Подтепето

ИзПодТепето

10 Фев, 2018

Алтернативните маршрути към Небет тепе и състоянието им

Алтернативните подходи са в прилично състояние, но са напълно непознати за туристите

Повечето пътеки се нуждат от малка поддръжка, пейки и осветление

Преди малко повече от седмица кметът Иван Тотев обяви официално идеята стълбището към Арменската църква „Сурп Кеворк“ да бъде продължено и това да се превърне в нов подход към Небет тепе. Малко по-късно от фейсбук групата „Архитектурата на възрожденския Филипополис“ публикуваха мнение срещу тази идея, според което мястото не е подходящо за подход, тъй като там съвсем естествено никога не е имало вход за крепостта, тъй като е най-стъмната част на хълма. Оттам припомниха, че към Небет тепе има и други съществуващи подходи. Те обаче рядко се ползват от пловдивчани, а за туристите са в пълна тайна. Решихме да проверим в какво състояние са и какво е нужно за тяхното облагородяване, както и какви са вариантите за стълбището от Арменската църква.

Разделили сме подходите към Небет тепе на 4. Първият от тях (в синьо на картата) е известният на всички от улица „Стоян Чомаков“. Ще се спрем поотделно на другите три – северният (в розово), източният (в оранжево) и предложението за нов западен (в червено).

Подходите от север

Пътеките от север доскоро бяха в много лошо състояние, но след окастряне на растителността, достъпът към върха на тепето вече е съвсем лесен. Основната пътека към върха тръгва точно зад спирката срещу семинарията. Тя минава между двете нови къщи и след няколко красиви стълбища, може да се влезе в крепостта от северозападния край – близо до т.нар. Диагонална стена.

Другият възможен, малко по-логичен, вход при подход от север, е през „официалния“ античен вход към крепостта. Входът там се образува с едно „разминаване“ на крепостните стени, което дава възможност да се образува своеобразна порта. В непосредствена близост до този вход е и тунелът, който минава под крепостната стена. 

Целият текст за останалите подходи и пътя покрай Арменската църква, както и още много снимки - в KAPANA.BG

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно ...

» повече
29 Мар, 2018

Започва изграждането на панорамна пътека до Небет тепе

Общински съвет отпусна близо 200 000 лв. на Арменската църква, за да се изгради връзката с върха

Качваме се до хълма по метални стълби като тези в Римския стадион, за да няма трайна интервенция в обекта

Общинският съвет даде старт на дейностите по изграждане на панорамна пътека до върха на Небет тепе, от западната част на хълма. Старейшините отпуснаха 200 хиляди лева на Арменската църква „Сурп Кеворк”, с които ще бъде изградена връзката до билото на тепето, попадаща в собствеността на арменското настоятелство.

В рамките на седмица започва работата. Има строително разрешение, влязло в сила, след изпълнена съгласувателна процедура с Министерството на културата. Имаме одобрен проект за зоната, която попада на територията на Арменската църква, за което отпуснахме сумата от ...

» повече