Водната палата, Магазин Нева и др.

След представянето на проектозаданието се е появил екип от Софийския офис на интернационална фирма, който е проявил интерес да подари проект за ремонтните работи на Община Пловдив.  В момента те са водещият екип, който работи по проекта за бъдещият културен център, като екипът арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев, съвместно с арх. Шинков, имат по-скоро консултантска роля. Именно от работата на този нов екип зависи какъв ще е окончателният вид на кино Космос, а администрацията на Община Пловдив като инвеститор и собственик на обекта, както и от бъдещия мениджмънт на Центъра, са тези, от които зависи какви ще бъдат активностите и функциите на новото арт пространство.

  • 17 Май, 2018 | Браво на архитектчето Тошко
    Този ако го пуснете и античния театър ще намали, защото е с променена функции и остаряла технология. Варвари! На практика този "специалист" лишава Пловдив от единствената по род си зала с такиви размери и представителност. Но как да му обясниш на такова крадливо копеле, че за да се напълни една зала е важно какво се случва въре, а не колко е голяма. Изсмукана от пръстите мъка. Горете в ада!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

13 Юни, 2018

Завършва конструктивното обследване на кино Космос

Все още не е ясно колко ще струва отчуждаването на имотите в площадното пространство

Завършва конструктивното обследване на кино Космос. До седмица специалистите ще приключат дейността си в обекта и ще се разбере дали емблематичната сграда ще трябва да се укрепва при реконструкцията й. Това съобщи днес зам.-кметът по културата Александър Държиков.

Експертите взимат проби от всяка една от колоните, обследват арматури и качеството на материалите, бетонни ядки от сградата се гледат в лаборатории. Само в мазето на киното има хиляда точки на заснемане с взимане на проби. Резултатите от обследването ще бъдат прикрепени към общия проект, който вече е готов. Най-вероятно по него ще има корекции на база укрепване, допълни Държиков.

» повече
10 Мар, 2018

Арх. Тодор Абаджиев: Сагата Кино Космос приключва, намерено е решение

Пловдив се нуждае от този проект и той ще бъде направен, казва собственикът на авторските права на сградата

Няма да има никакви вмешателства и украшателства в киното. В архитектурата залагаме на суровост, но и минимализъм, близък до човека, съобщава арх. Абаджиев

Проектът ще надхвърли със сигурност 2 милиона лева

Сагата Кино Космос приключва. Намерено е решение. Проектът за ремонт и реконструкция на киното ще бъде завършен съвсем скоро и ще бъде представен на пловдивчани. Това заяви пред Под тепето собственикът на авторските права на емблематичната сграда арх. Тодор Абаджиев. Той потвърди всичко, което каза pdвчера кметът Иван Тотев. След първоначалния конфликт, двете страни на седнали на една маса и са стиснали ръце, за да вървят в една посока с идея ...

» повече
08 Мар, 2018

Даряват на общината проект за реконструкция на Кино Космос

Кметът: Седнахме на една маса с арх. Абаджиев, стиснахме ръце и ще вървим заедно напред

Кино Космос ще се случи в името на града ни, заяви арх. Абаджиев

Каква ще е съдбата на Кино Космос? Частичен отговор на този въпрос, който вълнува толкова много хора, даде кметът Иван Тотев днес. Това се случи по време на представянето на проекта за реновирането на Детмаг и превръщането на пространството в галерия. Градоначалникът се спря на знаковата сграда на арх. Шинков и обясни, че в казуса „Космос” има раздвижване.

Седнахме на една маса с арх. Тодор Абаджиев. Стиснахме си ръцете. Опитваме се да вървим заедно напред, обясни пред журналисти кметът. Припомняме, че арх. Абаджиев придоби авторските права за сградата от арх. Шинков миналото ...

» повече
28 Ноев, 2017

Пълноценната идея за Кино Космос като място за култура – сведена до популистка имитация

Заместването на експертните планове с политически идеи е рецепта за провал

Никой няма да бъде впечатлен от поредната импотентна административна сграда

Теодор Караколев

Нулевата прозрачност при идеите за развитие на Кино Космос като център за култура доведоха до логичния завършек – повърхностна, имитативна дейност, която ще се превърне в поредното Общинско предприятие, в което потъват бюджетни средства, без никакъв ефект. И със сигурност през 2019 година сградата, важна точка при посещението на журито, определило Пловдив за Европейска столица на културата, ще е едно импотентно кубче, което няма да впечатли никого.

Сградата е чудесна. Една от най-красивите в България. И при един ремонт трябва да се внимава с всеки най-малък детайл от творението на арх. Шинков. При поредния ремонт-инженеринг едва ли всички ...

» повече