Подтепето

Забравеният град

10 Ноев, 2017

Спедитор е собственик на половината от Баухаус къщата на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе

Само обезопасяват паметника на културата, засега

В НИНКН няма следи от съгласуване на документи

Разгадахме мистерията около скелето на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. Дългоочакваното раздвижване около една от най-красивите и високо оценявани от специалисти сгради в Пловдив на този етап все още е само с цел обезопасяване на сградата.

От район Централен са излезли с предписание до собствениците на впечатляващата постройка, построена между двете световни войни за семейство Стайнови. То е по чл. 72. от Закона за културното наследство за обезопасяване и отремонтиране на сграда, паметник на културата. Частният инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота, поел ангажимент да опакова фасадата с обезопасителни мрежи. По непотвърдена информация обаче той има и намерения да ремонтира и реставрира емблематичния проект на арх. Грозев. Това обаче може да стане единствено след съгласуване с НИНКН и общината, каквото към момента няма. Засега той трябва само да обезопаси прозоречните отвори на сградата.

Научихме, че частният собственик в къщата на върха на Таксим тепе, е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. По непотвърдена все още информация обаче другата половина от Баухаус сградата е собственост на Община Пловдив.

От НИНКНК научихме, че през института в последните години няма никакви следи от съгласуване на документация за постройката, която през 1998г. е обявена за паметник на културата от местно значение.

 • 19 Ноев, 2017 | borisov
  АФЕРИТЕ НА РАДОСТИН ИЛИЕВ http://bit.ly/2zgphAJ
 • 19 Ноев, 2017 | borisov
  Аферите на Радостин илиев http://bit.ly/2zgphAJ
 • 19 Ноев, 2017 | Borislavov
  Истината за Радостин Илиев. http://www.marica.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D1%81-20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81-2000-news25901.html
 • 18 Ноев, 2017 | Ох, че хейтърка
  Да, обаче историята е с продължение...... След това оправдан на три инстанции и осъдил държавата , която му платила обезщетение за всичките въпросни фантасмагории, които толкова са ти погалили ушите
 • 14 Ноев, 2017 | Красена
  Радостин Илиев - ДДС измамник,съден за източване на 9 милиона лева. Уникален наследник на този прекрасен имот!
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

14 Юни, 2018

„Баухасът“ на Стайнови под надзора на район „Централен“, инвеститорите без право да строят извън сегашната конструкция

Установените от институциите нови конструкции ще трябва да бъдат разрушени

Къщата на върха на Таксим тепе, известна като „Баухаус“ къщата на семейство Стайнови, е проверена от инспектори от район „Централен“. Експертите от общината са проверявали състоянието и работния процес на място, тъй като инвеститорът към момента няма издадено разрешително за строеж. По тази причина той няма право да строи нищо, извън заварената през ноември 2017 година конструкция, преди да получи съответното разрешително. Ако се установи, че е изградено нещо допълнително, то ще трябва да бъде разрушено, докато не бъде получено разрешение по надлежния ред, научи „Под тепето“.

Видимите дейности в последните месеци за различни укрепвания и външно измазване. Последният етаж бе разширен с ново помещение, което бе изградено в последните ...

» повече
14 Фев, 2018

Община Пловдив трябва да следи за незаконно строителство на Стайновата къща

Строителното скеле е знак, че инвеститорът има намерение да строи

Община Пловдив трябва да контролира да няма строителство

Към момента няма нищо притеснително с работата по Стайновата къща на върха на Таксим тепе - това е констатирала проверка от регионалната секция на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата. Те са се сезирали след статиите в "Под тепето" и Kapana.bg. Инспекторатът е реагирал бързо и своевременно, преди да започне по-сериозна дейност на обекта. След проверката им те са установили, че за момента няма притеснителни дейности, но са издали протокол, изпратен и до Община Пловдив.

Проверката е установила, че сградата е със здрава стоманобетонна носеща конструкция и тухлена зидария. Обградена е със скеле, което е обезопасено ...

» повече
08 Ноев, 2017

Ремонт на "Баухаус" къщата от архитект Светослав Грозев на Таксим Тепе развълнува архитекти

Близо 30 години сградата се разпада

Това е една от най-красивите и високо оценявани от специалисти сгради в Пловдив

Дългочакан от всички архитекти и любители на пловдивската история ремонт стартира до дни. Става дума за къщата, издигната на върха на Таксим тепе по проект на архитект Светослав Грозев. 

Къщата на семейство Стайнови е една от най-впечатляващите сгради в града, построена между двете световни войни в стила на модернизма - разговорно наричана и "Баухаус", заради видимите влияния от немската архитектурна школа върху пловдивския архитект.

Дълги години сградата бе изоставена и рушаща се. До съвсем скоро подходите към нея бяха и свободни, а често млади хора се събираха там и наслаждаваха на страхотната гледка от огромните тераси. Последно тя е използвана в началото ...

» повече