Подтепето

ИзПодТепето

29 Сеп, 2017

Нереализираните пловдивски проекти от 30-те и 40-те и успешните примери от страната

Много са големите обществени пловдивски сгради, построени през 30-те и 40-те години на миналия век, но сякаш малко ги познаваме. Покрай поредното заличаване на естетиката на впечатляваща стара пловдивска сграда – т.нар. „Юг-Енерго“, днешната сграда на EVN на ул. „Христо Г. Данов“, решихме в поредица статии да ви припомним историята на някои от по-големите обществени сгради на Пловдив.

Периодът след края на Първата световна война е интересен – след преодоляването на негативите от разрушителната война, много сфери от живота се развиват много бързо през 30-те. Историята на различните български градове всъщност си прилича по доста показатели, а по други се различава и е интересно да се направи това сравнение. Въпреки развитието и въпреки легендарното борбено управление на кмета Божидар Здравков, градът изключително трудно се сдобива с някои важни обществени сгради, а други изобщо не успява да построи. Днес ще акцентираме на тях – не унищоженото наследство, а това, което дори не сме успели да издигнем. В други градове именно тези сгради са някои от най-добрите примери за архитектурата на града като цяло, и в следващите редове ще се опитаме да ви сравним техните истории.

Общинският дом

Дългогодишен проблем пред пловдивските управници и общественост е изграждането на Общински дом (сграда на Общината) и на Драматичен театър. Много градове успяват да построят сграда на своята местна управа именно в този период. Най-впечатляващ пример е Бургас с шедьовъра на архитект Георги Овчаров. Там все пак също имат трудности – макар и след конкурс, строителството се проточва дълги години. Самият конкурс се провежда в средата на 20-те, след което проектът е преработен, а строителството започва през 1934 година. В крайна сметка сградата е завършена окончателно през 40-те и днес е един от най-красивите примери от българския архитектурен модернизъм.

В Пловдив Общинският дом остава проблемна тема дълги години. Цялата статия по темата може да видита в КАПАНА.БГ.

  • 29 Сеп, 2017 | НЕ, няма!
    "...може да видита в КАПАНА.БГ." НЕ бе, няма, пари да ми даваш не кликвам на разлигавения ти "линк". К'вото имаш да кажеш, тук му е мястото, не ме разигравай
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини