Забравената археология на Пловдив

Забравеният град

В Пловдив с право можем да се гордеем с хилядолетната си история. По територията около хълмовете са живели стотици поколения едно след друго, които са наследявали и обогатявали културата на своите предци или на гостите, които са се заселвали и са ставали пловдивчани. Днес всеки нов строеж се натъква на останки от тези предходни поколения. Разкопките от археолозите ни обогатяват представата за историята на града, но често остават неглижирани.

Разбира се, в Пловдив можем да се похвалим с големите и впечатляващи обекти – Римският стадион, Античният театър, крепостните стени по Небет тепе и други. Градът ни обаче буквално е построен и живее сред историческите останки. Пешеходците, които минават по подлеза на Понеделник пазара, ходят буквално по същия път, по който са ходили пловдивчани преди почти 2000 години. Цветарите пък ползват постамент с надпис на гръцки език, върху и около който си подреждат цветята.

На някои места симбиозата между съвременност и археология обаче не е с толкова положителни резултати. Пълно е с археологически обекти, които тънат в забрава, зарити под растителност, боклуци и забрава. Крепостните стени на Небет тепе, например, са популярни и в що-годе приличен вид, но крепостта всъщност е ограждала цялото трихълмие. В приличен вид можем да видим крепостните стени единствено около т.нар Хисар капия. Цялата крепостна стена от там до Небет тепе е в забрава. Тя е напълно достъпна, но тъй като пътеките са в лошо състояние, няма никакви указателни табели и като цяло е неизвестна за пловдивчани и гости, не може да бъде проследена от върха до тази, по-ниска част на Трихълмието. Повече за състоянието може да видите в този текст в Kapana.bg

Кръглата кула в съседство е по-добре почистена. В предишните години тя също не бе в добро състояние, обрасла в храсти и друга растителност. Съвсем близо до нея, от другата страна на бившето заведение "Конюшните на царя", в границите на хостел, който община Пловдив в момента отнема от концесионер, също има разкопки, които обаче са обрасли в храсталаци, а и са заградени зад рекламни табла и винили.

Целия текст в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

1 коментар

  1. А римските пещи щяха да бъдат косервирани по време на ремонта на градината..явно 10 млн не са стигнали за един покрив и консервация за навярно четирицифрена сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.