Подтепето

ИзПодТепето

28 Ноев, 2016

Разкопки на Античния театър разкриха кой е първият кмет на Пловдив

Надпис доказва, че театърът е съществувал още през I-ви век

Тит Флавий Котис е първият градоначалник на Античен Пловдив

Паулина Гегова

Откритие от огромно историческо значение бе представено днес от археолозите на Античен театър. Намерен е надпис, част от статуя на наследника на последните тракийски царе. Той датира от края на I-ви век, което означава, че Античният театър не е започнат по времето на император Траян, през 116-та година, както се смяташе до сега, а 20-30 години по-рано.

Надписът е намерен от археоложката Мая Мартинова и преведен от старогръцки, от Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет. Текстът се отнася за първия първожрец, съдебен представител, отговорник за строежите и градоначалник на Филипопол – Тит Флавий Котис, обяснява историкът, като допълва, че Котис е бил първожрец цели три пъти. Отговорността му към града е била много голяма и важна. Факт е, че в античността управниците, така наречени жреци, организират повечето строежи и поддръжки с лични средства. Затова се вярва, че Тит Флавий Котис е обсипал днешен Пловдив с много красиви постройки.

Дословният превод на надписа е: „На човекът, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си  като първи архонт, построи великолепни сгради в родината си. Тит Флавий Котис син на Рескупурис от Трибата Квирина“.

За съжаление, липсва името на създателя на колоната. Единственото парче, което е запазено и открива час от самоличността му е: „син на Сустран, наричан Пулиат”.

Кметът Иван Тотев беше крайно щастлив от тези открития, защото те напълно променят историческите данни за Пловдив, доказвайки, че той е бил столица на провинция Тракия, измествайки първоначалния избор – град Перин.

Надписът от 90-те години на I-ви век, е от два фрагмента. Самата бронзова статуя, която е красяла колоната, не е запазена. Тази или следващата седмица разкопките ще приключат и надписът ще бъде демонтиран и експониран, най-вероятно под оркестрината на сцената на театъра. 

 • 27 Авг, 2017 | CharlesGep
  wh0cd957779 <a href=http://robaxin247.us.com/>buy robaxin online</a> <a href=http://citalopram20mg.us.org/>Citalopram 20mg</a> <a href=http://augmentingeneric.us.org/>visit website</a>
 • 02 Юли, 2017 | CharlesGep
  wh0cd179310 <a href=http://amoxil.mba/>amoxil</a> <a href=http://erythromycin.world/>erythromycin</a> <a href=http://acyclovir.systems/>acyclovir 800 mg</a> <a href=http://danazol.world/>danazol hereditary angioedema</a> <a href=http://cytotec.zone/>cytotec</a> <a href=http://provera.live/>provera</a> <a href=http://tadacip.tools/>buy tadacip 20 mg</a>
 • 28 Ноев, 2016 | арх
  откритието показва освен нови данни за филипопол, но и некадърно извършената реставрация - видно от снимките надписа е бил бетониран под ново изградени стълбища т.е. дори и разкопките не са били приключени, иначе архетектите се барат за големи разбирачи
 • 28 Ноев, 2016 | Жоро
  Антитеатър... от античен ;)
 • 28 Ноев, 2016 | PB
  Да бяхте обяснили на публиката, че в Пловдив е ТЕАТЪР. "Амфитеатър" е цял кръг, двоен. Иначе звучи доста по-добре, но е подвеждащо.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

27 Апр, 2017

Приключи първият етап от ремонта на Античния театър

Ремонтните дейности предвиждат реновиране на античната сцена

Преди броени дни приключи първият етап от ремонтът, който тече по цената на Античния театър. Емблематичното място вече няма да се примирява със старите условия, върху които се провеждаха различни събития, а изгражда изцяло нова сцена, на която ще стъпят световно известни имена още през това лято.

По първоначални данни, ремонтът трябваше да приключи в края на месец май, но ще се наложи работниците на обекта да действат максимално бързо, защото първото насрочено събитие, което ще се състои на сцената на Античния театър е насрочено за 26-ти май. Дебютът на новото съоръжение ще направи рок операта „Ностардамус“, която разказва за биографията на френския пророк. В спектакълът участват български, турски и шведски артисти и ...

» повече