Подтепето

ИзПодТепето

08 Мар, 2018

1,1 млн. лв. за превръщането на Детмаг в Галерия 2019

Председателят на КАБ- Пловдив арх. Петко Костадинов представи проекта за реконструкция на пространството, разработен без архитектурен конкурс

Проектантите предвиждат ретроградна система за окачване на картини в новото културно пространство

Кметът подчерта, че бъдещата галерия ще се управлява от Община Пловдив и ще се използва само срещу заплащане

Галерия 2019. Така общината иска да кръсти новата изложбена зала в бившия Детмаг след реконструкцията на пространството.  На този етап това е само идея за името на бъдещата галерия, като администрацията ще сондира общественото мнение и ще се вслуша в публичните дискусии относно работното „Галерия 2019”.

Все още не е ясно как ще се казва новата градска изложбена зала. Искаме да има обществена дискусия относно името й. Тя вече върви. Предложението на общината е Галерия 2019, докато екипът на Фондацията иска да се запази името Детмаг. Кой вариант е по-подходящ, ще разберем от публичния дебат по темата, обясни кметът Иван Тотев.

Все още не е ясно как ще се казва бъдещата галерия, но е решено как ще изглежда тя. Председателят на КАБ арх. Петко Костадинов представи пред медиите проект за реконструкция на пространството, разработен от оглавяваното от него „Арко Студио”. Заделените за превръщането на Детмаг в център за изкуства 1 милион лева публични средства няма да бъдат достатъчни. Ще бъдат нужни още близо сто хиляди лева, които ще се гласуват на някоя от следващите сесии на местния парламент.

Проектът на архитектите Иван Костадинов, Росица Митева и Ангел Чуруков от „Арко Студио”, предвижда превръщането и на двата етажа на Детмаг в галерийно пространство с площ от близо хиляда квадратни метра. Бъдещата зала за култура ще бъде отделена визуално от външната среда с издигане на преградна стена пред витрините на бившия детски магазин. На първия етаж ще има рецепция, място за подготовка на картини, зона за охрана, гардероб и голям асансьор за 18 човека. На второто ниво на бъдещата галерия ще има малка конферентна зала. Носещите колони там ще бъдат „опаковани”, за да бъдат използвани като допълнителна експозиционна площ, а самото пространство ще може да се моделира според специфичните нужди на дадената изложба. Вторият етаж ще бъде подходящ и за визуални изкуства- ще бъдат монтирани три стационарни проектора.

Таванът в галерията на места ще е с метална решетка, а подовата настилка е винилова, тип балатум, с дебелина от 3 милиметра.   Може да минем и на вариант саморазливна настилка, обясни арх. Петко Костадинов. Той подчерта, че вътрешното пространство ще е изцяло изолирано от външната среда и ще поддържа постоянни 20-25 градуса, в зависимост от сезона, а влажността на въздуха ще е между 40 и 50 процента. Микросредата в бъдещата галерия е един от основните акценти в проекта на „Арко Студио”, заедно с осветлението и охраната. Климатизацията ще е от висок клас, а светлината в изложбените зали ще идва от прожектори и мобилни осветителни тела. В галерията ще бъдат разположени множество камери за видеонаблюдение и специална охранителна техника. Според визуализациите на „Арко Студио”, системата за окачване на картини в новото културно пространство ще е с корда от тавана. А това е доста ретроградно, според частни галеристи. Председателят на КАБ обаче заяви, че е отворен за всякакви предложения.

Арх. Петко Костадинов поясни, че той и екипът му са работили по проекта месец и половина. Проект, разработен без състезателно начало и конкурс. Припомняме, че КАБ- Пловдив, чийто председател е арх. Петко Костадинов, преди месец излезе с отворено писмо с апел за диалог с кмета Иван Тотев, с когото днес седеше рамо до рамо. Архитектурната колегия изрази и своето несъгласие с липсата на архитектурни конкурси за важните градски обекти. В случая с Детмаг архитектурен конкурс не е организиран. Обяснението на арх. Костадинов след въпрос на Под тепето бе, че бюрото му е проектант на всички галерийни пространства в града и има нужния опит за проектиране на Детмаг. Това е причината да бъде избрано нашето бюро, подчерта арх. Костадинов. И даде за пример проектите на „Арко Студио” за изложбената зала на ГХГ на Главната и за постоянната експозиция на Градска художествена галерия на ул. „Съборна”.  После уточни, че студиото му на практика дарява на общината проекта си, тъй като той е разработен за едва 20 хиляди лева и за изключително кратък срок.

Основното в случая бе времето и средствата. Сроковете бяха много кратки, а и това, което виждате, не струва 20 хиляди лева , а много повече. Общината и „Арко студио” си казаха „Да” от любовта към Пловдив. Студиото е партньор, който отговаря на всички изисквания, обясни кметът Тотев.

Градоначалникът подчерта, че бъдещата галерия ще се управлява от Община Пловдив и ще се използва само срещу заплащане. Безвъзмездно ползване на това пространство няма да има. Искаме да го превърнем в работещ бизнес модел. Няма да има постоянна експозиция, ще се организират по-професионални изложби, подчерта Иван Тотев.

До седем дни трябва да излезе строителното разрешение за реконструкцията на бившия Детмаг. Амбицията на проектантите и общината е бъдещата галерия да бъде завършена до януари 2019г. и да посрещне голямо международно събитие от календара на Европейска столица на културата.

  • 08 Мар, 2018 | Хм..,
    И колко да струва това нищо на 300-400 квадрата, че да минава и за подарък? Нищо и никакво вътрешно преустройство, една празна зала,
  • 08 Мар, 2018 | Bzzzzt
    Ха, ха.....щом имаш опит-няма нужда от конкурс.Ти си дърт, велик,всезнаещ,с десет титли,ояден, познаваш който трябва и моИш, си праИш к'от си искаш. Даже нямат свян да го избълват публично, как са си стиснали ръцете и колко били направили реверанс...Че то видиш ли струвало повече, тоя "Pritzker Prize " майна...Баси майтапа...
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

23 Апр, 2018

И „овчарката Анка“ не знае кой прави проектите, които обжалва

Публичните проекти трябва да бъдат прозрачни и достъпни до широката общественост

Теодор Караколев

„Овчарката Анка“ – така стана популярна Анка Ангелова от село Антово, която на няколко пъти обжалва и забави обществени поръчки в Пловдив. Не стана ясно каква е причината и какво се целеше с обжалванията от фирмата, регистрирана на нейно име, но тя стана синоним на анонимните атаки срещу развитието на града ни.

Парадоксално обаче това развитие се оказва още по-анонимно дори от самата Анка. Множество инфраструктурни проекти за обществени пространства остават напълно анонимни и непрозрачни – както що се отнася до автори на проекти, до самия вид на тези проекти, плановете за тяхното реализиране и всякакви други важни детайли, така и що се отнася до обществени институции.

Само преди ...

» повече
07 Мар, 2018

Разочароващ ремонт за 70 000 лв в Градската галерия

Положителната новина е, че най-накрая галерията има най-обикновена система за окачване на картини

След близо двумесечен ремонт залата за временни експозиции на Градската художествена галерия отвори врати вчера. От снощи по стените на първия етаж на галерията могат да се видят творби на Янко Ненов. Той е подготвил 60 цветни релефа, в които върху метална плоскост е рисувал с различни материали, сред които стъкло, дантела и други. Творбите са обединени в цикъл „Синят на старите вещи и… котките“.

Посетителите на изложбата ще са първите, които ще видят пространството след последния му ремонт. 70 хиляди лева отпусна общината за модернизиране на изложбения етаж, който обаче силно разочарова. Единственото ценно нещо, което се вижда, е насоченото осветление и системата за окачване. Това ...

» повече
31 Ян, 2018

Бившият бар Калигула остава под ключ за неопределено време

750 хиляди лева бяха закопани под стълбите на Каменица с решение на общинския съвет от преди три години

Въпреки инвестираните публични средства, имотът няма да се използва като пространство за култура и съдбата му остава неясна

Като инвестиция е добро решение, но не става за картинна галерия, коментира кметът

Бившият бар „Калигула” няма да е център на съвременно изкуство и въобще няма да функционира като място за култура. Това съобщи днес кметът Иван Тотев след въпрос на Под тепето за съдбата на имота, който с решение на общинския съвет през 2015 г. бе откупен от банка срещу 750 хиляди лева публични средства именно с идеята да бъде превърнат във филиал на Градска художествена галерия. Дългогодишната пивница стана общинска собственост преди ...

» повече
14 Дек, 2017

Какво става с галерията на Гладстон

Фирмата, която обжалва поръчката, не е платила съдебната такса

Тотев: Няма проект. Възложен е инженеринг

Художниците ще имат квота в комисията

Таня Грозданова

Община Пловдив очаква през следващата седмица обществената поръчка за галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 да тръгне отново. Припомняме, че тя бе спряна от жалба на участник в процедурата.

Фирмата, която обжалва поръчката, не е платила съдебната такса, обяви днес кметът Иван Тотев. Става дума за 1400 лева съдебна такса, а срокът за плащането ѝ е минал.

Във връзка с коментари по проекта за Галерията, Тотев уточни, че все още няма проект, възложен е инженеринг.

„Освен това процедурата ще е следната - за да не влезем във филми и да обясняваме това защо ...

» повече