Подтепето

ИзПодТепето

27 Фев, 2018

Кога ще бъде социализирана историческата сграда на БНБ на Малката главна?

Пловдив ще има голяма актова зала, щом Централната банка освободи архитектурния шедьовър след около две години

От миналото лято БНБ плаща наем на общината, за да ползва творбата на архитект Якоб Хайнрих Майер

Работи се по проектиране на вътрешен ремонт на 120-годишна постройка  

Фасадата отвън ще бъде реставрирана по проект, изготвен от БНБ и одобрен от НИНКН

Знаете ли къде се намира клонът на БНБ в Пловдив? Историческата сграда на ул. „Райко Даскалов 51”, ще кажете уверени вие. Дори да сте сигурни в отговора обаче, може да се разколебаете, ако днес се вгледате във фасадата на знаковата пловдивска постройка. Тъй като по нищо не личи, че едно от най-красивите здания в Пловдив се използва за местен офис на Българската народна банка. Масивната метална табела над входа на 120-годишното архитектурно бижу отдавна е свалена. Липсва какъвто и да било знак, че дворецът, който пълни погледа на всеки минувач по Малката главна, е клон на Централната банка на Република България.

Всъщност има обяснение за настоящата анонимност на сградата, построена в края на 19 век по проект на швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. От миналата година тя е придобита от Община Пловдив, като оттогава БНБ плаща наем за ползването й. В градската хазна всеки месец влизат около 24 хиляди лева, след като през 2013 година бе сключен договор между кметството и БНБ  за размяна на общински терен край Скобелева майка със сградата, собственост на банката. Амбицията на държавната финансова институция бе да изгради голям банков център на логистично удобна локация, с участието и на частни банки. Проектът обаче се забави и в момента се прекроява.

Общината влезе във владение в сградата през юли миналата година, от когато БНБ плаща ежемесечен наем. От банката поискаха три години отсрочка, за да завършат новия си център на Скобелева майка, тъй като имат проблеми там, обясни за Под тепето кметът Иван Тотев.  Той подчерта, че докато БНБ действа по реализиране на проекта си на Скобелева майка, администрацията паралелно работи по бъдещото преустройство и социализиране на историческата сграда на „Райко Даскалов”.  В момента сме на фаза проектиране на вътрешните ремонти. Това трябва да приключи до края на годината. Колкото до фасадата отвън- има одобрен проект от НИНКН за реставрация и ремонт, направен преди няколко години от БНБ. Ще работим по него, уточни кметът.

Амбицията е голямото красиво вътрешно пространство в сградата да се превърне в бъдеще в градска актова зала. Мисли се и за какво друго може да се ползва шедьовърът на арх. Майер, завършен през далечната 1899г.

Припомняме, че заради увеличаване работата на БНБ в началото на миналия век, след Първата световна война се налага разширение на сградата, като проектът е възложен на  архитект Камен Петков . Макар и да не повтаря формите на арх. Майер, разширението се вписва чудесно в по-старата сграда, като красивата фасада към Главната се запазва изцяло.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

03 Ян, 2018

Опашки пред БНБ за новите монети, посветени на българското европредседателство

Бройките, дошли до Пловдив обаче са много малко и няма да могат да задоволят търсенето

Юбилейната монета, посветена на българското европредседателство, накара десетки пловдивчани да се наредят на опашка пред сградата на БНБ на Малката главна днес. Българската народна банка пусна в обръщение на 2 януари две нови монети, по случай българското председателство на Съвета на Европейския съюз – една възпоменателна и една обменна. Истерията по тях в столицата се пренесе и под тепетата. Бройките, дошли до Пловдив обаче са много малко и няма да могат да задоволят интереса от страна на нумизматите. От рано сутринта съм тук, защото искам да притежавам монетата с номинал от 10 лева. След време ще има сериозна колекционерска стойност. За жалост обаче съм песимист, че ...

» повече
06 Дек, 2017

Ще има ли празник за сградата на БНБ на Малката главна?

Сградата на БНБ в Пловдив има почти 120 годишна история

Плановете за нейното бъдеще са неясни, въпреки идеите там да се премести общината или някой от музеите ни

6 декември - денят на Свети Николай е празник и на банкерите. Пловдивската сграда на Българската народна банка обаче дълги години не може да дочака своя празник. Постройката на края на ул. "Райко Даскалов" все пази малко свои функции, но плановете за нейното социализиране, така че да се превърне в обществена сграда, на чиято красота и отвътре да се наслаждават всички, все още остават нереализирани. 

Сградата е построена в края на по-миналия век. Проектант е архитект Якоб Хайнрих Майер. По-рано швейцарецът е бил главен архитект на Изложението в Пловдив. През 1899 година се ...

» повече