Владимир Балчев събра знаковите пловдивчани на площада

Забравеният град

Емблематичните личности на града в изложбата „Пловдив през годините”

Знаковите за историята и развитието на града личности представя петата поред изложба „Пловдив през годините”, подредена днес на площад Централен. Проектът на Издателска къща „Марица”, историкът Владимир Балчев и Държавния архив ще разкаже за емблематичните фигури, темели в новата история на древния град. Хората, дали духа и естетиката на Пловдив в миналото, но и начертали пътя за развитието на града, по който ние днес стъпваме и от който, за жалост, често се отклоняваме.

Във времето до 21 ноември пловдивчани и гостите на града ще научат любопитни подробности за живота на Димитър Кудоглу, Божидар Здравков, Йосиф Шнитер, Магърдич Томасян, Павел Калпакчиев, Люсиен Шевалас, Христо Данов, Найден Геров и останалите съзидатели на забележителния град.

Избрахме и безспорни личности, но и хора, за които не се знае много. Пропуснахме и много имена, които трябва да са тук, в тази изложба, тъй като не се намира снимков материал за тях, каза авторът на рубриката „Забравеният град” в Под тепето Владимир Балчев.

В петата изложба "Пловдив през годините" ви представяме онези просветени, щедри и енергични личности, станали неразделна част от историята. Знаем, че пловдивчани обичат своя град, гордеят се с него и добре познават миналото му. Вероятно обаче не са малко онези млади хора, за които д-р Георги Вълкович и Стою Шишков са само имена на улици и се питат кои всъщност са въпросните люде. Това със сигурност повече няма да се налага, ако посетят нашата изложба, смятат организаторите от ИК „Марица”. Тези имена трябва да ни напомнят, че не ние трябва да усвояваме от Пловдив, а да му даваме, отбеляза главният редактор на вестник "Марица" Руси Чернев.

„Пловдив през годините. Емблематичните личности” е своеобразен уличен урок по история, по щедрост и дарителство, по предприемачество и архитектура. Посетете я.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.