Подтепето

ИзПодТепето

14 Мар, 2018

На ул.“Отец Паисий“ всички са гневни – изскочи нещо голямо

Археологически находки до частната кооперация, при чийто строеж излязоха останки от римска баня, блокираха работата отново

Ремонтиращият се участък вече е опасен за преминаване

Пророчеството на археолозите, че „страшното предстои“ по време на втория етап от ремонта на култовата улица „Отец Паисий“ се сбъдна. При изкопни работи в участъка от ул. "Станислав Доспевски" до ул. "Доктор Вълкович" се появиха нови археологически структури.  

Във вторник след обяд започна копаене точно пред строежа на ул. "Отец Паисий" 11, където преди близо две години събориха сграда паметник на културата и в последствие в съседство бяха открити останки от римски терми, които инвеститорът заля с бетон. И както се очакваше от археолозите именно там се появиха нови находки.

Около дупката се тълпят живеещите и работещите наоколо, цъкат с език и разпитват какво се случва. Това пък изнервя работещите на обекта.

„И ние сме изнервени. Това нещо няма край! Вижте какви дупки има под тротоара на магазина ми,“ разказва собственик на златарско ателие. Пешеходният участък от към нечетните номера виси застрашително във въздуха на няколко места, зеят и отворени ями. „Цяла сутрин ги молих да сложат ленти, за да не се преминава. Една жена падна пред мен,“ негодува търговецът и пита как ще дойдат абитуриентите да пазаруват.

Археолозите също не са спокойни, около тях се трупат собственици и служители от търговските обекти и надничат към ямата. „Момче, къде отиваш? Тук е опасно,“ улавя археолог Мая Мартинова ученик с раница, който се опитва да мине зад гърба ѝ. Екипът, който трябва да разкрие и проучи новоизлезлите структури, е стъпил върху тротоар, който буквално виси във въздуха и вече е наклонен. Там където ще трябва да разриват всичко е мокро, защото отново има обратни води от сградите. Този път са подготвени с „възглавнички“ за градинари, които ще пъхат под коленете си докато разравят земната маса.

Друга група от работници на обекта по-надолу също е гневна, защото това е поредното забавяне за изпълнение на проекта и не е ясно кога ще могат да продължат с инвестиционните намерения.   

Още по-гневни са служителите на инкасото от близката банка. Те вече нямат достъп до гаража за охраняваните коли, налага се да се разхождат с пълни торби наоколо.

Някак сърдито изглежда и старата уазка на екипа на „Драгиев и ко.“ – липсва ѝ веселият надпис „Пакостници“. Той е обелен след нашата статия Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ), разбра репортерът на Под тепето. Явно собственикът на дружеството или някои от началниците на обекта няма чувство за хумор и не е разбрал, че всъщност репортажът за ретро буса, който вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии, е положителен.

 • 03 Апр, 2018 | древност
  Не копайте в центъра, щото после десетилетия ще ви са нужни за да построите и една външна тоалетна. По-добре в старите къщи, че законите за археологическите ценности ще ви разкатаят. Ако ви емнат и от мафията на протестърите псевдоисторици и майна архитектите, тогава единственият път е да се гръмнете сами, щото тия "терористи" никога няма да ви оставят. Тия същите от години водят кървава война с кмета и Общината, а вас направо ще ви унищожат.
 • 15 Мар, 2018 | PB
  Мдаа, последната автентична пловдивска улица...
 • 15 Мар, 2018 | cherna stanzija
  Trotoarite i veloalejata na savsem skoro rekonstruiranijat " V. Aprilov" i koleloto na "L. Karavelov" zapochvat da propadat. Grazhdani VNIMAVAJTE da ne vi pogalne tam zemjata. Ot Obshtinata njama reakzija!!!!!!
 • 15 Мар, 2018 | Арх
  Оставете Пловдив на археолозите и любимците на Тотев ще го съборят целия.
 • 14 Мар, 2018 | 1
  Изкача голямо нещо. По нагоре по Съборна, срещу Св. Богородица, един голям багер огромна дупка е направил, някаква антична стена се е появила, ама това няма кой да го отрази...
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

13 Апр, 2018

Честито: Първи ремонт на новите тротоари по улица „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Някое бюрократично трасе се нуждае от сериозен ремонт  

Явно обелването на надписа „Пакостници“ от служебната уазка на фирмата не върши работа

Чисто новите разширени тротоари, които бяха направени в началото на този месец от източната страна в началото на улица „Отец Паисий“, днес вече се ремонтират, видя репортер на Под тепето.

Съвсем естествено и по нашенски пренаредените павета, каменни бордюри и изравнени повърхности са разрушени и се преправят наново. Защо ли?

Разбира се, че има отговор на този въпрос и той е прост. Някъде по трасето се губи комуникацията. Този път бюрократичното трасе за ремонт е това, което води от Община Пловдив до Енергото и минава през фирмата изпълнител. Нещо не им се засекли графиците и едните взели, че направили ...

» повече
08 Мар, 2018

Античният каменен праг на „Отец Паисий“ остава под паветата

В започнатата нова отсечка се очакват повече артефакти

Откритите в средата на февруари на ул.“Отец Паисий“ нови археологически структури вече са затрупани с пръст. Припомняме, че екипът археолози се натъкна на част от късноантична сграда с праговия блок, с дупките за залостване на врата. В останки от помещение беше намерена „боклучна“ яма от османския период, пълна с керамика и доста бронзови монети. Откритието забави работата на строителите по улицата, но кой видял, видял.

Първата археологическа структура, която се оказа част от античен зид, срещу входа на Музикалния магазин, също премина обследване и комисията даде становище, че може да се зарие.

Предстои върху тях отново да бъдат наредени паветата.

От двете страни на зарития праг продължава да извира вода от канализацията

В започната нова отсечка се очакват повече артефакти

От два дни е обявен следващият етап от инфраструктурния проект ...

» повече
19 Фев, 2018

Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ)

Ретро бус вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии

Таня Грозданова

През последните два мандата в Пловдив на почти всеки ремонтиран булевард или улица, където изскочат археологически артефакти, на заден план се вижда един странен надпис – „Пакостници“.  Чете се върху предницата на лекотоварен автомобил УАЗ.   

Най-скорошната среща с бусчето е от пресния ремонт на ул.“Отец Паисий“  в сърцето на града, където "палавите" строители от „Драгиев и ко“ „разровиха“ два участъка и попаднаха на две археологически структури.

Пакостниците бяха и преди близо две години на ремонта на бул.“Васил Априлов“, когато откриха античен зид до входа на ВМИ и след като ги хокаха от НИНКН и МК, че не различават древните тухли на око, вече са натрупали опит.  

снимка: архив

снимка: архив от ремонта на бул. "Васил Априлов" през 2015-а г.

По-възрастното поколение ...

» повече
15 Фев, 2018

Пластове от различните епохи проучват археолозите на ул.“Отец Паисий“

Работата е буквално под високо напрежение – ел. кабели и вода рамкират разкопките (ГАЛЕРИЯ)

Очаква се комисия от Министерство на културата, която да реши съдбата на артефактите

Интервю с наблюдаващия археолог Мая Мартинова

археолог Мая Мартинова, ръководител на проучващия екип

Г-жо Мартинова, на какво се натъкнахте?

На част от късноантична сграда с праговия блок с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети. Над двайсет монети вече имаме, повечето бронзови.

Прагов блок на късноантична сграда

Яма с керамика от Османския период

Открили сте останки от различни епохи на едно и също място?

Да, това е нещо нормално при продължително обитаване на едно и също място. Нормално е да има на едно и също място културни пластове от различните епохи.

Вижда се, че от двете страни на мястото, което ...

» повече
06 Фев, 2018

Хората от „Отец Паисий” знаят, че ремонтът е за хубаво, но държат да бъдат информирани

Не ни казаха дори къде да изхвърляме боклука си, оплакват се представители на притиснатия от ремонта бизнес по улицата

Искат график кога ще им бъде спирано водоподаването

16.25 часа. Разкопаната улица „Отец Паисий”. Камари с пясък, вместо паважна настилка. Строителна техника дреме затихнала, а около нея търчат единици пешеходци. Търговци наблюдават от вътрешната страна на витрините си липсата на движение. И се чудят защо час преди края на работния ден строителите, от които на практика зависи бизнеса им, са опразнили обекта. Това ни притеснява най-много.  Колко време ще продължи това. На едно място прочетохме два месеца. На друго три. А както е тръгнало, може и повече време да отнеме. Всъщност, големият проблем е, че не сме информирани за нищо ...

» повече