Новият живот на Централна гара (ГАЛЕРИЯ)

Изпод тепето

Царската чакалня заблестя отново, извадиха прекрасните метални колони в голямото фоайе

Двама министри инспектираха ремонтно- реставрационните дейности в една от най-красивите български сгради

Министър Радев в Царската чакалняЦентралното фоайеМинистърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев инспектираха напълно обновената след 1 година ремонтно-реставрационни дейности Централна гара. Дамата представители на кабинета се разходиха из една от най-красивите български сгради след реконструкцията, водени от концесионера Миролюб Столарски. На тур из гарата се пуснаха още кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и много от представителите на местната власт. Всички останаха доволни от видяното.

Като изключим някои детайли, като дограмата и видимите във вътрешните помещения климатици, Централна гара възвърна ювелирния си блясък. Всички оригинални елементи от екстериора и интериора на сградата са реставрирани и отново радват погледа на посетителите. Старите метални колони в централното фоайе са изкарани и перфектно експонирани, след като десетилетия наред ляха скрити под грозни мазилки. Подовете са автентични, полилеите също. А Царската чакалня в източното крило на гарата е възстановена напълно. Фризовете по стените, вътрешната дограма, дори мебелите и закачалката са си царските.

Благодарим на концесионера, че си следва програмата. Радвам се, че проектът се развива по този начин, каза транспортният министър след инспекцията. Две години съм ползвал тази гара, докато бях войник. Прекрасен е начинът, по който изглежда сега. Всеки елемент с културно-историческа стойност е пипнат детайлно.Дори полилеите са възстановени, доволен бе вътрешният  министър Валентин Радев. Той не скри, че и мерките за сигурност за на високо ниво. Има център за видеонаблюдение и петима души, които се грижат за сигурността на гарата. Сградата се наблюдава 24 часа в денонощието и ако някой реши да престъпва правилата, не е тук мястото. Да си намери друго, каза с усмивка Радев.

Концесионерът Столарски се оплака, че е бил бавен от НИНКН в проекта по ремонт и реставрация, но в крайна сметка всеки един важен детайл от архитектурната ценност е запазен, с което е запазен и общественият интерес.

Виждате модерното в старото. Имаме нови и модернизирани каси. Екрани по стените и добро озвучаване за пътниците. И в същото време старият часовник Бреге цъка на перона. Това е първият мултифункционален транспортен център, в който жп транспорта и автобусния транспорт се съчетават. Не са в конкуренция, а си подават ръка, обясни Столарски.

Концесията на гарата е за срок от 35 години, като всички инвестиции след приключването й остават в полза на държавата.Прясно реставрираните метални колони вече са докоснати от вандали

Споделете ни във:

1 коментар за “Новият живот на Централна гара (ГАЛЕРИЯ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.