Поредна масова сеч в Пловдив – унищожиха 50-годишни дървета на Гребната база

Изпод тепето

Десетилетните дървета са видимо здрави, пише пловдивчанин, сигнализирал до Под тепето

Въздухът на града в неделя пак е с огромни превишения на замърсеност

Масовата сеч на здрави дългогодишни дървета в Пловдив продължава почти ежедневно. Няколко големи 50-годишни дървета на алеята покрай стадион "Пловдив" на гребната база и в зоната около трибуните бяха отрязани до стъбло тази седмица. Това ли са мерките на Община Пловдив за поддържане на зелената система и справяне с мръсния въздух, пита читател на "Под тепето", изпратил ни сигнал за унищожението.

В четвъртък стотици пловдивчани протестираха против измененията в плана за управление на НП "Пирин", като тази седмица за пръв път повдигнаха и въпроса с поддръжката на зелената система в града. В последните месеци масово се изсичат десетилетни дървета или короните им се окастрят по начин, по който здравословното им състояние силно се влошава. Според информация на протестиращите има план за изсичане на всички овощни дървета в града, а както се вижда и от случая на Гребната база – се унищожават всякакви видове дървета, без никаква аргументация от страна на общинското предприятие "Паркове и градини".

В същото време днес въздухът на Пловдив отново е замърсен много над допустимите норми. Специално около Гребната база по обяд уредите за фини прахови частици отичат около 130 микрограма на кубичен метър при норма от 50. Гребната база се дава за пример за "белият дроб" на Пловдив, който пречиства въздуха на целия град. Днес на някои места уредите отчитат превишавания и над 4 пъти – в зоната около Захарна фабрика нивата ФПЧ са над 200 микрограма на кубичен метър.

На снимките може да видите ситуацията преди и след сечта на Гребната база.

Споделете ни във:

11 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.