Изпод тепетоМненияНовини

Пловдивчанката Александра Начева стана най-добра млада лекоатлетка на Балканите

Българката Александра Начева беше избрана за най-добра млада лекоатлетка на Балканите. Световната шампионка по троен скок за девойки до 20 години получи приза „Изгряваща звезда“ от Асоциацията на балканските лекоатлетически федерации (АФАБ).

Начева изпраща много силна година. Освен световната титла в Тампере 17-годишната пловдивчанка спечели златен медал от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, сребърен медал от европейското първенство за девойки до 18 години и три титли от балканските шампионати.

При спечелването на златото от световното първенство българката записа най-доброто постижение в света за сезона – 14.18 метра. Това е и нов европейски рекорд за девойки до 18 години.

За най-добър млад лекоатлет беше избран състезателят по хвърляне на чук Михайло Кохан. Украинецът стана европейски шампион с нов световен рекорд за юноши до 18 години – 87.82 метра. След това той спечели злато от младежката олимпиада и сребро от световното първенство до 20 години.

За №1 на Балканите при мъжете и жените бяха избрани турският спринтьор Рамил Гулиев и гръцката състезателка по троен скок Параскеви Папахристу.

През 2018 г. световният шампион в бягането на 200 метра прибави и европейска титла в коронната си дисциплина.

Във финала на първенството в Берлин той постигна втория най-добър резултат в историята на Европа – 19.76 секунди, като остана само на четири стотни от рекорда на Пиетро Менея. Гулиев помогна и на Турция да спечели сребърен медал в щафетата на 4х100 метра.

Папахристу също стана европейска шампионка в Берлин, а след това спечели балканската титла в Стара Загора. Гъркинята, чийто треньор е българинът Георги Помашки, е лидер в европейската ранглиста за сезона с 14.60 метра.

Церемонията по връчването на годишните отличия на АФАБ се състоя в Атина в четвъртък. В награждаването участваше президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина