Представиха проекта за защитната сграда над Епископската базилика и площада около нея

Изпод тепето

Метална конструкция с дифузно стъкло ще покрива останките от най-големия раннохристиянски храм

Мозайките ще бъдат експонирани на две нива в бъдещия музей

Желанието ни е намесата в средата да бъде минимално. Целта е да слеем сградата с градската тъкан, подчертаха проектантите

Визуализации на защитната сграда на Епископската базилика и площадното пространство около нея бяха показани днес от екип на Фондация „Америка за България”, която инвестира в разкриването и социализирането на археологическия обект от национално значение в последните години. Проектът вече е съгласуван от НИНКН и след завършването на укрепителните дейности, може да започне същинското строителство. Става въпрос за лека сглобяема метална конструкция, която ще бъде покрита от дифузно стъкло, съобщиха днес водещите проектанти от  ZOOM Studio и ателие DUO  в голямата зала на кметството. Желанието е намесата в средата да бъде минимална, за да не се усеща осезаемо присъствието на бъдещия музей. Основната цел е сливането на сградата с останалата градска тъкан, обясни арх. Пламена Андонова пред медиите днес. Преди проектантите, за свършената на място археологическа и реставрационна дейност в последните години, говориха Жени Танкова и Елена Кантарева. Специалистките отново подчертаха огромната културно-историческа стойност на Базиликата.

Защитната сграда ще повтаря контурите на Базиликата, но няма да е с оригиналните обеми на гигантския раннохристиянски храм, който е бил далеч по-висок. Бъдещият музей се издига на десет метра височина от нивото на бул. „Мария Луиза”, като идеята е двете сакрални сгради- Католическата катедрала и Епископската Базилика да влязат в диалог. Вътре, експозиционните части ще бъдат на две нива, по които ще бъдат експонирани и двата слоя мозайки.

Проектът се базира на одобрения ПУП от общината. Техническият проект трябва да се съгласува с ВиК,след което очакваме разрешително за строеж. Правим сграда, която да защити археологията. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти, разясни арх. Трайков от Фондация „Америка за България”.

Според проекта, паркингът пред Райфайзенбанк ще се превърне в зелена зона с пешеходно преминаване. Пред католическата катедрала и в зоната около булеварда ще бъде обособено площадното пространство с места за отдих, малко кафене откъм „Цар Борис III Обединител”, велоалея. Детска площадка и зелен пояс  ще има в източната част. Предвидено е изграждането на 29 паркоместа за автомобили и 2 за автобуси по границите на новото площадно пространство и около самия музей.

В сградата ще се влиза през оригиналния вход към Епископската базилика. Посетителите ще се движат по маршрут, от най-ранния период на храма, до най-късния. Експозиционни пътеки ще минават над самите мозайки, директен контакт с тях няма да има. В сградата ще има ателие за реставратори, малко пространство за събития, магазинче за сувенири, зала за прожекции, виртуална реалност. Второто ниво  ще завършва с панорамна тераса, от която ще се разкрива гледка към Форума, Одеона и Античния театър и която ще бележи началото на римски туристически маршрут.

Специфичните стъклени панели по фасадите не са използвани никъде досега. Ще са нещо ново. Искаме в сградата да има равномерно осветление през деня, а вечер тя да свети също равномерно, разкри арх. Николай Трайков.

Площадното пространство ще е от естествени материали- подходящ камък и дърво. То ще е на площ от 8500 квадратни метра. Защитната сграда ще е 4800 кв.м. разгърната площ, като максимално сме се постарали музеят да е подземен, обясни арх. Пламена Андонова.

Инвестицията на Фондация „Америка за България” в Епископската базилика стана 8,2 милиона лева. Свършена е значителна по обем работа. Продължаваме в същия дух. Целта е да открием обекта в началото на 2019г. Следващите 12-14 месеца предстои напрегната работа, подчерта Ленко Ленков от Фондация „Америка за България”. Общинската инвестиция също ще доближи 8 милиона лева, допълни кметът Иван Тотев.

 

 

Споделете ни във:

11 коментара

  1. Що ли на този хубав град, последните години нищо хубаво не му се случва и то над мозайките. Невероятно кичозна колонада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.