Подтепето

ИзПодТепето

29 Май, 2017

Шефката на бюджета: „Пловдив 2019“ ще получи пари за събития

За 2019-та няма да има финансиране за инфраструктура, обяви Менда Стоянова

Фондация „Пловдив 2019“ няма нужда да се преобразува в общински институт, за да получи очакваното държавното финансиране. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова непосредствено преди откриването на Международната архиелогическа конференция, която стартира в Малката базилика днес.

Фондацията ще получи финансирането си в същия размер, само че не за инфраструктурния проект, а за събития, конкретизира Стоянова.

"Средствата са в размер на 10 млн. лева. През 2016 г. бяха дадени 4 млн. лева за зоологическата градина, която е част от списъка на инфраструктурните проекти в многогодишната финансова рамка, в която Общината кандидатства. Остават 16 млн. лева, които ще бъдат разпределени за 2017-та ...

» повече
28 Май, 2017

31 страни апелираха за мир на Балканска молитвена закуска в Пловдив

Цветан Цветанов: България и Пловдив са модел на толерантност и стабилност

Дискусия в рамките на Балканската молитвена закуска се проведе в Пловдив през уикенда. Над 180 участници от 31 страни от четири континента си дадоха среща в града под тепетата, за да отправят своите послания за мир, благоденствие и просперитет на хората по света. Близо 90 бяха гостите от страните от Западните Балкани. 

„Съвременна Европа има своите предизвикателства. Национализмът и популизмът,  родиха фалшивите новини, които имат за цел да повлияят върху нагласата на гражданите. За запазване на стабилността в Европа важна роля има трансконтиненталното сътрудничество и партньорството между Европейския съюз и Съединените щати“, заяви председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на ...

» повече
26 Май, 2017

Курбан за здраве на Специалните сили в Кукленския манастир

Пловдивският митрополит Николай, областният управител Здравко Димитров и шефката на местния парламент Савина Петкова бяха сред гостите на генерал Матеев

Командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев даде курбан за здраве на целия личен състав в Кукленския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ в четвъртък, разбра Под тепето.

Генерал Матев покани общественици, управници и духовници в деня на Възнесение Господне да присъстват на  тържествения ритуал. Момчетата от бригадата изкачиха пътя до храма в традиционния си месечен поход, а после на големия чардак ги очакваше празнична трапеза.

От няколко години целият състав на бригадата в края на май прави молебен за здраве и дава курбан, тази година денят съвпадна със Спасовден по случайност. Месец май е избран, тъй ...

» повече
26 Май, 2017

Финалът за културната Купа: Пловдив – Божидардимитровов Преслав

Автентичността срещу отбора на Фалша - съдия няма, изберете сами

Теодор Караколев

От едната страна е отборът на фалша. Изкуствен отбор, съграден от нищото, но голям, величествен. С високи стени, песвдо-патриотичен, рекламиращ се, като национална кауза, но с нищо българско в него. Винаги в новините, винаги най-отпред и хвален, щедро спонсориран от държава и държавници. Вместо автентичен - имаме издигнат набързо с кранове, с арматура и с бетон 11-вековен храм от 2017 година, построен  по заръка на главния историк на републиката.

От другата страна отборът е по-скромен. Не се предлага, като единствената национална истина. Не е грандиозен и огромен – представя това, което е намерено на място. Автентичен, макар и не гигантски. На пръв поглед може да изглежда скромно – няма високи колони, не ...

» повече
23 Май, 2017

Кой си тръгна с Награда „Пловдив“

Кметът на град Пловдив Иван Тотев връчи последната и най-голяма награда – тази за запазване на културното наследство

Паулина Гегова

Премина и тазгодишната церемония по връчването на престижните Награди „Пловдив. С тях се удостоиха творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през 2016 година.

Церемонията започна с появата на Кръстю Кръстев – директор и художествен ръководител на Драматичен театър Пловдив, който е и домакин на наградите. Той призова всички да запазят минута мълчание, като по този начин отдадат почит на загиналите в снощния атентат в град Манчестър.

След това забавата започна. За музикалната програма се погрижиха изпълнителите от Биг Бенд Пловдив, а за доброто ...

» повече
23 Май, 2017

Технократ, вписан в Книгата на Гинес, е новото попълнение в Областна администрация - Пловдив

Нов заместник - областен за рождения ден на Зико

Димитър Керин от Атака е назначен в екипа на Здравко Димитров

Инженер Димитър Керин от Атака, който на парламентарните избори бе под №3 в кандидатската листа на Обединените патриоти, е поредният новоназначен заместник-областен управител на Пловдив. Той встъпи в длъжност в понеделник, навръх рождения ден на областния управител Здравко Димитров. Така след Евелина Апостолова и Петър Петров от ПП ГЕРБ, Керин е третият заместник на Зико от квотата на коалиционните партньори. Той бе представен на екипа лично от Димитров.

43-годишният инженер има сериозен административен опит - три мандата като общински съветник, над 20 годишен административен опит в различни структури в Община Пловдив и седем участия в ръководството и състава на Районни избирателни комисии ...

» повече
21 Май, 2017

Църквата „Свети свети Константин и Елена” имала аязмо, което е затрупано по време на предишния политически режим

Един от древните християнски храмове в Пловдив празнува своя празник

Тя е и най-посещаваният от български и чуждестранни туристи православен храм в града на тепетата

Представлява ценен религиозен, исторически и културен паметник

Разположен е в центъра на старинната част на града, върху самата крепостна стена на Акропола. Тя е част от Архитектурния комплекс „Старият Пловдив”, в който се включват Джумая Джамия от ХІV –ХV в., катедралната църква „Свето Успение Богородично”, митрополитската църква „Света Марина” и Античният театър. В непосредствена близост до храма се намира и т. нар. „Хисар Капия”, която през римско време е представлявала източната порта на древния град, пътят към Далечния изток.

През 304 г., на мястото, където днес се намира църквата, били обезглавени заради християнската си вяра ...

» повече
18 Май, 2017

Мариана Чолакова за отстраняването на Пейков: Искаше да направи едно добро дело, за което беше наказан с решение на ОбС

Просто го пуснаха да падне. И никой не е казал, чакайте, нека видим какво точно се е случило

Мариана Чолакова, член на УС на Фондация „Пловдив 2019”, коментар във Фейсбук

Днес отказахме да приемем, че е възможно да бъде освободен членът на УС на фондация "Пловдив 2019" Манол Пейков от Общинския съвет със съмнение за конфликт на интереси. Гласуване на общинските съветници, без да се информират, без проверена фактология, и за нула време се съсипва репутацията на един човек просто така, "какво тук значи някаква си личност"? Манол искаше да издаде една книга със собствени средства, никога и по никакъв повод със средства на фондацията. Искаше да направи едно добро дело, за което беше наказан с решение на Общинския съвет ...

» повече
18 Май, 2017

Освободиха Манол Пейков от Пловдив 2019

С извънредно решение на местния парламент издателят бе изхвърлен от УС на Фонфацията

Предложението дойде от Гошо Къчков от ГЕРБ

41 общински съветници гласуваха преди минути за освобождаването на издателя Манол Пейков от ръководството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Предложението бе вкарано от извънреден порядък в дневния ред на заседанието и дойде от съветника от ПП ГЕРБ Гошо Къчков. Той заяви, че около действията на Пейков в УС на Фондацията има нередности.

Къчков се аргументира с предстоящото издаване на книга по проекта МАХАЛА от апликационната форма за ЕСК, която касае проучване на общността. По думите му, на заседание на УС Манол Пейков заявил, че като издател е готов да застане зад този проект и евентуално да издаде книгата.

Вкупом всички ...

» повече
18 Май, 2017

Реновираха банята на къща Хиндлиян

Белият мрамор озари обновеното помещение

Стефка Георгиева

Ремонтните и реставрационни дейности в къща Хиндлиян се движат поетапно. Причината е постепенното отпускане на средства за реставрационни, консеравионни и ремонтни дейности по къща Хиндлиян, която е построена в началото на 19-ти век. Сградата, която не бе ремонтирана откакто бе обявена за паметник на културата през 1973 година, вече има повод за гордост и това е реставрираната уникална баня.

Банята е единствената такава, построена от мрамор и гипс, по време създаването на сградата. Самата баня е изградена на принципа на римските хипокаусти и  се състои от две помещения. Преддверието и същинската част са със сводести входове и куполи, през които влиза слънчева светлина и меко огрява помещението. Тя е имала и подово отопление ...

» повече