Бум на туристите от Испания отчита Пловдив

Изпод тепето

Аудио пътеводителят ще се допълва с турски и гръцки заради най-многобройните групи 

Умуваме как да омаем италианците 

Най-новата туристическа услуга в Пловдив, която стартира в края на месец май – Аудио гид, с английски, руски и български език, ще трябва да се допълни на турски и гръцки, съобщи кметът Иван Тотев.  „Много достъпен стана Пловдив от гледна точка на тези две близки страни. С преминаването на магистралата за Истанбул, от петък до неделя много хора по Главната говорят на турски. Традиционно много са и туристите от Гърция, това се дължи и на новите КПП-та,“ коментира той. 

Пловдив отчита бум на Испанските и френските туристи тази година. „Много активни станах и испанските туристи. Тази година очакваме 100 испански групи в Пловдив. Такова нещо никога не е било в историята на града. Много е засилен интересът и на френските туристи. Има две, компании, които водят французи в Пловдив, едната вече има 50 групи до този момент на годината,“ разказа градоначалникът.   
По думите му, освен това трафикът на индивидуални туристи през Летище София е много голям, а на тези пътувания не може да бъде хваната бройката. 

Туристическият сезон през 2018-а стартира много рано. Обикновено напливът започва през май, а тази се наблюдава още от февруари месец.  Част от ранните посещения бяха от и заради Европредседателството. Туристите веднага след София са в Пловдив. Това е втория град, който задължително трябва да бъде видян, коментира Тотев. 

Според него целият този интерес към България и Пловдив в частност се засилва всяка година след спечелването на титлата Европейска столица на културата и идват все повече хора.

След старта на рекламната кампания на Пловдив 2019 в Рим все още не очакваме повече италианци под тепетата, смята управата на града. За тази цел трябва да се смени подхода към тях. „В момента ние в Пловдив имаме един подход, в който много, много залагаме на римското, но след като това не е толкова интересно за италианските туристи, можем креативно да намерим друг подход към тях,“ заяви Иван Тотев.  Истината е,  че посещенията на италианци в града над 50 % са свързани с бизнес пътувания. Тук има италиански инвестиции и доста голяма италианска общност в града. Кметът разкри, че в момента с хората от бранша се обсъжда темата за привличане на туристи от Ботуша.

 

Споделете ни във:

1 коментар

  1. „Бум“ на туристите от тези дестинации има вече четвърта година.
    Кметът нека поговори с някого, който разбира от туризъм, защото турците идват на организирани пътувания, а гърците рядко обикалят по музеите. Като цяло, нека вземат да разучат кой защо идва и да стимулират хотелите да отчитат всичките си нощувки, че да разберем аджеба колко туристи идват наистина в Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.