Изпод тепетоМнения

2016-та- годината на Епископската базилика

Близо 500 квадратни метра нови мозайки излязоха при разкопките на най-важния обект в града

Над 250 души работиха доброволно за разкриването на раннохристиянския храм

Проектът ще е завършен през ноември 2018г.

Разкриването на Епископската базилика е знакът на археологическата 2016г. Решението за премахване на пътя пред Католическата катедрала се оказа ключово и благодарение на него започна работата по недокоснатия от археолозите през годините Северен кораб на най-големия раннохристиянски. „Тръгнахме с голяма кошница и я препълнихме”, доволна е ръководителката на археологическите разкопки Жени Танкова. Тя благодари на Фондация „Америка за България”, която финансира проекта, и на общината за възможността обектът да се работи в цялост, както и за отличния синхрон в дейностите на терен. В разкопките от 8 юли до 15 декември бяха проучени общо 1200 квадратни метра.

Разкрихме преддверието към Базиликата, с всичките колони и архитектурни елементи, които ще ни дадат възможност за автентичност в експонирането. Целият атриум вече е пред нас, с едно ниво мозаечен под. Попаднахме и на по-ранни от базиликата сгради с помещения. Обектът ни даде и трите входа към централния кораб на храма, намерихме и входа към северната половина на презвитериума, който е събирал висшите духовници. Излязоха нови близо 500 квадратни метра мозайки в целия обект. Както и средновековни стенописни фрагменти. В Северния кораб намерихме мозаечен медальон, изключително красив, за жалост леко деформиран. Попаднахме на него в последните дни от разкопките, ще го разкрием целия догодина. Отбелязваме и 3-пластовият некропол на обекта от 10-12 век , с няколко гробни ями и общо 55 погребения, изброи само част от откритията в рамките на сезона Жени Танкова.     

Тази година реставрационните дейности вървяха на два етапа- работа върху вече вдигнатите от обекта мозайки и аварийно укрепване на терен на мозайки и стенописи. Миналата седмица почистихме и измихме в детайл всеки новооткрит сантиметър от мозайката, а после я зазимихме. Вече може да спи спокойно в зимните месеци- няма да измръзне, каза от своя страна ръководителят на реставрационните дейности Елена Кантарева.

250 души доброволно работиха на обекта през тази година. Името на всеки един от тях ще бъде изписано върху специална благодарствена плоча в бъдещия музеен комплекс на този фантастичен обект. Пропуснахме само един уикенд да дадем своя доброволен труд и да се докоснем до вечността. Предстои ни още много работа. Обектът е колкото вълнуващ, толкова и сложен. Но си пожелаваме след две години по това време, малко преди Коледа, да открием комплекс Епископска базилика, каза Ленко Ленков от Фондация „Америка за България”. Крайният срок, който са си сложили партньорите в грандиозния проект от „Америка за България” и Община Пловдив, е ноември 2018г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина