Подтепето

Забравеният град

06 Дек, 2017

Ще има ли празник за сградата на БНБ на Малката главна?

Сградата на БНБ в Пловдив има почти 120 годишна история

Плановете за нейното бъдеще са неясни, въпреки идеите там да се премести общината или някой от музеите ни

6 декември - денят на Свети Николай е празник и на банкерите. Пловдивската сграда на Българската народна банка обаче дълги години не може да дочака своя празник. Постройката на края на ул. "Райко Даскалов" все пази малко свои функции, но плановете за нейното социализиране, така че да се превърне в обществена сграда, на чиято красота и отвътре да се наслаждават всички, все още остават нереализирани. 

Сградата е построена в края на по-миналия век. Проектант е архитект Якоб Хайнрих Майер. По-рано швейцарецът е бил главен архитект на Изложението в Пловдив. През 1899 година се открива сградата на БНБ. В България Майер оставя почерка си на още много места - в Русе, Варна, Евксиноград. Той е автор и на Мавзолея на Александър Батенберг в София.

Работата на банката се увеличава и след Първата световна война се налага разширение на сградата. Умело с работата се справя архитект Камен Петков - макар и да не повтаря формите на Майер, разширението се вписва чудесно в по-старата сграда, като красивата фасада към Главната се запазва изцяло.

В последните години се появиха много идеи за преустройство на сградата, поради промяната на работата на БНБ. За тази цел през 2013 година бе сключен договор за размяна на общински терен край Скобелева майка, който да стане собственост на БНБ, а общината да стане собственик на сградата на Малката главна. Повече от 4 години по-късно обаче развитие все още няма. Различните идеи през годините за бъдещето на сградата са тя да стане част от експозицията на някой от музеите - археологическия или историческия, а в последно време и административна сграда на Община Пловдив. Все още обаче това са само идеи, които чакат своята реализация. Дали БНБ ще дочака своя празник?

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

27 Фев, 2018

Кога ще бъде социализирана историческата сграда на БНБ на Малката главна?

Пловдив ще има голяма актова зала, щом Централната банка освободи архитектурния шедьовър след около две години

От миналото лято БНБ плаща наем на общината, за да ползва творбата на архитект Якоб Хайнрих Майер

Работи се по проектиране на вътрешен ремонт на 120-годишна постройка  

Фасадата отвън ще бъде реставрирана по проект, изготвен от БНБ и одобрен от НИНКН

Знаете ли къде се намира клонът на БНБ в Пловдив? Историческата сграда на ул. „Райко Даскалов 51”, ще кажете уверени вие. Дори да сте сигурни в отговора обаче, може да се разколебаете, ако днес се вгледате във фасадата на знаковата пловдивска постройка. Тъй като по нищо не личи, че едно от най-красивите здания в Пловдив се използва за местен офис на Българската народна ...

» повече
03 Ян, 2018

Двата лева с логото на европредседателството още не са в обръщение

БНБ пусна две монети по този повод и Facebook не остана по-назад и издаде ШИТcoin

Възпоменателната десетачка се продава за 66 лева

Българската народна банка пусна в обръщение на 2 януари две нови монети, по случай българското председателство на Съвета на Европейския съюз – една възпоменателна и една обменна. Това се каза в официално съобщение от институцията. Десетачката със златно покритие трябваше да се предлага от вторник на касите на БНБ и Дружеството за касови услуги и в Пловдив, но репортерската ни проверка показа, че няма доставка. Същото важи и за новата монета от 2 лева.

Разменната монета е с номинал 2 лева и е изсечена в тираж от 500 хиляди броя. На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния ...

» повече