Спедитор е собственик на половината от Баухаус къщата на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе

Забравеният град

Само обезопасяват паметника на културата, засега

В НИНКН няма следи от съгласуване на документи

Разгадахме мистерията около скелето на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. Дългоочакваното раздвижване около една от най-красивите и високо оценявани от специалисти сгради в Пловдив на този етап все още е само с цел обезопасяване на сградата.

От район Централен са излезли с предписание до собствениците на впечатляващата постройка, построена между двете световни войни за семейство Стайнови. То е по чл. 72. от Закона за културното наследство за обезопасяване и отремонтиране на сграда, паметник на културата. Частният инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота, поел ангажимент да опакова фасадата с обезопасителни мрежи. По непотвърдена информация обаче той има и намерения да ремонтира и реставрира емблематичния проект на арх. Грозев. Това обаче може да стане единствено след съгласуване с НИНКН и общината, каквото към момента няма. Засега той трябва само да обезопаси прозоречните отвори на сградата.

Научихме, че частният собственик в къщата на върха на Таксим тепе, е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. По непотвърдена все още информация обаче другата половина от Баухаус сградата е собственост на Община Пловдив.

От НИНКНК научихме, че през института в последните години няма никакви следи от съгласуване на документация за постройката, която през 1998г. е обявена за паметник на културата от местно значение.

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Типично за „развитието“ на Пловдив състояние, СИМВОЛИЗИРАЩО НАКЪДЕ ВЪРВИМ. Да загащим -поприкрием съсипията (както щели да асфалтират около ЧАСТНИТЕ тютюневи фабрики, за да ЦУНАТ ПАВЕТАТА) вместо да ценим и поддържаме малкото хубавини, които сме наследили. (Тролейбусите? Добре, че трамваи нямахме. АФТОБУСАДЖИИТЕ биха затрили даже и метро, а ВЕЛОСИПЕДАДЖИИТЕ заради които нямаме цивилизовани тротоари?). Майсторлък за Стайновата липсва. Дай МутроКич

  2. Радостин Илиев – ДДС измамник,съден за източване на 9 милиона лева. Уникален наследник на този прекрасен имот!

  3. Да, обаче историята е с продължение……
    След това оправдан на три инстанции и осъдил държавата , която му платила обезщетение за всичките въпросни фантасмагории, които толкова са ти погалили ушите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.