Подтепето

Забравеният град

28 Дек, 2017

Сградата на Юг-Енерго е трябвало да бъде дом на Община Пловдив

Казусът с намирането на дом на пловдивската община е жив и днес

Сградата, в която днес се помещава енергоразпределителното дружество EVN, е планирана за дом на Община Пловдив. Несигурните години след 9 септември 1944 обаче променят плановете и тя се превръща в сграда на Юг-Енерго, а днес на EVN. Припомняме историята, тъй като материалното културно наследство на красивата постройка вече е напълно загубено след неуместното външно саниране и заличаване на най-интересните детайли на сградата - облицовката и каменните детайли-рамки на прозорците, в момента заменени от стиропорена имитация.

Казусът с намирането на централна сграда за общинската администрация е проблемен дълги години и, в известен смисъл, съществува и до днес. Местната администрация е разпръсната из целия град, проблем, който е съществувал още преди повече от 100 години. Оригинално общината се е помещавала в днешния Природонаучен музей. Дълги години се търси ново място за общината. До края на 30-те се правят куп различни планове, до един нереализирани.

Най-близо до резултат се стига при планирането на строителство на Халите. То се започва след събарянето на Куршум хан, чиято конструкция е компрометирана от земетресението през 1928 година, а никой не проявява интерес и желание да го реставрира. Първоначалната концепция е там да се изградят едновременно Хали и Общински дом. Това предложение обаче е отхвърлено, тъй като административните функции и тези на един общински пазар се смятат за несъвместими. Може би правилно.

Вижте кои са първите проектанти на сградата и нейната история след това в KAPANA.BG

  • 28 Дек, 2017 | жалко умилкване е препращането към КАПАНА: не кликвам!
    Ние трева не пасем, та да кликваме накъдето ни юркаш, ПодАльошата: второстепенното изродче "Капана" е субстандартно даже под равнището на дребнотемието тука (абе, четохте ли Шедьовъро дека да сме идели да ни опаковат коледните подарачета, малей мила! Пък за професионално разопаковане - нито дума!). За Куршум Хан съсипването (за разлика от Скопие!) причината е непреодолимият идиотизъм на управата
  • 28 Дек, 2017 | Земетресението НЕ Е ПОВРЕДИЛО Куршум Хан, сульо ПОЛИТКОРЕКТ...
    ЛЪЖА е, че ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО е виновно за "събарянето на Куршум хан, чиято конструкция е компрометирана от земетресението през 1928 година, а никой не проявява интерес и желание да го реставрира". Якостите на Хана (надребнени редица килии) в сравнение с други турски Градежи (даже куполни, като Джамии и Бани) са несломими. Арх Стефан Джаков за Конкурс за Хали ги е проектирал в Хана с остъклено надстрояване на двора; след което се е спасил от Пловдив
  • 28 Дек, 2017 | Хм...
    Т.н. стиропорена имитация е с толкова бездарно архитектурно решение, с готовите пластмасови профилчета около прозорците, самите прозорци на кръстче и евтината мазилка вместо камъка, че изглежда като измислена от човек без образование.
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

16 Ноев, 2017

Санирането на Енергото – всички са си свършили съвестно работата, но резултатът е плачевен за културното наследство

Теодор Караколев

Парадоксът - всеки си е свършил работата, но резултатът е унищожаване на културата

Строгото законодателство е вкарало разнообразното ни културно наследство в еднообразни рамки

Повече от месец вече продължава обезличаването на една от малкото големи сгради в Пловдив, спомен за архитектурата от 40-те години на миналия век. Сградата на Юг-Енерго, днес ползвана от енергоразпределителното дружество EVN беше от малкото образци с елегантна каменна облицовка и красиви каменни рамки на прозорците – неща, които днес се обезличават със стиропорена изолация. Множество експерти пък подчертават, че каменната облицовка има достатъчно добри изолационни качества и поставянето на външна топлоизолация е напълно излишно.

Въпреки очевидно плачевния резултат, парадоксът е следният – всички хора, отговорни за конкретното решение са си свършили съвестно работата и всъщност не ...

» повече
26 Сеп, 2017

Санират каменната облицовка на „Енергото“ със стиропор

Унищожават проекта на легендарния архитект Стойко Стойков

Теодор Караколев

Поредно саниране на красива стара сграда със стиропор върху автентичен красив материал стартира в Пловдив. От няколко дни офисът на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов“ – позната като Юг-Енерго – е опакована в строително скеле. Строители подменят дограмите на огромната постройка, като са подготвили и стиропорени плоскости (EPS) за облицоване на фасадата.

Сградата е един от малкото автентично запазени големи строителни обекти, реализирани в Пловдив през 30-те и 40-те години на миналия век, преди забраната на частната архитектурна практика през 1948 година. Автор на проекта е легендарният за града ни архитект Стойко Стойков, проектирал мнозинството сгради по Главната улица, както и днешния Военен клуб. Стойков печели архитектурен конкурс за постройка на Енергото ...

» повече