Пловдив ще чисти реномето на професионалните гимназии с дуално образование

Изпод тепето

4 пловдивски професионални гимназии предлагат програми по дуално обучение през тази година

Общо 150 ученици ще добиват практичен професионален опит във фирми в реалния бизнес

Имиджът на професионалните гимназии се срина през последните години – целта ни е да го подобрим, най-вече пред родителите. Това заяви кметът Иван Тотев във връзка с политиката на община Пловдив да стимулира дуалното образование – този метод на обучение, в който теоретичната подготовка е синхронизирана с реална работа във фирми, които са на пазара на труда и търсят кадри.

Важно е родителите да знаят, че има сигурност за тяхното семейство – с дуалното образование в една професионална гимназия е сигурно, че завършилият ученик веднага ще може да си намери работа, добави Тотев. А този опит ще бъде идентичен с опита, който добиват техните набори в Германия или други държави от Западна Европа, добави той, тъй като те ще трупат стаж в същите тези международни фирми. 

Общо 6 паралелки предлагат дуално обучение през тази кандидатгимназиална кампания, разкри зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Според него това е единственият път за професионалните гимназии – няма как те да инвестират милиони в инфраструктура, много по-удобно е да работят заедно с бизнеса и учениците да се обучават в реална бизнес среда.

4 са професионалните гимназии, които получават подкрепа от Община Пловдив за дуалната система. Професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" има голям опит в сферата, като това е третият проект, който те разкриват. В момента се обучават десетокласници по идентична програма, а новите гимназисти ще учат в паралелка "Машини и системи с ЦПУ". Училището е подкрепено от над 10 фирми – както български, така и чуждестранни, разкри Анета Чилингирова, директор на механотехникума. Те водят децата в различните цехове, като дори организират транспорт и подкрепят по много начини училището.

Със сериозна подкрепа от бизнеса се похвалиха и в Професоиналната гимназия по транспорт, където също една от паралелките ще работи по дуалната система. 1 специалност, подкрепена от EVN се открива и в гимназията по електроника и електротехника, а с няколко паралелки, сред които уникалната "Полиграфия" се похвалиха и от Професионалната гимназия по дървообработване. 

Приемът за паралелките тече по график през лятото. Тази година ще бъдат разкрити общо 6 паралелки, като всяка от тях е с таван от 26 ученици – така по системата могат да учат нада 150 гимназисти. Директорите изявиха надежда всички паралелки да се запълнят и децата да се реализират добре на пазара на труда. 

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.