Подтепето

ИзПодТепето

13 Юли, 2018

Топ 3 на хотелите в Пловдив

Лендмарк е най-доброто място за нощувка под тепетата, след като спечели за втори път в класацията на Годишните награди  в туризма  

Хотелът в края на Гребния канал е с най-добри резултати в индустрията в Пловдив през изминалата година. „Ландмарк Крийк хотел“ грабна наградата за 2017 -а на Община Пловдив в Годишните туристически награди в раздел 4-5 звезди. Това се случва за втори пореден път, откакто съществува класацията на специална церемония.

В нея се състезаваха места за настаняване  в три категории: 1-2 звезди, 3 звезди и 4-5 звезди. Победителите са определени с онлайн гласуване, което приключи на 2 юли 2018 г.  Експертна комисия, излъчена от Консултативния съвет по въпросите на туризма в община Пловдив, обяви на 1 юни номинациите в различните ...

» повече
12 Юли, 2018

Бизнесът за Пловдив иска премахване на жп линията по "Копривщица"

Реализиране на кръговото на ресторант "Стадиона" и отваряне на улица "Младежка" сред предложенията към общината

Предложения за подобряване на градската среда изпратиха от сдружение "Бизнесът за Пловдив" до община Пловдив. На 10 юли те са внесени в общината са свързани с подобряване на градската среда и комуникацията между различните части на града.

Първото предложение е свързано с идеята за развитие на жп-линията от Централна гара до гара "Филипово", която минава по бул. "Копривщица". Според "Бизнеса за Пловдив" тази идея не трябва да се реализира. Премахването на линията ще подпомогне движението в града и улесни трафика, според бизнесмените. Според тях това решение може да се реализира лесно и евтино, тъй като не са нужни огромни средства, а ползите за града ще ...

» повече
12 Юли, 2018

Хенри Дейвид Торо: Няма друг лек за любовта, освен да обичаш повече

Хенри Дейвид Торо, роден на днешния ден през 1817 година, е американски писател и философ, известен най-вече с автобиографичната си книга "Уолдън". В нея той описва доброволното си отшелничество в колиба край езерото Уолдън, където води прост и природосъобразен живот.

Торо е една от водещите фигури в движението трансцендентализъм, чиито идеи той не само изповядва на теория, но и доказва на практика чрез примера на собствения си живот.

Екипът на Капана.бг ви представя Хенри Дейвид Торо в няколко любими цитата.

Това, което получаваш от постигането на целите си не е толкова важно, колкото това какъв ставаш, постигайки ги.

Този свят не е нищо друго освен платното на нашето въображение.

Сутрешната ранна разходка е благословия за целия ден.

Тръгнал ли ...

» повече
11 Юли, 2018

За пръв път във високотехнологичните тоалетни на Пловдив (ВИДЕО)

ВНИМАНИЕ: Каквото и да правите в новите умни самопочистващи се тоалетни в Капана трябва да сте приключили за 15 минути!

После ще ви видят

Соня Попова

Забравени пълнозърнести бисквитки, пясък и мокра хартия по пода, това е единственото грозно впечатление, което остава след първото посещение на новите високотехнологични обществени тоалетни на ОП „Чистота“. Супермодерните нужници, които замениха историческите писоари в Капана срещу проведена обществена поръчка за 180 000 лева, работят от вторник.  

Все още малцина обаче знаят за това. Още повече, че несвикналите с гледката на кабините, които имитират камък с облицовката си, отдалече никак не приличат на кенефи. За широката общественост екипът ни направи едно от първите посещения след появилата се възможност за използването им=

И видео преди

и ...

» повече
09 Юли, 2018

Видни учени от цял свят отчетоха значимостта на Епископската базилика

Археологът Жени Танкова и д-р Станислав Станев с голямата награда от 17-я Международен конгрес по християнска археология за представянето знаковия обект

Високият форум се проведе в Холандия

Видни учени от цял свят подкрепиха Епископската базилика и отчетоха огромната й значимост на 17-я Международен конгрес по християнска археология, който се проведе между 2 и 6 юли в Холандия, в градовете Утрехт и Неймеген. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев взеха супер престижната първа награда на форума за представянето на обекта Епископска базилика на Филипопол.

Това е изключително голямо признание, тъй като конференцията е на най-високо световно ниво. Провежда се на пет години и в него участват много видни специалисти от цялата планета, които  разискват и коментират ...

» повече
09 Юли, 2018

Още една галерия си отиде от Капана

„Гледна точка“ се пренесе от физическата във виртуалната реалност

В деня на великомъченица Неделя Кварталът на творческите индустрии изпрати в Мрежата още една от самобитните си галерии. Гледна точка бе „тържествено“ закрита на 7 юли с обявено събитие във Facebook. В тъжното съобщение се казваше: „Искаме да ви поканим заедно да прекараме няколко часа на мястото, където преживяхме прекрасни моменти и където научихме важни неща! За тържественото е шега, разбира се, ще се радваме да се видим и заедно да продължим напред!“.

В рубриката ни Кой кой е сайтът Капана.бг представи галерия „Гледна точка“ само преди няколко месеца, като едно от новите арт пространства в Квартала на творческите индустрии. 

Сгушена на  ул.“Стефан Врекович“ 2, тя представяше творчеството на ...

» повече
07 Юли, 2018

Днес е Света Неделя, храмът в Стария град отбелязва празник

На 7 юли Българската православна църква отбелязва паметта на Света великомъченица Неделя. Според житието ѝ, тя е живяла по времето на император Диоклециан и е преследвана заради вярата си. Така остава в паметта на християните и се почита и до днес. В Гърция е известна като Кириакия. Тя е една от най-почитаните светици в България, като това е свързано и с преместването на мощите ѝ в Търново от Асеневските царе.

Много храмове в България са посветени на Света Неделя. Пловдивският е един от най-големите и известни. Той е издигнат през 1832 година година и е едно от мястото на големите борби за самостоятелна българска църква. Впечатляващ в храма е дърворезбеният иконостас. Иконите са дело на самоковската школа - на Димитър Зограф ...

» повече
06 Юли, 2018

Polinero иска да възроди бюфета на Бунарджика

 

Бизнесменът Владислав Ботев: Води ме емоцията от детството и нашата музика

Под ботуша на Альоша от години стои една язва. Оглозганата постройка останала в спомените на пловдивчани като „Общинския бюфет“. Инвестиционни намерения към възраждането му наскоро е декларирал бизнесменът Владислав Ботев, разбра Под тепето. Владо Полинерото, както го познават пловдивчани и феновете на рок музиката, потвърди пред наш репортер, че е внесъл документи в Общината за това.

„Не знам, че е имало търгове за бюфета. Грехота е толкова години това място да стои така. Аз съм израсъл на Бунарджика и познавам всяка пътечка…  Води ме емоцията от детството и нашата музика,“ коментира Ботев по този повод.

Някога там имало вътре пет, а вън 20 маси от ковано желязо. Заведението работело ...

» повече
04 Юли, 2018

Военни шестваха под дъжда за празника на пловдивския гарнизон

Военни, политици и общественици отбелязаха празника на площад Централен

Пловдивският гарнизон отбелязва празника си на 4 юли още от 1915 година, чествайки победа в Междусъюзническата война

Пловдивски военни отбелязаха днес празника на локалния гарнизон с шествие по Главната улица "Александър Батенберг". Дъждът не спря събитието и армейците се събраха пред Военния клуб, за да честват празника на Пловдивския гарнизон. На площада се събраха летците от Трета авиобаза Граф Игнатиево, 24-а авиобаза Крумово, 110-и логистичен полк, 91-и инженерен батальон, 68-а бригада Специални сили, Втора зона за управление и наблюдение, както и секторите Военна полиция, Военна болница, Военен съд, Военна прокуратура и Военно окръжие. За събитието под тепетата пристигна и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Шествието премина през цялата Главна. На площада ...

» повече
03 Юли, 2018

Закриват 14 паралелки в Пловдив и региона през новата учебна година

11 са в средни училища и професионални паралелки в града

14 паралелки в Пловдив и региона се закриват за предстоящата учебна година, стана ясно днес, след като излезе първото класиране за учениците след седми клас.

През 2018/ 2019 година заради отлив на интерес или минимален такъв 11 паралелки в град Пловдив и по една в Карлово, Куклен и Лъки ще бъдат с нулев прием или закрити. Това обяви директорът на Районното управление но образованието в Пловдив Иванка Киркова.

След проведения анализ се оказало, че се закриват основно паралелки в професионални гимназии, за които не е имало нито един желаещ кандидат. Класове с дуално обучение няма в този списък. Само една такава прави изключение „Машини и системи с ЦПУ" с английски ...

» повече