Подтепето

ИзПодТепето

24 Май, 2018

Държавен архив Пловдив представя поздравителни картички за 24 май

 За 24 май институции и лица са изпращали и поздравителни картички (ГАЛЕРИЯ)

В Държавен архив – Пловдив се съхраняват някои от тях в колекцията „Празнични картички” и в лични фондове

Всяка година, ние българите, на 24 май, честваме Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост. Този ден е гордост и радост за всички нас. Нашите букви са нашата идентичност и нашия принос към многообразието на европейската култура.
24 май е българският празник, който е тачен от всички и се чества и извън пределите на страната ни. Отбелязва се и във Ватикана, защото делото на Светите братя е културно богатство за цялата европейска цивилизация.

Картичката е от личния фонд на писателя академик Николай Хайтов, съхраняван в архива

През годините празникът е протичал по различни начини – молебени, паради, манифестации, сказки и други тържества ...

» повече
23 Май, 2018

Раздадоха награди "Пловдив", журналистиката остана без лауреат

Двама от участниците в програмата по награждаване получиха награди и останаха на сцената

Въпреки единствената номинация в категория "Журналистика" за екипа на "Нула 32", приз не бе връчен

Пълна зала "Борис Христов" с качествена и стегната програма посрещна носителите на тазгодишните награди "Пловдив" в сферата на културата. Призовете бяха раздадени тази вечер в спектакъл по идея и режисура на Държавния куклен театър и директора Виктор Бойчев, който дори даде и една от наградите. Любопитна част от церемонията бе, че двама от участниците в самата програма получиха награди.

Представлението завърши с изпълнение на детски хор на химна "Върви народе възродени", под диригентството на Златна Делирадева и хор "Детска Китка", които миг по-рано бяха получили наградата си в категория "Произведение на изкуството ...

» повече
23 Май, 2018

Първата в света книга скреч талон се появи в Пловдив (ВИДЕО)

От ИК Жанет 45 приканват хората да подкрепят каузата, като се включат в петицията за намаляване на ставката на ДДС върху книгите

България има най-висок данък върху книгите в ЕС след Дания  

След протеста с Под игото на шльокавица, това е поредната оригинална акция на издателската къща, този път срещу високите данъци върху книгите

По повод на 24-и май, издателство „Жанет 45“ обяви, че пуска специално лимитирано издание на книгата „Български хроники“, том 4 от Стефан Цанев, озаглавено „Издание на щастието“.

На корицата има обособено скреч поле, а при изтъркването му читателят разбира какво печели: „щастливото“ издание на книгата е с 20% по-евтино от обикновеното – толкова, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха със същата ДДС-преференция, както ...

» повече
23 Май, 2018

Селекция от 600 представления довела до програмата на 12-ото издание на „Черната кутия“

В Пловдив пристигат танцови трупи от Чехия, Корея, САЩ

Пловдивчани ще могат да се срещнат с режисьора Диана Добрева

10 спектакъла с интересна съпътстваща програма стават част от тазгодишното издание на фестивала за физически, визуален и танцов театър „Черната кутия“. Те са подбрани от международна селекция от около 600 кандидатури, за да стигнат до пловдивските зрители. Програмата ще се проведе от 30 май до 6 юни в Драматичния театър.

Откриващият фестивала спектакъл е премиера именно на пловдивския театър – „Наемателят“, разказа артистичният директор на фестивала Слава Младенова. Той разказва за трима квартиранти, които се нанасят в нов дом и чакат четвъртия наемател. Зрителите ще усетят проблемите, които изпитват живеещите заедно хора. В спектакъла на 30 май от 19 часа в Камерната ...

» повече
22 Май, 2018

Красота и нахалство: Супер спиране в Старинен Пловдив

снимки:Владимир Янев

Денят е 22 май, вторник. Часът е 10,20. Гледката е потресаваща за архитектурно – исторически резерват със специален режим на влизане за автомобили!

Супер спиране на забранена улица в Стария град улови доайенът на пловдивските фоторепортери Владо Янев. Шофьорът на бургаско черно пежо е решил, че е над закона и над историята.   

На уличката от емблематичната Хисар Капия към Етнографския музей освен красота днес може да се види и нахалство.

» повече
18 Май, 2018

Танци и музика откриха фестивала на хляба на Главната

Домашните майстори могат да се включат във фестивала със собствени изпечени хлябове

Всеки посетител може да спечели награда, ако изпрати снимка на фейсбук профила на Регионалната занаятчийска камара

С много танци - от детски мажоретен състав и фолклорна трупа, както и разнообразна музика на площада пред БНБ на Малката Главна в четвъртък привечер стартира Фестивала на хляба и сладкишите. Шествието на пекарите, които празнуваха снощи Спасовден - Денят на хлебарите - завърши именно там пред очите на множество пловдивчани, които се забавляваха с разнообразните изпълнения. Фестивалът ще продължи с участие на пекари от 5 държави до неделя, като сергиите са отворени всеки ден от 11 до 18 часа.

На импровизираните пекарни, подредени в долната част на улица "Райко Даскалов" се изявяват множество майстори ...

» повече
18 Май, 2018

С двудневни инициативи Пловдив отбелязва Международен ден и Европейска нощ на музеите

Вижте пълната програма

На 18 май 2018 г. (петък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

На 19 май 2018 г. (събота) ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на ...

» повече
17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно ...

» повече
17 Май, 2018

Фондация „ Пловдив 2019“ организира обучение за доброволци

Безплатно практическо обучение за доброволци на 18 и 19 май организира фондация „Пловдив 2019“ в новото пространство за култура СКЛАД на ул. „Екзарх Йосиф“ 16.  Програмата включва провеждането на работилница за визуализиране на идеи, в която участниците ще имат възможност да научат техники за презентиране на идеите си чрез изображения. Ще използват силата на образите, за да разберат как по-добре да се изразяват чрез грабващи вниманието илюстрации. Как функционира визуалното мислене и как да приковават вниманието на аудиторията си ще са другите теми в обучението. Входът и за двата дни е свободен без ограничения във възрастта и професията на желаещите да участват. Необходима е предварителна регистрация чрез попълване на формуляр на адрес: https://goo.gl/forms/2jHhcYTT2BHSXtVD2.

Работилницата през първия ...

» повече
17 Май, 2018

Огромна яма на тротоара до кино „Фламинго“, пропадането обезопасено от живущите в района

Дупката застрашава преминаващите покрай велоалеята по "Шести септември"

Огромна яма на тротоара по бул. „Шести септември“ в близост до бившето кино „Фламинго“ застрашава пловдивчани от контузии. Пропадането на плочките е сериозно и може да предизвика инцидент както с невнимателни пешеходци, така и с разсеян колоездач, ако не следи велоалеята. За целта живущите в района са обезопасили ямата с различни колове и прътове, които да са индикатор за опасността.

Ямата се появи след изграждането на велоалеята по протежението на бул. „Шести септември“. Дупката е непосредствено до новоизградения път за колоездачи. Очакваше се Община Пловдив да ремонтира участъка след изграждането на велоалеята, но за момента дупката стои застрашително. Подобен, макар и по-малък проблем, има и в частта около спирката до самото кино ...

» повече