Пловдивчани спряха багер в центъра на града, дошъл да прави детска площадка

Изпод тепето

Предпочитали паркинг (ВИДЕО)

Див скандал спретнаха пенсионери на кмета на Централен, не искали деца да тупкат топки под прозорците им

Таня Грозданова

Около десетина възрастни пловдивчани се изправиха днес преди обяд срещу екипа на кмета на „Централен“ и строителната фирма дошли да направят първа копка на нова детска площадка близо до кръстовището на "Капитан Райчо" и "Леонардо Да Винчи".

Те развихриха огромен скандал заради недоволството си, че в междублоковото пространство пред сградите на ул. „Капитан Райчо“ 38-40 администрацията ще строи модерна детска площадка, сертифицирана по европейски изисквания.

Жителите на района изразиха с препирни и обвинения за 30 години назад нежеланието си точно на това място да има детска площадка. Сред аргументите им бяха толкова абсурдни доводи, като например, че децата са шумни, а в блоковете живеят повече възрастни хора; около блоковете имало спортна площадка и училище, от които се вдигало достатъчен шум, че да има още; че техните малчугани вече са големи и нямат нужда от пространство за игра, а от място да си паркират колите; че детската площадка ще запушва прекия път от единия до другия блок и ще трябва да я заобикалят и т.н., и т.н.

Протестиращите дори поискаха вместо да се режат черниците и да се заменят с други дървета "да се рехабилитират, та да не раждат плодове"

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов демонстрира железни нерви, като изслуша всички крещящи и размахващи папки срещу него с обвинения от преди 30 години или 3 мандата. Той обясни на жителите на квартала, че на това място има и в момента детска площадка, която е със стари съоръжения, а всички те трябва да бъдат премахнати по закон до края на годината.

„В район "Централен" има подписка от над 200 души за изграждането на тази площадка,“ заяви Стаменов. Той показа проекта за съоръжението на стойност 60 хил.лв. и заяви, че няма как да бъде удовлетворено искането на хората за толкова много паркоместа в центъра на града. В единия край на зелената площ от към ул. „Прага“ ще има и места за паркиране в джобове. Проектът за площадката е по рамков договор с фирма изпълнител. Мястото е обследвано за подземна инфраструктура, освен това тук е зелена площ и е имало детска площадка, аргументира се още Стаменов.

Той допълни, че има друг проект за джобове за паркиране около блока, който е разработен и предстои да бъде обсъден в четвъртък с  домоуправителите.

Масово колите са пракирани в зелената площ на малкия парк

Когато странични наблюдатели, журналисти и представители на кметството обясниха на протестиращите, че децата винаги ще имат предимство пред паркирането, те тотално отрекоха да са против децата и да са казвали обратното, въпреки, че преди това разправяха дори как „госпожата от близкото училище имала наглостта да изкарва децата на двора от 2 до 4 часа в голямо междучасие и те вдигали шум.

Друг довод срещу харченето на пари за детска площадка бе "кметът да оправи счупения праг пред входа на блока"

По проекта ще бъде възстановена и тази чешмичка

    

Споделете ни във:

7 коментара

  1. Ем тъй де, жителите на престижния район са си заплюли мястото за паркоместа, обособени със бутилки, тухли, столове, колове, кашони и пр. характерни средства.

  2. Че какво лошо искат хората? Всички в Пловдив се чудим къде да спрем дори пред дома си. Всички знаем какво става, когато започне да пада плода от Черниците, така че могат да бъдат заменени. Необходимо е да се спре това безразборно жилищно строителство, да се премахнат безстопанствените и опасни сгради, за да се създадат места и за игра и почивка.

  3. На всички е пределно ясно, че проблем с паркирането в централните части на града има, но завземането на градинки, паркове и най-вече детски площадки е висша форма на егоизъм . Не може да излизат с обвинения отпреди 30 год., а да не мислят какво ще е след тях (след 30 год.). Може в момента да им пречи детският шум, но когато се върнат да живеят в техните апартаменти децата или внуците им, ще търсят площадки в близост.

  4. Кат са толкова отворени да спрат на Тотев секачите и резачите дето правят дърводобив в зелените площи на Филибето!!!

  5. Абсолютна деградация, освен егоизъм, явно друго чуство не ни сплотява за протест. Накрая от коли няма да може да дишаме, явно сте забравили какво е да се върви пеша, с колело или малко да се потича. Жалко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.