Подтепето

Забравеният град

28 Ноев, 2016

Разкопки на Античния театър разкриха кой е първият кмет на Пловдив

Надпис доказва, че театърът е съществувал още през I-ви век

Тит Флавий Котис е първият градоначалник на Античен Пловдив

Паулина Гегова

Откритие от огромно историческо значение бе представено днес от археолозите на Античен театър. Намерен е надпис, част от статуя на наследника на последните тракийски царе. Той датира от края на I-ви век, което означава, че Античният театър не е започнат по времето на император Траян, през 116-та година, както се смяташе до сега, а 20-30 години по-рано.

Надписът е намерен от археоложката Мая Мартинова и преведен от старогръцки, от Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет. Текстът се отнася за първия първожрец, съдебен представител, отговорник за строежите и градоначалник на Филипопол – Тит Флавий Котис, обяснява историкът, като допълва, че Котис е бил първожрец цели три пъти. Отговорността му към града е била много голяма и важна. Факт е, че в античността управниците, така наречени жреци, организират повечето строежи и поддръжки с лични средства. Затова се вярва, че Тит Флавий Котис е обсипал днешен Пловдив с много красиви постройки.

Дословният превод на надписа е: „На човекът, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си  като първи архонт, построи великолепни сгради в родината си. Тит Флавий Котис син на Рескупурис от Трибата Квирина“.

За съжаление, липсва името на създателя на колоната. Единственото парче, което е запазено и открива час от самоличността му е: „син на Сустран, наричан Пулиат”.

Кметът Иван Тотев беше крайно щастлив от тези открития, защото те напълно променят историческите данни за Пловдив, доказвайки, че той е бил столица на провинция Тракия, измествайки първоначалния избор – град Перин.

Надписът от 90-те години на I-ви век, е от два фрагмента. Самата бронзова статуя, която е красяла колоната, не е запазена. Тази или следващата седмица разкопките ще приключат и надписът ще бъде демонтиран и експониран, най-вероятно под оркестрината на сцената на театъра. 

  • 28 Ноев, 2016 | арх
    откритието показва освен нови данни за филипопол, но и некадърно извършената реставрация - видно от снимките надписа е бил бетониран под ново изградени стълбища т.е. дори и разкопките не са били приключени, иначе архетектите се барат за големи разбирачи
  • 28 Ноев, 2016 | Жоро
    Антитеатър... от античен ;)
  • 28 Ноев, 2016 | PB
    Да бяхте обяснили на публиката, че в Пловдив е ТЕАТЪР. "Амфитеатър" е цял кръг, двоен. Иначе звучи доста по-добре, но е подвеждащо.
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини