Пловдивските огнеборци отбелязват професионалния си празник с колега по-малко (СНИМКИ)

Изпод тепето

 

Пожарната под тепетата е една от най-старите в страната – на години 137

Пловдивчанин води Първия пожарникарски събор преди 133 години, на който се създава пожарно дружество в България

Таня Грозданова

Тази година Пожарната в Пловдив става на 137 години. Тя е създадена официално с  исторически протокол №18/05.02.1881 г. на Община Пловдив. Поглед назад в историята я прави една от най-старите в страната.

На 14.09.2018 г. – Кръстовден се навършват 113 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Георги Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

 

„Всяка година на този ден отбелязваме нашия професионален празник и отдаваме почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдаваме и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност,“ каза по време на обявяване на събитията в Седмицата на пожарната безопасност зам.-директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив главен инспектор Петър Тосков.

 

Днешният Кръстовден е по-тъжен от десетки предишни. Пловдивските огнеборци, събрали се в двора на Пожарната на улица „Преслав“, отбелязват професионалния си празник с колега по-малко и това предизвиква сълзи в очите на коравите момчета. Тази година на 17-и август при пътен инцидент, отивайки на сигнал за пожар, загуби живота си старши пожарникар от II-ра РСПБЗН Илиян Попов. В катастрофата с автомобила Ивеко пострадаха и двамата му колеги от екипа.  

Огнените момчета подгънаха крак и помълчаха минута в памет на: старшина Петър Хайтов, загубил живота се на 30.05.1938 година след тежки изгаряния при пожар в манастира „Свети Врач“; старши пожарникар Атанас Рашков и пожарникар Атанас Герчев, загинали на 28.03.1942 г. при пожар в склад за лесно запалими и горими течности в Пловдив; пожарникар Георги Реджев , загинал при пожар на 8.10.1950 г. в къща в село Цар Калоян; старшина Стоян Стефанов, загубил живота си при пожар във вагон на гара Карлово на 26.03.1961 г.; старшина Матю Михалев починал на 10.06.1963 г. пожар в петролна база в село Васил Левски; старшина Стоян Радев загива на 20.09.1963 година, гасейки пожар в Дом за деца и юноши в Пловдив и старши пожарникар Илиян Попов, станал жертва на ПТП на 17.08.2018 на път за сигнал за пожар, край Куклен.  

 

„Възхищение и признателност предизвикват предани на професията си хора, които са се пожертвали, за да спасят нечии живот или имущество и по врем на изпълнение на дълга си поставят на предна линия единствено  оцеляването на хората изпаднали в беда.

Независимо колко години ще минат и колко години ще се събираме пред тази възпоменателна плоча, паметта на нашите колеги няма да бъде забравена,“ каза говорителят на пловдивската пожарна инсп. Цвятко Дешев.

 

Награди – писмени похвали – получиха 31 огнеборци. Двадесет и трима от тях са отличени за съществен принос при изпълнение на професионалните си задачи със заповед от Главна дирекция, а осем от Регионалната дирекция на ПБЗН – Пловдив. Това са: мл. експерт Трифон Трифонов, мл. експерт Христо Петров, мл. експерт Димитър Кулишев, мл. експерт Костадин Лазаров и мл. експерт Митко Делибалтов, командири на екипи в Четвърта районна служба, мл. експерт Георги Попов – началник на дежурна смяна в пожарната в Садово, мл. инсп.Веселин Текьов и мл. инсп. Петър Дивров  – водачи на противопожарни автомобили в Садово. Сред наградените са също инсп. Борис Канагрохов, мл. инсп. Радослав Арнаудов, мл. експерт Красен Властанов, мл. експерт Стойчо Георгиев, мл. инсп. Георги Вълев, мл. инсп. Димитър Ямалиев, мл. инсп. Иван Рангелов, мл. инсп. Спас Якимов, мл. инсп. Тома Бикирски, мл. експерт Георги Толев, мл. експерт Петър Пинджев, мл. инсп. Димитър Маринчешки, мл. инсп. Иван Котрумов, мл. инсп. Стоян Златинов, мл. инсп. Рангел Чушков, мл. инсп. Николай Здравче, мл. инсп. Здравко Наков, мл. инсп. Тодор Георгиев, мл. инсп. Красимр Траянов, мл. инсп. Найден Нанчев, мл. инсп. Стоил Чапкънски, мл. инсп. Петко Шилев и мл. инсп. Борислав Стоянов.

 

Отбелязването на празника продължава днес с провеждане на Трети турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив.

Пожарникарите искрено се радват на наплива от хлапета в Седмицата на пожарната безопасност и отворените врати. Само в четвъртък – 13 септември, в двора на Първа служба в деня на отворените врати са дошли над 200 деца. Посетители не липсват и днес. Пръв пристигна 7-годишният Даниел с мама, а към 9,30 дядо доведе и най-малкия кандидат пожарникар – почти на 3.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.