Рециклирали статуя на Диоклециан през Средновековието в Пловдив (СНИМКИ)

Забравеният град

Ценен надпис, възхваляващ римския император, откриха в центъра на най-стария жив град в Европа

Това е първият надпис от тази епоха у нас

Каменен блок разкрива как управникът на древна Тракия венцеслави императора   

Често сме свикнали да чуваме по време на така наречените „церемонии по рязане на лентички“ как по-малки управници изразяват благодарност на по-големите от тях преди да клъцнат с ножицата. Благодарността принципно е дълбоко благородно чувство, но когато става дума за големи началници  навява малко по-различни асоциации и емоции. Оказва се, че тази практика не е измислена от последните няколко управляващи по нашите земи, а има дълбоки хилядолетни корени.

Истинско доказателство за това изскочи преди дни от сърцето на Пловдив. Ценен надпис, възхваляващ римския император Диоклециан, откриха археолози в центъра на най-стария жив град в Европа.

„На нашия господар, най-благочестивия Гай Валерий Диоклециан – щастлив, непобедим Август. Посвещава пресъвършеният Емилий Александър, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост“. Това е разчел най-добрият специалист епиграф у нас Николай Шаранков на парче от каменен блок, което откри екипът на археолог Елена Божинова от Регионалния археологически музей под тепетата по време на разкопки в частен терен на бул. „Цар Борис III Обединител“.  

„За съжаление не е на мястото си, преизползван е в средновековна стена. Иначе е посветителен, издигнат от провинционалния управител на провинция Тракия Емилио Александър в чест на император Диоклециан. Поставен е върху масивен блок, вероятно постамент на много голяма статуя, може би императора на кон“, разаказа археолог Елена Божинова.

В какво се изразява ценността му и как се рециклира императорска статуя в сграда през Средновековието, както и галерия със снимки може да видите в Капана.бг.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.