Магията на Къща Клианти

Изпод тепето

Разходка по калцуни в перлата на Стария град

Шапки долу пред героите, реставрирали съвършено най-старата сграда в архитектурния резерват- Джовани Димитров, Румяна Пройкова, художественият реставратор Елена Кривошиева и дърводелецът реставратор Марин Стоянов с екипите им

Искате да бъдете омагьосани? Идете в Къща Клианти! Перлата на Стария град отвори врати за посетители днес, след близо 3 десетилетия  на укрепителни, ремонтни и реставрационни дейности. Най-старата запазена постройка в архитектурния резерват изуми десетки чужденци още днес, минути след церемониалното прерязване на лентата на бижуто в архитектурно и художествено отношение. Къща Клианти изглежда така, благодарение на героичните усилия и изключителната работа на реставраторите Джовани Димитров, Румяна Пройкова, художественият реставратор Елена Кривошиева и дърводелеца реставратор Марин Стоянов с екипите им. Шапки долу и дълбок поклон за съвършения им и исторически труд.

След години на перипетии, трудности и проблеми, днес се намираме тук, на входа на Клианти. Крайният резултат е важен, той остава. Голямо постижение е това- като се хване нещо, да се завърши докрай. При това по този начин. Е, завършихме го, каза доволен ръководителят на реставрационния екип Джовани Димитров, преди да покани многото гости да влязат за първи път в напълно реставрираната къща.

Благодарим на Джовани ДимитровПоклон пред арх. Румяна Пройкова художествения реставратор Елена КривошиеваА там, в Клианти, се стъпва леко, като в храм или в операционна зала.  Тъй като всеки детайл  деликатен, фин, красив, сякаш божествен. Трябва да се пази, тъй като е нужно да остане далеч след нас във времето. Затова и използването на калцуни е задължително. Хората, работили усърдно над превръщането на Клианти в нещо великолепно, са съобразили дори кутиите за найлоновите чорапи с визията на възрожденската къща.

Всяка мебел в Клианти е автентична, реставрирана до най- дребен елемент. Масите, столовете, посудата, покривките дори са изкарани от фонда на „Старинен Пловдив” и внимателно подбрани за различните зали в разкошната постройка. Единствените чисто нови детайли от интериора с ръчно направените килими, които пък са съобразени с колорита на стенописите. А те трябва да се изучават с часове, заедно с изумителните тавани.

Къща Клианти е изписана преди точно два века- през 1817 г. Техниката е повлияна от Ориента,  характерна е, с много флорални мотиви и орнаментика. Интересното е, че различните орнаменти не се повтарят. Ето, тук има диня, там има круши, в другия край са различни съдове. А трите пейзажа в двете големи зали са изключителни. На единия се предполага, че е нарисувана автентичната Къща Клианти веднага след построяването й. А в другата голяма зала са съвършени пейзажи на Константинопол и Виена. Не е известно кой е изрисувал вътрешността на къщата, за жалост. Но е бил изкусен майстор с фин почерк, разказа художественият реставратор Елена Кривошиева.

За първи път влязох в тази къща през 1984г., когато започна проучването й. Когато се запознавахме с вътрешността й не беше ясно, че Клианти е толкова богата на стенописи с такъв колорит. Всичко беше наслоено с вар. Таваните бяха сякаш безвъзвратно загубени, спомня си Кривошиева.

С началото на работата по декорацията обаче всичко започва да си идва на мястото. Оригинални фрагменти  от таваните и живописта са разкрити. Открита са и свалените такива, които били на склад. Всеки милиметър реставрация се е движил по оригинала, не е правен никакъв компромис.

За първи път прерязвам лента, усмихна се арх. Румяна Пройкова преди церемонията. Тя прикани всички присъстващи да изразят благодарността си и към онези, участвали в дългогодишния процес по съживяването на Клианти в целия й разкош, които вече не са сред нас. Сред които е и арх. Вера Коларова. Всички те са вътре сега, радват се на крайния резултат, каза кметът Иван Тотев.

Къщата е възстановена е във вида, в който е била през 1817 г. след нейното изографисване. Паметникът е уникален не само по вида си, архитектурната стойност, но и по вътрешни декорации. Те са уникални не само за Стария Пловдив, но и за България. Изключително богата, украса, качествени и скъпи материали, има елементи с 24-каратов варак. Къща Клианти сред 10-годишна реставрация и около милион и 600 хил.лв. вложени в нея се превръща в централно място  на туристическите маршрути в Пловдив, а и в България. Това ще бъде със сигурност един от най-посещаваните обекти в страната. Безценна ценност, доволен бе градоначалникът.

Вчера на сесия на общински съвет се прие и ценовата листа, като Къща Клианти е и най-скъпият обект в Старинен Пловдив. Нормалният билет за еднократен вход е 10 лева. Естествено има отстъпки за ученици, студенти, групи, възрастни. Естествено тя е включена и в груповите – комбинирани билети на обекти в Старинен Пловдив. Това е обект, който задължително трябва да видиш. Така ние оценяваме не само стойността на обекта, но труда, средствата и 10-годишните реставрационни дейности тук.Благодарим на всички, които участваха, някои от тях не са между живите, каза още Тотев.

Споделете ни във:

8 thoughts on “Магията на Къща Клианти

 1. бре, бре, голяма работа, големи фишеци и славословия – ЦЯЛА къща от Комунистическо досега! ЕДНА КЪЩА, майни! Някъде признание за НИПК и за множеството реставрирани паметници до края на 80-те години да сте мярнали? Нито в Уикипедията, нито в Сайтовете! Отсреща Ламартин – занемарен, практически запустял и изоставен, обрали му за СКРАП брави, чешми, тръби и жици, всичко металическо – срамота, както КОСМОС

 2. Ето добра новина, браво! А за разноските нека не жалим – сравнено с безсмислици като Колодрума, за който Под Тепето постави въпроси и очаква сведения до 3 юли.

 3. 5. Къщата на леля Наварт и сина й Сурен, радиотехник, беше пък отсреща на четвъртия ъгъл на юг, двуетажна и тя грозно срязана както Клианти от „регулацията“ на Йосиф Шнитер. Да очакваме ли още мутробарок? Терминал ТРИ.
  [danbg.com/wp/?page_id=378 САБ/ДАНбг]

 4. 4. Справедливо беше между изброените (под диктовка) имена да споменат тандема Хранов-Костурков – опитни ветерани специалисти от едновремешния НИПК без които строителните работи нямаше как да се случат – или отново гласят за Почетни Съселяни някои по-нови пловдивчани с по-остри лакти, било софиянци, станимаклии, бургазлии или разградчани …? пLOVEдив е LOVEly място за заселване, yes. Хак ни е.

 5. 3. Стопроцентова АВТЕНТИЧНОСТ. Не подражания, преструвки, не „честна дума“, не юнашко доверие, не вярване = „ВЯРА“ която тъкмо в пловдивската мутрополия доведе до разхубавяването на СВЕТА МАРИНА. А вдъхновени творби за Мегдан Централен Форум са показвани в Общината – много привлекателни, почти като от акад. БожоДим.

 6. 2. Пък да се гадае, фантазират хипотези и да се съчиняват фалшификати е забранено на почтения реставратор.
  Така че даже и да няма менте имитации; макар и тази да е от 28 години единствената реализация; въпреки прескъпите килими нека не губим перспектива та да я възвеличим до върха на „класацията“: Хиндлиян няма начин да отстъпва на Клианти, и то не само заради Маазата или Хамама в слугинското крило с комшулука, а просто зашото е ИСТИНСКА.

 7. 1. За сведение на истинските пловдивчани от някои по-истински, историята помни, а и арх. Христо Пеев сочи, че Клианти е имала поне още една ос на запад, към Св. Димитър. Не случайно тухлената къща (на Мишо Шишков) помежду им беше отчуждена, за да стане възможна цялостна реконструкция, но бюджетите изгаснаха с Народната Власт, та отчуждената къща си остана изоставена.

 8. „Шапки долО“ е политкоректното УРА! пред Държиков, но преди това задължителна е информацията пред каква КОМПЕТЕНТНА ЕКСПЕРТНА КОЛЕГИЯ е докладвана, защитена и одобрена тази реставрация? Ако е съгласувана само с кулТурския министър Рашидоолу Ефенди, ГлавМултак на РежимаБоБо2 и с неговия придворен фалшификатор АКАДЕМИК БожоДим и с ПРОФ. ЮФ = то тогава ясно, мерсиме. Ша си оставя такето на главата – мутРОКОКО е лесна работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.