Подтепето

ИзПодТепето

09 Юни, 2018

Стивън Люис Симпсън пред пълна зала в LUCKY: Американците търсят оправдания за зверствата над индианците

Развълнуваните фенове на индианската култура стояха дълго време след края на прожекцията за разговор с режисьора

След всички тези години американците постоянно търсят оправдания за зверствата, които са извършвани над индианците през XIX век. Те са наясно със своята история, но продължават да избягват темата, това коментира Стивън Люис Симпсън - режисьорът и продуцент на филма "Нито вълк, нито куче" пред препълнената зала на LUCKY Дом на киното снощи. Това бе премиерна прожекция за филма в България, като в следващите дни шотландският режисьор ще посети София и Варна.

"Нито вълк, нито куче" разказва за пътешествието на писател, достигнал до северните американски щати - Северна и Южна Дакота, където се среща с 95-годишен индианец. Филмът е базиран по популярна книга, но в края сценарият е бил променен и главният актьор - 95-годишният Дейв Белоглав Орел е импровизирал цялата история. "Той разказа за клането от 1819 година на селото на неговите прадеди. Персонажът по сценарий обаче беше по-далеч от тези събития, отколкото самият актьор. Това бяха неговите хора, на Дейв Белоглав Орел и аз го оставих той да импровизира всичко, като изхвърлих сценария", разказа Стивън пред пловдивската публика.

Той добави, че е успял да заснеме филма за изключително кратко време и малко снимачни часове. Много време обаче е отнело набирането на средства и организацията - режисьорът е искал дълги години да заснеме тази история, след като писателят Пайн Ридж се е свързал с него. В крайна сметка филмът е направен и до момента стига до 150 екрана в САЩ, като Симпсън сам работи по неговата дистрибуция.

След края на прожекцията и разказа му за филма и приемането на историята в САЩ, той дълго говори с пловдивчани от публиката. Зрителка в залата разказа, че няколко години е живяла в САЩ, в Юта, като никога не е успяла да се срещне с индианската култура директно, но с различни книги, които е препрочитала се е докоснала до техния живот. Развълнуваните фенове дълго време след прожекцията стояха и разговаряха със Стивън Люис Симпсън във фоайето на LUCKY. Самият той се е преместил от Холивуд, където е работил в последните години в Пловдив, и се надява да се впише в местния живот. В следващите дни му предстои гостуване в София и уъркшоп по режисура и продуциране, както и прожекции във Варна. Той вече участва на TEDx Talks в Пловдив и очаква да се включва в още събития в Пловдив и страната.

  • 09 Юни, 2018 | Изкуствовед
    Има и един друг филм с малката Лиса Симпсън, която се обяви за последната оцеляла от индианското племе Хитачи.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

07 Юни, 2018

Режисьорът, дошъл от Холивуд в Пловдив: Тук се живее по-добре и по-приятно

Съжалявам, че не дойдох по-рано в Пловдив, влюбих се в града още в първия миг, разказва Стивън Люис Симпсън

Няма по-голяма цензура от тази на пазара, в България през социализма въпреки всичко сте правили филми, смята шотландецът

Стивън Люис Симпсън е шотландски кинорежисьор, който през последните години живее и работи в Холивуд – в Лос Анжелис, САЩ. След като се запознава с България и по-конкретно с Пловдив, преди малко повече от година решава окончателно да се установи за постоянно в Европейската столица на културата. Зад гърба си вече има както игрални, така и документални филми, а последният му - „Нито вълк, нито куче“, чиято премиера в България ще бъде в Пловдив има впечатляващите оценки от 4.7/5 в Rotten Tomatoes и ...

» повече