Подтепето

ИзПодТепето

09 Авг, 2018

Публичното обсъждане за Бунарджика: Най-посещаваното събитие от този тип през последните години

Таня Кънева

Следя обществените обсъждания в Града под тепетата от доста дълго време, особено внимателно и с интерес през последните две-три години. И от това на Бунарджика в сряда – 8 август 2018 г., си тръгнах удовлетворена.

Връщайки лентата назад, това се оказа най-масово посетеното събитие от този вид в града за последните три години. Имам обяснения защо.

Бе организирано и предварително комуникирано много добре, и се проведе за пръв път в такъв формат – на открито, в подходящ час, с водещ ( Любомир Чакъров се справи и с трудната задача на медиатор) и експерти, които да отговарят на въпроси, всеки по своята специалност. Въведената предварителна регистрация за въпроси се оказа ефективна. Очевиднно представителите на властта искаха да чуят мнението на хората. Нещо, което почти не се случва. Осъзнаха го дори тези, които бяха дошли с недоверие на обсъждането. 

За пръв път пред питащите застанаха толкова много представителите на районната администрация (райкметът Георги Стаменов, гл. арх. на „Централен“ арх. Петър Петров, инж. Надежда Петрова – гл. инж.на р-н, ландшафтен арх. Славка Цочева и арх. Пламена Андонова от ателието  автор на плана) и нито един от тях не се умори да отговаря, до повтаря, да перефразира, докато всеки получи отговор на въпроса си. Хората, които задаваха въпросите бяха подготвени. Подготвени бяха и представителите на администрацията.

Прегърнатите идеи за граждански контрол по време на планираните дейности и предложената доброволческа помощ за почистване сочат, че вече се върви по пътя на изслушването, диалога и отсяването на сеното от плявата.  

Може да бяхме стотина души под каменните пързалки, но бяхме такива, за които тепетата символизират дома и истински ги обичат.   

Ще ми се накрая да цитирам казаното от Борислав Инчев (кмет на район Южен), който апелира: „Хайде поне веднъж да дадем шанс на нещо хубаво да се случи, не всеки път да вадим брадвите преди да е започнало.“

Брадви вчера почти не се размахваха, защото имаше усещане за диалог и прозрачност. Неща, които всички се стремим.

 

  • 09 Авг, 2018 | .....................
    Браво, ама за Партийния дом и операта гласуваха без да изслушат гражданите, явно там има други интереси.
  • 09 Авг, 2018 | така се прави
    Браво на Стаменов! Кораво момче, излезе и се изправи пред толкова хора и отговори компетентно и спокойно на всички въпроси.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

21 Авг, 2018

Само една фирма с оферта за облагородяване на Бунарджика - „Драгиев и Ко“ ООД

До момента дружеството работи по ключови обекти в Пловдив на стойност над 22 млн. лева

Таня Грозданова

Единствено от добре познатото на пловдивчани дружество "Драгиев и Ко" подадоха оферта в срок по обществената поръчка за възстановяване и облагородяване на Хълма на Освободителите, който в града наричат Бунарджика.

Документите бяха отворени днес по обяд в кметството на район „Централен“ от комисия, с председател заместник-кметът инж. Тошо Пашов, в присъствието и на представител на кандидата.

Обществената поръчка е в размер на около 1,7 млн. лева без ДДС, като в бюджета има осигурени 1 000 000 за тази година и включва обрушаване на опасни скали, укрепване, ремонт на акведуктите, ново осветление по алеите, ремонт на алеите, прекарване на вода до върха на ...

» повече
13 Фев, 2017

Неинформираност е причината за възмущението на жителите на Гроздовия пазар

На ул."Петьофи" бяха изградени 12 допълнителни места за паркиране

В квартала не знаят за благоустрояване, което е обявявано няколко пъти през изминалата една година

Недоволстват за един и същи проект от 5 месеца

Таня Грозданова

Възмутените граждани от Гроздовия пазар, които негодуват срещу въвеждането на двустранно паркиране по еднопосочните им улици, всъщност май късно надигат глас. Те възнегодуваха, че не са ги информирали за намеренията на общината. Нито едни закон обаче не задължава никой да ги уведомява един по един за това. Единствено право на гражданите, а и задължение, е да се интересуват от решенията на Общински съвет, касаещи града и квартала им, както и да участват в обществени обсъждания.

Съседите им на улица „Петьофи“, откъдето стартира проекта през октомври миналата година, също бяха много възмутени. Стигнаха до там ...

» повече
07 Ян, 2017

Гражданско общество Майна таун

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените ...

» повече
07 Ян, 2017

Пловдивчани се интересуват от археология и забавления

Парите не са приоритет на гражданството е изводът от публичните дебати в последната година  

На снимките: В ляво - общественото обсъждане за бурките. В дясно - лъв или тигър да има в пловдивския зоопарк?

Пловдивското гражданско общество се вълнува най-вече от археология и атракциони. Този извод се набива на очи след анализ на проведените обществени обсъждания за  година назад. Подобни форуми всъщност се броят на пръстите на ръцете за споменатия период. Сега предстои може би най-важният такъв за 2017г.- публичното дебатиране върху финансовата рамка на града. Какъв интерес ще предизвика събитието, ще видим в понеделник. А сега ще върнем лентата назад към 2016г., за да направим някои изводи.  

Последното обществено обсъждане в Града под тепетата бе организирано за кратко и привлече 56 ...

» повече