Подтепето

ИзПодТепето

09 Ноев, 2017

Чинарите, които всички запомнят

Дигиталният гид Lost in Plovdiv ни отвежда на разходка по най-красивата пловдивска улица - „Иван Вазов”

Знаете ли коя е улица „Станционна“? Някои може би дори не са чували за нея, а втори да са забравили старото име на една от най-емблематичните улици за града ни. Това е днешната „Иван Вазов“, която най-вероятно ще е първата улица, която ще запомните в града под тепетата ако идвате с влак или автобус, а това съвсем няма да е случайно. Всъщност тя е правата, която свързва Централна ЖП гара, автогара „Юг“ и автогара „Родопи“ със същинския център на града.  Този път гидът на Пловдив lostinplovdiv.com ще ви разходи по нея.

Историята

„Иван Вазов“ не е като останалите улици в Пловдив. Тя е толкова пъстра откъм история, архитектура и символика, че трябва да бъде маркирана по особен начин в картата на града.  Паважът, върху който стъпваме днес, е положен преди век. Говори се, че улицата е застлана с каменни блокове заради калните ботуши на Цар Фердинанд, който бил посрещнат за деня на Независимостта на Централна гара през 1908г. и здраво се оцапал по пътя си до Военния клуб, с който улицата завършва и днес.

Широката павирана „Станционна” приема името „Иван Вазов”, след като през 1920г. патриархът на българската литература е посрещнат на централна гара за 50-я си юбилей, а празникът му се превръща във всенародно тържество.  Перонът на железопътната гара е изпълнен докрай за идването на народния поет. Още преди да слезе от влака, Иван Вазов е взет на ръце и отнесен до колесница, в която са впрегнати снежнобели коне. Колесницата тържествено поема по улица „Станционна” сред  шпалир от многобройни посрещачи. Когато шествието спира при Военния клуб, съобщават на поета, че от този момент улица „Станционна” вече носи неговото име. Затова началната и крайната точка на улицата- ЖП гарата и Военния клуб, са толкова знакови не просто в архитектурно отношение. Свързани са с някои от най-ярките моменти от историята на Пловдив от началото на миналия век.

Вижте още интересни факти за най-красивата пловдивска улица в lostinplovdiv.com

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

15 Ян, 2018

Паваж от край до край, две платна за коли и пешеходна зона на ул.“Иван Вазов“

Проектират модела от квартал Капана за новата визия на затворената улица

Ще има само три места за кратко спиране до училищата и болницата

снимки: Lostinplovdiv

Седемметрова улица с две платна в двете посоки на движение и тротоари, изравнени с нивото ѝ, така ще изглежда улица „Иван Вазов“. Настилката ще е от паваж по подобие на квартал Капана.

Проектът с визията на възловата улица, която стои затворена от големия пожар в Тютюневия град, бе разказан днес от кмета Иван Тотев по време на редовния му брифинг. Планът ще промени както вида на улицата, така и организацията на движението по нея. 

„По думите му 6-метровият тротоар от северната страна ще бъде понижен и нивото ще е равно на това за автомобили. Тротоарът ще е ...

» повече
06 Дек, 2017

Дейността на Градини и паркове не бива да е анонимна

Теодор Караколев

Защо пловдивската зелена система се поддържа в пълна непрозрачност?

Пълното обезличаване на легендарния пловдивски чинар преди бившето Бинго Балкан шокира много хора. Оправдания за неприятната изненада пристигнаха в прессъобщения от общинското предприятие „Градини и паркове“. Дървото било изсъхнало и опасно. Рязането на поне привидно зелените и растящи спокойно клони било наложително за сигурността на пловдивчани.

Може и да е така. Трудно ще се намери някой, който да смята човешката безопасност за по-маловажна от съществуването на едно дърво – колкото и да е ценно, красиво или важно за историята то. Иначе казано: ничий човешки живот не струва повече от животът на едно дърво.

Това обаче не оправдава всяко отсичане. Това не е „жокер“-карта, която общинските градинари могат да ползват ...

» повече