Подтепето

ИзПодТепето

24 Фев, 2017

Стоянка Мутафова ще надживее всички ни

"Г-жа Стихийно бедствие" пак отнесе Пловдив  

На сцената вечната актриса е символ на живота

Концертна зала пък е символ на смъртта, в трагично състояние

Паулина Гегова

Само месец след като излезе от болница, примата на българския театър Стоянка Мутафова отново е на сцената. Една дума е напълно подходяща за нея – фурия! Като тайфун е неуморима, като природна стихия не се отказва и макар прехвърлила 90-те, чарът й когато застане пред публика е все така неоспорим.  Това наскоро откри дори Ройтерс.

Снощи постановката „Госпожа Стихийно бедствие“ гостува на Пловдив в Концертна зала на бившия Партиен дом, а след месец пловдивчани ще могат да се насладят на комедията отново.

Забавната пиеса грабва най-много със сценичните изразни средства на актьорите. Николай Атанасов и ...

» повече
21 Фев, 2017

Добрата новина: Нещото си намери дом

Тази седмица се пренася, благодарение на една благородна дама от Пловдив

Търсенето на идеалното място за единствения оцелял социален клуб в България продължава

Клуб Нещото, за който ви съобщихме, че се търси ново място, вече има осигурено пространство, където да се приюти, макар и временно. След като близо три години се помещаваше на ул. „Драган Цанков” 49, благодарение на щедростта на хазяина Кръстьо Белев,  сега социалният клуб е в готовност да предприеме преместване в новия си дом. Той се намира на ул. „Добротич“  11 след моста на Герджика. Помещението е бивш магазин и е предоставено от  една благородна дама от Пловдив, пожелала да запази анонимност.  За радост на всички, които обичат клуб Нещото, тя също подкрепя идеята за солидарна икономика ...

» повече
17 Фев, 2017

Европейската Комисия: Всички участници в Управителния съвет на ЕСК са посредници и посланици

Всички нива на администрацията – област, община и град трябва да гледат на проекта ЕСК като общ стремеж, с еднакви цели, отвъд политическите различия

Успехът на една Европейска столица на културата зависи от качеството на програмата, подкрепата на политическите органи и участието на всички ключови фигури в града

Паулина Гегова

В последните седмици Пловдив се сблъсква с немалко проблеми, отнасящи се до проекта Европейска столица на културата и неговото развитие. Точно затова, се свързахме с Натали Вандищат – говорител на ЕК за образование, култура и спорт, за да обсъдим как върви проектът до сега и какво се очаква в бъдеще, през погледа на ЕС. Г-жа Вандищат открито заявява позицията на Европейската Комисия и дава съвети как може да се справим със затрудненията ...

» повече
14 Фев, 2017

В Пощата валят стъкла (СНИМКИ)

Сделката за 40% от сградата е в застой

Състоянието на Централна поща се влошава все повече с всеки изминал ден. Ако преди дни ви алармирахме за нахлулия сняг в постройката, който пречеше както на посетителите, така и на служителите, то поредната авария са изпотрошените стъкла от покрива, които изпопадаха директно върху мраморния под.

Цяло чудо е, че няма пострадали от опасните късове. За сега ремонтна дейност не е замислена. За сметка на това, разширяват лентата за забрана на преминаване. Жълтите ленти са и единствените обезопасителни мерки, които на всичко отгоре са превързани за столове и метални колчета, докато соц сградата се руши бавно, но славно.

Заради зейналите дупки в тавана умират и китките, украсяващи интериора на Централна поща, а локвите ...

» повече
13 Фев, 2017

Общината дава Баня Старинна на Градска художествена галерия

Не е ясно какво се случва с пространството под стълбите на Каменица, което трябваше да е галерия за съвременно изкуство

Баня Старинна да бъде дадена за управление на Градска художествена галерия. Това ще гласуват съветниците в местния парламент на сесията тази седмица по предложение в дневния ред, внесено от зам.-кметът Димитър Кацарски. Мотивите на общината са, че екипът на ГХГ ще успее да развие допълнително Чифте баня като място за култура и изкуство, в контекста на проекта Европейска столица на културата. Очаква се, Банята да остане центърът за съвременно изкуство под тепетата, какъвто е вече почти две десетилетия.

Прехвърлянето на паметника на културата към Художествената галерия обаче отваря няколко въпроса. Единият е какво се случва с бившия бар Калигула ...

» повече
10 Фев, 2017

Затвориха улици по центъра заради годишнина от интронизацията на Николай Пловдивски

Двудневното църковно празненство обявено като „Дни на Свети Лука”, въпреки че почитаме светеца чак през май

Що е то интронизация и как се празнува годишнината й

Няколко улици в центъра на града осъмнаха днес отцепени от полиция и съответно забранени за движение и паркиране. Става въпрос за пресечките около митрополския храм Св. Марина, а причината за въведените още от петък мерки са двудневно мащабно църковно празненство, което се подготвя от пловдивска митрополия. То ще продължи през целия уикенд  и е обявено като „Дни на Свети Лука”. Това до голяма степен обърка миряните под тепетата, тъй като те почитат светеца на 25 май. Всъщност, 11 и 12 февруари са дните на Николай Пловдивски, в които той ще чества 10-годишнитата от интронизацията ...

» повече
09 Фев, 2017

Жалба в Административен съд също бави реализацията на площада пред ГДК

Още една причина защо триъгълникът на „Гладстон“ и „Авксентий Велешки“ не прилича на площада от визуализацията

Никъде няма разписан срок за реализиране на проекта за площадното пространство, твърдят от администрацията 

Таня Грозданова

Обжалване на решение на Общински съвет – Пловдив за Одобряване на проект за изменение на „Подробен устройствен план (ПУП)– План за улична регулация  на ул.“Гладстон“ в Административен съд е поредната причина изтъкната от администрацията за неслучващото се срещу Градския дом на културата площадно пространство.

Това, което сте написали като информация е вярно в частта, че няма заложени средства в Бюджет 2017-а за реализацията на този проект, коментира пред Под тепето зам. - кметът по култура на Община Пловдив Амелия Гешева.

Припомняме, че през 2014-а година бе обявен по поръчка ...

» повече
01 Фев, 2017

Социалистическата съдба на поругания символ на Джамбаз тепе

Матей Матеев и Вера Коларова планират преустройство на сградата в интересен ресторант

Цели 18 години не стигат на тоталитарния строй да реализира проекта

Теодор Караколев

Фасадата по проекта, гледана от югИсторията на Гръцкото училище, което гордо стои на Джамбаз тепе над днешния Понеделник пазар, бе детайлно разказана от Владимир Балчев преди няколко седмици на страниците на „Под тепето“. Неговият разказ обаче приключва през 20-те години - след събитията от 1906 година, антигръцките движения в Пловдив и превръщането на сградата първо в столарско училище, а после в тютюнев склад. Сегашната сграда обаче е изоставена и пуста, като резултат от провален опит за реставрация на автентичната постройка през социализма. Как се стига до днешното състояние?

След 25 години социализъм, през 70-те узрява идеята сградата да бъде преустроена за ...

» повече
30 Ян, 2017

Сняг натрупа в Централна поща

Половината от фоайето е преградено заради опасния стъклен покрив

Състоянието на сградата се влошава с всеки изминал ден, вътре температурите са като тези навън

Мозайката на Слона е претърпяла допълнителни щети от влагата

В Централна поща е натрупал сняг. Звучи невероятно, но снимките ни го доказват. С лекота служителките по гишетата в сградата можеха да си направят и снежен човек в обедната почивка, ако, разбира се, не умираха от студ. Защото вътре във фоайето, температурите са като тези навън. Пък и сняг навява.

Всъщност, ситуацията не е повод за майтапи, а за притеснения. Тъй като състоянието на емблематичната соц постройка е трагично. А и опасно за хората вътре. Голяма част от фоайето е заградено заради възможността стъкленият покрив да се ...

» повече
26 Ян, 2017

Партийно шествие в подкрепа на кмета в местния парламент

 

Очакват го с пита и с транспаранти Totev together

Тотев влезе през шпалир и под аплодисменти

Служители на Общината и партийни членове на ГЕРБ организираха шествие в подкрепа на кмета Иван Тотев в местния парламент. Те заявиха, че не са съгласни с обвиненията срещу градоначалника и желаят да застанат зад гърба му.

Стотици нахлуха с плакати в коридорите и фоайето на сградата в подкрепа на кмета. Очакваха го с питка с мед правена ог леля Данче от ж.к. Тракия. 

 

Самият инж. Тотев пристигна точно в 9:23 часа. Той беше посрещнат с бурни ръкопляскания и високо вдигнати лозунги, на които пише "Г-н Тотев - кмет на Пловдив", "Р-н Южен е с вас" и "Г-н Тотев - работещият кмет". 

Благодаря ви, че ...

» повече