Подтепето

ИзПодТепето

21 Сеп, 2017

Подменят остарелите стъкла на оберлихта на зала "Съединение"

Инвестират около 30 хиляди лева в ремонта

Теодор Караколев

Остарелите армирани стъкла в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей - Пловдив ще бъдат подменени с нови прозрачни поликарбонатни плоскости. Ремонтът започна веднага след Нощта на музеите и галериите и ще продължи около месец - вероятно до средата на месец октомври. Проектът е на арх. Станка Бозаджиева, лицензиран архитект за проекти-културни ценности, а всички действия са одобрени и съгласувани с института за паметници на културата, разказа директорът Стефан Шивачев.

Вместо армираните стъкла, които не са оригинални от изграждането на сградата, а са поставени около 50 години след построяването ѝ - през 1930-те години - ще се сложат съвременни поликарбонатни плоскости. Те ще бъдат два слоя, като горният ще предпазва от слънчевите лъчи и атмосферните условия, а долният е с въздушни камери и ще служи за термоизолация, както и ще придава по-естетичен вид на оберлихта.

Пълния текст и галерия в КАПАНА.БГ

Ремонтът се финансира от Министерство на културата по спечелен от музея проект, а институцията съфинансира със свои средства, като цялата сума е около 30 000 лв. Извършва се от лицензирана фирма за ремонт на сгради културни ценности.

  • 22 Сеп, 2017 | Едно майна
    Няма ли да има опасност от нежелани нощни посетители? Един макетен нож и си вътре.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини