Ремонт на „Баухаус“ къщата от архитект Светослав Грозев на Таксим Тепе развълнува архитекти

Забравеният град

Близо 30 години сградата се разпада

Това е една от най-красивите и високо оценявани от специалисти сгради в Пловдив

Дългочакан от всички архитекти и любители на пловдивската история ремонт стартира до дни. Става дума за къщата, издигната на върха на Таксим тепе по проект на архитект Светослав Грозев. 

Къщата на семейство Стайнови е една от най-впечатляващите сгради в града, построена между двете световни войни в стила на модернизма – разговорно наричана и "Баухаус", заради видимите влияния от немската архитектурна школа върху пловдивския архитект.

Дълги години сградата бе изоставена и рушаща се. До съвсем скоро подходите към нея бяха и свободни, а често млади хора се събираха там и наслаждаваха на страхотната гледка от огромните тераси. Последно тя е използвана в началото на 90-те години, след което започва да се руши. За нея дори в най-скоро време са предавани предписания за укрепване от страна на местната власт. 

Сградата привлича вниманието на много архитекти през годините, които се развълнуваха от започващия ремонт. Преди години тя бе включена в проекта на Отворени изкуства и Студио 8 1/2 "Алтернативна карта". През 2014 година пък двама млади архитекти – Антон Керезов и Ивелина Мечкарова направиха и интересен проект за нейното възстановяване в автентичен вид.

В крайна сметка от няколко дни около сградата започна да се издига строително скеле, а от вчера там се забелязват и обезопасителни строителни мрежи.

Към момента няма информация какъв ще бъде точно проектът, по който ще работят строителите. Дали ще се спазят всички впечатляващи архитектурни качества на наистина уникалната сграда? "Под тепето" ще следи темата.

Проверка на място показа, че самият ремонт все още не е стартирал. В къщата има работници, които пренасят материали за изграждане на строителното скеле. Информационна табела за момента няма. 

Споделете ни във:

5 коментара

  1. Признавам, че къщата като форма и визия е надминала времето си… За тогава, този кубизъм и дизайн са нещо новаторско… НО, КАК Е ВъЗМОЖНО В СТАРИЯ ГРАД ТАКОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ – тази къща НЕ Е ЗА ТАМ… дано с реконструкцията и – да вкарат някакви елементи от възрождението за да се върже на пейзажа… иначе ПОХВАЛНО деяние, да се ремонтира тази къща…

  2. Ето какви „мъдреци“ изостанаха да вземат думата в градчето със затихващи фукции на клептокрацията на индж. Иб. Тотев дето щял да пра’и Мегдана чрез … инДжинеринг, фместо АРХИТЕКТУРИНГ: „… тази къща НЕ Е ЗА ТАМ… дано с реконструкцията и – да вкарат някакви елементи от възрождението за да се върже на пейзажа…“ АБЕ БУДАЛА СЛАВИ ГРОЗЕВ ОТ АРХИТЕКТУРА РАЗБИРАШЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКАТА „КОЛЕГИЯ“ ВЗЕТИ ЗАЕДНО, айде без „подобрения“ по АКАД. БожоДим

  3. Майна“заспал Муйко в сламата“предлага ли да бъде разхубавена и подобрена сградата на АМТИИ в съседство: „да вкарат някакви елементи от възрождението за да се върже на пейзажа“ каква радост, и нека наслагаме Хрельови Кули по тепетата и да тръгнем с фесове – еха! А на арх. Грозев творбата е непоправимо загубена, в нея ВСЯКО ШКАФЧЕ БЕШЕ ИЗПИПАНО С МАЙСТОРЛЪК който отдавна е изгубен, измряха занаятчиите с Капана. Пловдив не заслужаваше шедьовър

  4. Типично за „развитието“ на Пловдив състояние, СИМВОЛИЗИРАЩО НАКЪДЕ ВЪРВИМ. Да загащим – поприкрием съсипията (както впрочем щели да асфалтират около ЧАСТНИТЕ тютюневи фабрики, за да ЦУНАТ ПАВЕТАТА) вместо да ценим и поддържаме малкото хубавини, които сме наследили. (Тролейбусите? Добре, че трамваи нямахме. Афтобусаджиите биха затрили даже и метро, а ВЕЛОСИПЕДАДЖИИТЕ заради които нямаме цивилизовани тротоари?) МутроКич ша цъфне фместо Стайновата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.