Подтепето

ИзПодТепето

11 Ноев, 2017

Археология изненада неприятно унищожителката на къщата-бижу на "Цар Асен"

Цял жилищен квартал изскочи под къщата-бижу, съборена неправомерно от шефката на Лекси

Римски квартал изскочи под земята на къщата-бижу на улица "Цар Асен" до Пловдивския университет. Строежът на нова сграда вместо съборената бивша клавирна катедра бе спрян за известно време за археологически проучвания.

Преди около 2 години бе съборена прекрасната сграда на ъгъла на "Цар Асен" и "Г. М. Димитров" от собственичката на Лекси Жанет Павлова. Оказа се, че унищожението е в нарушение на Наказателния кодекс, тъй като сградата е културна ценност, а собственичката не е имала право да събаря сградата. Въпреки глоба от 5000 лв и предписание да се запази това, което е останало, единственият спомен за сградата е един ъгъл и два прозореца. Гледката е почти подигравателна към културата на града.

Неприятна - макар и не съвсем неочаквана - изненада обаче сполетя собственичката Жанет Павлова. Под сградата изскочи богата археология. Цял запазен жилищен квартал от римско време посрещна археолозите. Най-вероятно става дума за жилища, които са се намирали в покрайнините на Филипопол и съвсем близо до крепостните стени на града. Само преди няколко години на метри от там бе открита и уникална раннохристиянска гробница с впечатляващи стенописи. Работата на археолозите под къщата вече е приключила, като се очаква комисия от Министерство на културата, която да приеме обекта. 

Подробности за работите на обекта очаквайте в понеделник! Припомнете си историята на къщата в материалите ни по-долу:

 • 12 Ноев, 2017 | Потребител
  Извинявам се, че вмъквам коментар извън темата. Умишлено ли се сложили копач на криптовалути на сайта? This webpage https://load.jsecoin.com/server/load/14285/podtepeto.com/0/0/ is identified as infected with malware. Virus name: JS:Application.CoinMiner.M. The webpage has been successfully blocked by Antimalware filter and your PC is now safe. https://www.theregister.co.uk/2017/09/25/showtime_hit_with_coinmining_script/
 • 11 Ноев, 2017 | Пловдивчанка
  А ние пловдивчани защо оставяме тая самозабравила се бакалка да се гаври с историята на града ни? Браво на сайта, че дава гласност на това безобразие. За съжаление стореното е необратимо.
 • 11 Ноев, 2017 | Обаче
  Архитект е Марта Теодосиева. Добре е да се знае, кой е направил проекта, освен името на собственичката, която плаща.
 • 11 Ноев, 2017 | Надя
  Тъпа пача. Какво са за нея 5000лв? Глобата трябва да е 500 000лв, за да я усети. Ако са толкова ниски глобите и аз ще правя каквото си искам ПЪК.
 • 11 Ноев, 2017 | Един българин
  Ами да й отнемат имота заради предишните нарушения, и да изкарат разкопките пред света.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

14 Ноев, 2017

Постоянно обитаване от Античността до наши дни разкриват археолозите под бижуто на ул. "Цар Асен"

Под къщата изскочиха находки от Античност, Средновековие и Османски период, но няма сензации

Множество находки от разнообразни епохи, но нищо сензационно - това са откритията на археолозите под къщата на улица "Цар Асен". Строителството на мястото на унищожената красива сграда - бивша Клавирна катедра на Музикалното училище, съборена миналата година, бе забавено от изскочилата археология под земята. 

Проучвателите са открили находки от античността, сред които римски квартал в близост до външната крепостна стена на Филипопол. Освен тях са открити различни монети, погребения, керамика от различни периоди. Вижда се, че мястото е обитавано, макар и по различни начини, през цялата история, но няма никакви сензационни открития, разказа за "Под тепето" ръководителят на проучванията археолог Здравка Коркутова. Тя добави, че проучвателите са работили в ...

» повече
22 Сеп, 2017

Убийството на една красавица

Колко симптоматично е унищожаването на архитектурната перла на „Цар Асен”

Иво Дернев

Януари, 2015г.Септември, 2017г.„Архитектурен шедьовър пред разруха”. С такова заглавие на 27 януари, 2015г., сякаш предизвестихме какво ще се случи с паметника на културата на ул. „Цар Асен”, на който сме посветили цяла поредица от публикации. Към днешна дата, близо две години и половина след първото ни заглавие по темата, красавицата зад бившия Партиен дом е мъртва. Убийството бе извършено по особено жесток начин, пред очите на всички и някак с мълчаливото съгласие на институциите. Казусът всъщност е симптоматичен за болната ни държава, за неработещите механизми в нея, за пълната безнаказаност, за тежките форми на апатия в обществото ни, за липсата на памет, липсата на естетика, липсата на ценности. Една малка ...

» повече