АктуалноИзпод тепетоМнения

НИНКН съгласува проекта за площад Централен

Естествени настилки, озеленяване и ефектни водни площи предвижда идеята на проектантите

Чака се само подписа на министър Боил Банов, за да стартират дейностите

Иво Дернев

НИНКН съгласува проекта за реконструкция на площад Централен. Становището трябва да бъде подписано от министъра на културата Боил Банов в следващите часове и да бъде изпратено в Пловдив, за да стартират дейностите по обновяването на така важната за ЕСК 2019 градска зона. Местната власт се ангажира с това да представи на обществеността идеите на арх. Румяна Пройкова и екипа и през следващата седмица.

„Проектантите са хора, които са изключително добре запознати със зоната. Смятам, че проектът, който ще бъде показан другата седмица, ще задоволи всичките изисквания”, каза днес кметът Иван Тотев.

Той подчерта, че общината е запозната със становището на Института още преди то да е стигнало до Пловдив. От НИНКН отказват провеждане на допълнителни археологически разкопки на Западните пропилеи, както и терасовидното навлизане в Цар-Симеоновата градина, заложено в проекта на арх. Пройкова и колегите й. Отказът за нови археологически проучвания ни устройва, тъй като смятаме, че там вече няма нужда от разкопки. В проекта имаше едно дърво, което трябваше да падне, за което също има отказ. Всичко друго, което е предложено, вече е прието. Три вида плочки са одобрени от НИНКН- големи гранитни и мраморни плочи, плюс посочен от проектантите розов гранит, но в неясен цветови нюанс, за който от института ни предупредиха да внимаваме. С плочите ще трябва да бъде очертан Форума, крепостната стена и територията извън нея. В площада ще имаме много естествен материал, който е изключително скъп, но няма как- това се прави за много години напред, обясни кметът.

След одобрението от НИНКН от общината вече са готови да поръчват настилките. Плочите ще бъдат поставяни върху 30-40 см. пясък. Идеята е да издържат на натоварване, затова камъкът ще бъде с минимална дебелина от 10 сантиметра.

Идеята на проектантския екип е да притъпят архитектурната тежест на Централна поща, която е толкова сериозен акцент в площадното пространство. Ще се правят перголи с височина 4,50 метра, които ще обграждат долното ниво на масивната постройка. Около нея ще има озеленяване. Желанието на архитектите и общината е да озелени и ъгъла до часовника, но той попада в територията на пощата и ще трябва да се преговаря с частните собственици на сградата.

„Имаме сигниране на площада. Там, където са били мраморните колони, ще имаме мраморни плочи. Там, където са били античните магазини, ще има шест водни пространства. Преминаването към градината е оформено много атрактивно. Увеличаваме Форум Юг към терасата на пощата откъм Тримонциум. Ще има стълбищно слизане и към Форум Юг, и към Форум Изток, от страната на подлеза. Намаляваме с 30 процента паркинга на Тримонциум и увеличаваме озеленяването в тази част. Премахваме сега съществуващия фонтан. Ще оправим и подхода към подлеза. Зад пощата, над автомобилния подлез, е предвидена алея с три временни заведения. Масите ще бъдат точно върху Одеона. Старият метален парапет се премахва и се сменя със стъклен, за да се виждат археологичните паметници от двете места”, изброи част от акцентите в проекта Иван Тотев.

Паралелно с реконструкцията на площада стартира и ремонт на тротоарите по бул. „Цар Борис III Обединител”, както и ремонт на пешеходния подлез към ул. „Кап. Райчо”. Кметът уточни, че търговците в съоръжението ще останат, но павилионите на спирката срещу Тримонциум ще бъдат премахнати всеки момент. Администрацията на Район Централен вече е получила 18 хиляди лева, с които да освободи тротоарното пространство от нелепите за тази градска среда временни обекти. Те вече са празни, след като администрацията прекрати договора им за наем с края концесията на подлеза.

Очаквайте подробности по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина