Подтепето

ИзПодТепето

12 Фев, 2018

Представиха проекта за защитната сграда над Епископската базилика и площада около нея

Метална конструкция с дифузно стъкло ще покрива останките от най-големия раннохристиянски храм

Мозайките ще бъдат експонирани на две нива в бъдещия музей

Желанието ни е намесата в средата да бъде минимално. Целта е да слеем сградата с градската тъкан, подчертаха проектантите

Визуализации на защитната сграда на Епископската базилика и площадното пространство около нея бяха показани днес от екип на Фондация „Америка за България”, която инвестира в разкриването и социализирането на археологическия обект от национално значение в последните години. Проектът вече е съгласуван от НИНКН и след завършването на укрепителните дейности, може да започне същинското строителство. Става въпрос за лека сглобяема метална конструкция, която ще бъде покрита от дифузно стъкло, съобщиха днес водещите проектанти от  ZOOM Studio и ателие DUO  в голямата зала на кметството. Желанието е намесата в средата да бъде минимална, за да не се усеща осезаемо присъствието на бъдещия музей. Основната цел е сливането на сградата с останалата градска тъкан, обясни арх. Пламена Андонова пред медиите днес. Преди проектантите, за свършената на място археологическа и реставрационна дейност в последните години, говориха Жени Танкова и Елена Кантарева. Специалистките отново подчертаха огромната културно-историческа стойност на Базиликата.

Защитната сграда ще повтаря контурите на Базиликата, но няма да е с оригиналните обеми на гигантския раннохристиянски храм, който е бил далеч по-висок. Бъдещият музей се издига на десет метра височина от нивото на бул. „Мария Луиза”, като идеята е двете сакрални сгради- Католическата катедрала и Епископската Базилика да влязат в диалог. Вътре, експозиционните части ще бъдат на две нива, по които ще бъдат експонирани и двата слоя мозайки.

Проектът се базира на одобрения ПУП от общината. Техническият проект трябва да се съгласува с ВиК,след което очакваме разрешително за строеж. Правим сграда, която да защити археологията. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти, разясни арх. Трайков от Фондация „Америка за България”.

Според проекта, паркингът пред Райфайзенбанк ще се превърне в зелена зона с пешеходно преминаване. Пред католическата катедрала и в зоната около булеварда ще бъде обособено площадното пространство с места за отдих, малко кафене откъм „Цар Борис III Обединител”, велоалея. Детска площадка и зелен пояс  ще има в източната част. Предвидено е изграждането на 29 паркоместа за автомобили и 2 за автобуси по границите на новото площадно пространство и около самия музей.

В сградата ще се влиза през оригиналния вход към Епископската базилика. Посетителите ще се движат по маршрут, от най-ранния период на храма, до най-късния. Експозиционни пътеки ще минават над самите мозайки, директен контакт с тях няма да има. В сградата ще има ателие за реставратори, малко пространство за събития, магазинче за сувенири, зала за прожекции, виртуална реалност. Второто ниво  ще завършва с панорамна тераса, от която ще се разкрива гледка към Форума, Одеона и Античния театър и която ще бележи началото на римски туристически маршрут.

Специфичните стъклени панели по фасадите не са използвани никъде досега. Ще са нещо ново. Искаме в сградата да има равномерно осветление през деня, а вечер тя да свети също равномерно, разкри арх. Николай Трайков.

Площадното пространство ще е от естествени материали- подходящ камък и дърво. То ще е на площ от 8500 квадратни метра. Защитната сграда ще е 4800 кв.м. разгърната площ, като максимално сме се постарали музеят да е подземен, обясни арх. Пламена Андонова.

Инвестицията на Фондация „Америка за България” в Епископската базилика стана 8,2 милиона лева. Свършена е значителна по обем работа. Продължаваме в същия дух. Целта е да открием обекта в началото на 2019г. Следващите 12-14 месеца предстои напрегната работа, подчерта Ленко Ленков от Фондация „Америка за България”. Общинската инвестиция също ще доближи 8 милиона лева, допълни кметът Иван Тотев.

 

 

 • 14 Фев, 2018 | Arhitekt
  Що ли на този хубав град, последните години нищо хубаво не му се случва и то над мозайките. Невероятно кичозна колонада
 • 14 Фев, 2018 | 777
  преди две години обявиха, че америка за българия дава 5 мил., а общината 4 мил. Сега обявиха, че двете страни дават по 8 мил.и така до 2019 когато сумата ще достигне тази на колодрума, в който никой не влиза
 • 14 Фев, 2018 | наблюдател
  Кмета Тотев и тези младежи са спасители на археологията на Пловдив. Някои кметове преди тях продадоха Античния форум, Базиликата, терена при понеделник пазара , заградения терен северно от пощата и какво ли още.Празните приказки в тези коментари отлитат, построеното и съхранено културно наследство остава . Успехи и нови проекти за спасението на Пловдив.
 • 13 Фев, 2018 | архитект
  Несъобразено с мащаба на католическата църква, безлична архитектура, нерешен проблем с прекъснатата комуникация
 • 12 Фев, 2018 | Felibelijta
  Поредната пошлост,сервирана ни от платени и чакащи солиден хонорар архитекти. С минимална ,,намеса,,повтаряща контурите.... Как не се намериха нормално мислещи,а само такива подлеци мислещи за своята лична изгода ,маскирана ,като грижа за обществото....... Няма ли да кой да се сети да обедини и изгради обща стратегия за рзвитие на центъра на Пловдив.,форума,одеона,центр.площад,арх.разкопки на понеделник пазара.......Кой......
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

05 Юни, 2018

Старинен Пловдив побира спомените от града на тепетата в една чанта

Специална серия сувенири напомня на туристите за незабравимите мигове в най-стария жив град на Европа

Магнити с резбовани възрожденски къщи, римските мозайки - кандидати за ЮНЕСКО и практично одеяло за вечерите на Античния театър потеглят към всички точки на света от Пловдив

Пловдивски майстор резбар е автор на най-новата серия магнити, които привличат чуждестранните гости на най-стария жив град в Европа, разбра Под тепето. Те са изработени по специална технология и съчетават дърворезба и керамика. Серията може да бъде намерена в Туристическия информационен център на площад „Римски стадион“ и бе забелязана от наш репортер по време на представянето на  най-новата туристическа услуга на Общински институт „Старинен Пловдив“ – аудио гид.

„Идеята на Старинен Пловдив от самото начало е да създава таметични сувенири ...

» повече